20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSarkozy, favorit in finala

Sarkozy, favorit in finala

Nicolas Sarkozy si Ségolène Royal, finalistii primului tur al prezidentialelor din Franta, au intrat de ieri in campanie pentru turul doi. Principala provocare: convingerea electoratului de centru.

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta s-a incheiat cu doi castigatori, o "surpriza" si un perdant principal. Nicolas Sarkozy, candidatul dreptei, a obtinut 31,18% din intentiile de vot, iar candidata socialista Ségolène Royal, 25,87% din sufragii, potrivit rezultatelor finale. Surpriza a constituit-o rezultatul obtinut de centristul FranIois Bayrou (18,57% din voturi), rezultat care il va propulsa intr-o pozitie de arbitru al turului doi. Iar marele invins a fost liderul extremei-drepte Jean-Marie Le Pen, care nu a insumat decat 10,44% din sufragii.
Prin urmare, de ieri, Sarkozy si Royal au intrat in campanie pentru confruntarea finala, programata pentru data de 6 mai. Castigator al primului tur, candidatul dreptei pare favorit. Dar, avand in vedere ca in primul tur Nicolas Sarkozy si Ségolène Royal au fost separati doar de aproximativ cinci procente, rezultatul final este aproape imposibil de anticipat.
Principala tinta a celor doua tabere in campania pentru cel de-al doilea tur este atragerea electoratului de centru, a celor 18,57% dintre francezii care l-au votat pe Bayrou. Sarkozy a afirmat ca numaratoarea va incepe "de la zero" la noile alegeri, iar presedintele francez Jacques Chirac si-a exprimat sprijinul fata de acesta. De cealalta parte, patru candidati ai stangii radicale si cel al Verzilor si-au indemnat alegatorii sa voteze cu Ségolène Royal la al doilea tur. Iar seful Partidului Socialist, FranIois Hollande, a facut apel la militantii sai sa-i "convinga" pe centristi sa se alature lui Ségolène Royal, deoarece "multi dintre cei care au votat cu FranIois Bayrou vor sa-l bata pe Nicolas Sarkozy". Centristul Bayrou a spus insa ca va anunta, miercuri, cui ii va da voturile in turul doi, iar Le Pen a declarat ca se mai gandeste. Pe de alta parte, primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta a conturat aparitia unei noi generatii politice, iar rata de participare-record, de peste 85%, a demonstrat o crestere semnificativa a interesului populatiei fata de ceea se intampla in si cu tara lor.

Confruntare dura in turul doi

presa europeana a salutat participarea masiva la vot in primul tur de scrutin al prezidentialelor franceze, preconizand o confruntare dura in cel de-al doilea tur. "Sarkozy ramane favorit, insa va trebui sa lupte impotriva unei candidate socialiste care a renascut", scria ziarul britanic The Guardian. Iar Daily Mail aminteste ca "rata participarii la vot ofera o lectie Marii Britanii". Cotidianul german Süddeutsche Zeitung aprecia ca "totul este din nou posibil incepand de duminica", in vreme ce ziarul italian Corriere della Sera remarca faptul ca "marele invins in primul tur este Le Pen".

O femeie la portile Palatului Elysée

ar putea fi ea prima femeie in fruntea Frantei? Socialista Ségolène Royal (53 de ani) este de acum la portile Palatului Elysée, unde a promis ca va face "o altfel de politica". Ideea ei de baza este crearea unei "democratii participative" unde accentul va fi pus in special pe educatie. Ea doreste "reconstruirea concreta" a UE, cu "proiecte care sa atinga viata cotidiana a francezilor". Fotogenica, surazatoare, insa cu o reputatie autoritara, Ségolène Royal le-a cerut francezilor sa o sprijine pentru a bara drumul "dreptei dure", purtatoare, in opinia sa, de dezordine si chiar de "razboi civil".

Omul care vrea sa schimbe tara
nicolas sarkozy (52 de ani) este omul forte al dreptei, un hiperactiv care doreste o "ruptura" pentru a "schimba in profunzime" Franta. Este vorba despre o "ruptura" cu bilantul lui Jacques Chirac, desi Sarkozy a fost mai multi ani ministru in timpul presedintiei acestuia. Admirator al societatii americane, Sarkozy vrea sa "inventeze un nou model francez", bazat pe "valoarea muncii". El anunta o "revolutie economica", scaderea taxelor si a somajului. "Vreau sa pot vorbi despre natiune fara a fi un nationalist, despre imigratie fara a fi un rasist", spune Sarkozy.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă