Sub motto-ul „Aho, aho, copii şi fraţi! La Muzeul Satului să vă adunaţi”, Festivalul de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Florile dalbe” ia startul azi, cu iz de tradiţie şi bunătate.
O atmosferă de basm plină de colinde, cete de mascaţi, demonstraţii meşteşugăreşti, teatru popular, onoruri militare, sorcove sau podoabe pentru brad, toate se găsesc, de la 12.00, la muzeul care de atâta vreme are grijă ca satul să existe mereu în oraş.
Vinul, cozonacii, colacii şi covrigii promit să îi îmbie pe vizitatori, cu tot cu o expoziţie, „De la ritual la spectacular”, ce va fi vernisată astăzi, de la ora 17.00, în Sala Gheorghe Focşa.
E vremea darurilor, nu-i aşa? De aceea, tot de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” se vor putea cumpăra şi oferi cadouri celor dragi – obiecte de artă populară contemporană realizate de meşteri populari, produse din gastronomia tradiţională cu tot cu bio. Sâmbătă şi duminică, între orele 11.00 şi 17.00, sosesc alaiurile de mascaţi şi colindători ce vor lua cu asalt uliţele muzeului.
Interesant se anunţă a fi şi workshop-ul din cadrul proiectului european IMMASK, ce va avea tema „Funcţiile măştii în Europa”.
Suflet de copil
Cine vrea să aducă măcar un dram de bucurie copiilor din centrele de plasament ar face bine să nu lipsească de la ediţia cu numărul patru a evenimentului „Sacul lui Moş Crăciun”, organizat în această perioadă sub egida Institutului Geologic al României. Până pe 15 decembrie, în holul central din incinta Muzeului Naţional de Geologie un „sac al Moşului” aşteaptă cu drag jucării şi cărţi pentru micuţii nevoiaşi.
Parcurile lui Moş Crăciun
Luminiţele şi târgurile care au pus stăpânire pe multe dintre parcurile Capitalei (inclusiv Cişmigiul, care s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare) nu puteau ocoli nici IOR, care dispune de un târg şi de concerte. Mâine, de la 18.00, pot fi ascultaţi PhenomenOn şi The Moods, iar duminică este rândul celor de la Zero şi Trupa Veche.