30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSarkozy: Intervenţia militară din Libia a permis să se evite "mii şi...

Sarkozy: Intervenţia militară din Libia a permis să se evite „mii şi mii de morţi”

Intervenţia militară din Libia a permis „evitarea a mii şi mii de morţi” şi va înceta îndată ce forţele lui Muamnar Gaddafi se vor întoarce în cazarmele lor, susţine preşedintele Franţei, Nicholas Sarkozy, citat de AFP, potrivit Mediafax

Trebuia să „evităm victimele nebuniei barbare a unui dictator”, a insistat liderul francez.

În opinia lui Sarkozy, „în cazul în care coaliţia nu ar fi acţionat – era o problemă de ore, de foarte puţine ore -, populaţia din Benghazi (în est, sediul rebelilor) ar fi fost victima unui masacru„.

Atât timp cât populaţia (libiană) va fi sub ameninţarea tancurilor, avioanelor, noi vom fi acolo„, a afirmat Sarkozy, însă a refuzat să ofere o dată la care s-ar putea încheia operaţiunea.

Aceasta nu are ca scop destituirea lui Gaddafi, a declarat el. Operaţiunea se poate încheia „din minutul în care forţele lui Gaddafi se vor întoarce în cazarmele lor (…) ceea ce înseamnă, în opinia mea, mai mult decât un simplu armistiţiu”.

„Dacă militarii se întorc în cazarme, încetează asediul asupra acestor oraşe, nu mai ameninţă oamenii, din acel moment va fi o problemă a libienilor între ei„.

Este vorba despre a pune în aplicare „rezoluţia, toată rezoluţia, nimic decât rezoluţia” 1.973 a Naţiunilor Unite. „Nu vom merge dincolo de acest mandat”, a declarat el, subliniind că nu vor fi „operaţiuni la sol, nici acum, nici mai târziu”.

Sarkozy a adăugat că avionul forţelor libiene, distrus la sol joi de un avion de vânătoare francez chiar după aterizarea la baza aeriană Misrata (est) a fost doborât pentru că „se îndrepta pentru a ataca persoane nevinovate”.

„Ceea ce se întâmplă în Libia creează o jurisprudenţă şi poate crea încredere” în rândul popoarelor arabe, a declarat el.

Preşedintele francez a declarat, de asemenea, că europenii lansează „un apel” către toţi cei care, în Libia, „vor să îl abandoneze pe Gaddafi în proiectele sale nebune şi ucigaşe”, precizând că „pot participa la construirea unei noi Libii democratice”.

„Există Consiliul naţional de tranziţie, foarte curajos, căruia îi cerem să se extindă, există şefii de triburi şi apoi personalităţi care au fost asociate regimului Gaddafi şi care sunt lucide şi trebuie să ia în calcul că permanenţa sistemului Gaddafi conduce Libia la un impas”, a adăugat el.

Mişcările cu care se confruntă în prezent lumea arabă constituie, în opinia lui, un „moment istoric”. „Am vorbit atât de mult de manifestaţiile arabe ca de o ameninţare în trecut, Europa nu poate să nu fie de partea sa”, a adăugat el.

În criza libiană, UE a ajuns joi să depăşească diviziunile, a afirmat el. Cu o declaraţie luată în unanimitate, „unitatea Europei iese consolidată şi strategia pe care le-am propus-o prietenilor noştri englezi este de asemenea susţinută”, a conchis preşedintele francez.

Cele mai citite

Volkswagen își revizuiește din nou prognozele anuale din cauza performanțelor slabe și a condițiilor economice dificile

Volkswagen a anunțat vineri o revizuire negativă a previziunilor sale anuale, marcând a doua ajustare în mai puțin de trei luni. Această decizie a...

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă