19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSarbatori transformate in teroare

Sarbatori transformate in teroare

Adevarate retele de mafioti actioneaza in aceste zile in cartierele constantene. Bande inarmate cu bate si cutite terorizeaza locuitorii orasului. Daca nu obtin sume importante de bani pentru un asa-zis colind, risti sa fii injurat ca la usa cortului sau, mai rau, sa te trezesti cu capul spart.

Clinchetul zglobiu al clopoteilor, cantecele care vesteau minunea nasterii Mantuitorului, bucuria copiilor care primeau nuci sau colaci – toate acestea s-au transformat, in ultimii ani, intr-un business bine pus la punct. Bande de oameni mai mult sau mai putini colorati bat din poarta in poarta pentru a colinda pe gazde. De multe ori insa grupurile, formate din sapte, opt handralai, intra pur si simplu in curte si, in timp ce unii dintre ei se chinuie jalnic sa danseze cu capra, ochii iscoditori ai celorlalti privesc in jur pentru a gasi ceva de furat.
„Am uitat sa inchid poarta de la intrare si m-am trezit cu o gasca de tigani in curte. Unii dintre ei aveau cam 50 de ani. Mi-a fost frica sa le dau numai zece mii, se uitau urat la mine, asa ca le-am dat 100.000”, spune Traian B., din cartierul Coiciu. „Eu am inchis usa, dar au sunat la sonerie. Le-am spus ca nu primim cu colindul si au inceput sa injure ca la usa cortului, sa scuipe si sa loveasca cu picioarele in gard, apoi au fugit”, adauga Cati T., din acelasi cartier.

Bani si bautura in loc de colaci

Locuitorii Constantei, mai ales cei din cartierele de case, sunt pur si simplu terorizati de aceste bande de infractori. Ei se tem ca, daca refuza sa ii primeasca in curte, pentru a fi colindati, acestia le vor distruge masinile parcate in fata caselor. Pentru batrani, situatia este aproape dramatica. In cazul in care uita sa inchida poarta, se trezesc cu oameni in toata firea care, in loc sa munceasca, cer bani si bautura.
De suferit au si copiii, pentru care colindatul nu s-a indepartat de starea initiala, de magie. Ei sunt atacati la drumul mare, mai ales seara, si, sub amenintarea cu bataia, li se fura din buzunare tot maruntisul pe care au reusit sa-l stranga.
„Prefer sa-mi tin fetita in casa, Doamne, fereste de ce se poate intampla pe strazi, seara”, spune Vali P., care are un copil de 10 ani.

Politia, pe faza

Constantenii nu au facut, pana acum, plangeri la Politie in legatura cu aceste aspecte. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, Sarmizia Fetcu, a declarat insa ca institutia pe care o reprezinta este gata sa intervina pentru prevenirea oricaror conflicte care pot aparea. Politistii vor raspunde cu promptitudine la orice sesizare in acest sens. Oamenii legii ii roaga pe cetateni ca, in cazul aparitiei unor astfel de cazuri, sa sune imediat la Politie, pentru a-i putea identifica si retine pe infractori. Daca nu se vor lua masuri grabnice, spiritul sarbatorilor de iarna va fi alterat pentru totdeauna.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă