21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSarbatori pascale in durere si neputinta

Sarbatori pascale in durere si neputinta

Dunarea a iesit din matca, provocand mari daune in cateva localitati din judetul Constanta. Orasul Cernavoda a fost si el atins de furia apelor revarsate. Zeci de familii si-au petrecut Pastele in fata caselor inundate. Cu fetele acoperite de palme, cu capetele plecate, neputinciosi, priveau cum munca lor de o viata intreaga este inghitita de ape.
Dunarea a iesit din matca si in prima zi de Paste. Desi autoritatile locale au facut tot posibilul, punand in functiune mai multe pompe de drenaj, apele nu au putut fi oprite. „Conductele sunt foarte vechi, iar apa a crescut din nou. Nimeni nu si-a imaginat vreodata ca va fi posibil sa treaca peste nivelul digului construit”, a declarat primarul orasului Cernavoda, Gh. Hansa, care si-a petrecut noaptea de Inviere pazind pompele de drenaj din cartierul aflat chiar pe malul Canalului Dunare-Marea Neagra. Unele case de aici stau sub ape de o luna de zile, iar peste altele napasta s-a abatut chiar sambata spre duminica, la ora 24.00, cand localnicii erau la biserica, sa ia Lumina. In perioada 15-21 aprilie, nivelul Dunarii crescuse cu 74 de centimetri, iar cel al apei care a cuprins casele de pe malul canalului se ridica la 150 de centimetri. Vestea cea mai rea este ca apa va continua sa creasca si in urmatoarele zile.

La un pas de moarte, in noaptea de Inviere

„La 12 noaptea, apa mi-a intrat in casa. Eu stau singur, nu am pe nimeni care sa ma ajute. N-am avut pe cine sa chem, asa ca m-am dus sa iau niste nisip sa pun la intrare ca sa nu creasca si mai mult apa in casa”, a povestit cu lacrimi in ochi Ivan Niculae, in varsta de 82 de ani. Batranul a alunecat din cauza noroiului in pragul casei si a cazut. „M-am zbatut trei ore in apa. Sufer de paralizie, abia ma misc si n-am mai putut sa ma ridic. M-am zbatut cu fata in apa pana cand o vecina a auzit tipete si m-a tarat in pat. Era sa mor… Am crezut ca mor. Apa avea cam jumatate de metru”, a povestit batranul.

Boli aduse de ape

Familia Toanca sta in casa inundata de doua saptamani. Toate incercarile autoritatilor de a scoate apa din casa au fost de prisos. „Chiar daca pompele merg o zi intreaga, dupa doua ore apa navaleste iar in curti si in case”, a declarat Rosalia Toanca. Femeia are un baietel de sapte ani pe care vrea sa-l trimita la bunici, intr-o alta localitate, deoarece balta din casa se transforma intr-un focar de infectie. „Asa am petrecut Pastele, cum ne vedeti acum: in strada, in fata casei. Am primit de la Primarie un cozonac, apa si alte alimente, insa acestea nu se pot numi sarbatori”, a spus femeia.

Familie numeroasa, pe drumuri

Cei 12 membri ai familiei Chemal au ramas fara acoperis deasupra capului. Casa lor a fost inundata luna trecuta. Veniturile familiei sunt inexistente, iar casa in care au locuit apartine Primariei. „Au venit de cateva ori cu pompele si au tras apa, dar degeaba. In mai putin de doua ore ne-am inundat iar. Mobila, paturile, televizorul, masina de spalat si tot ce avem in casa sunt acum sub apa. Nu cred ca mai putem recupera ceva in afara de cateva paturi pe care am apucat sa le luam cu noi”, a declarat capul familiei. Sase din membrii familiei sunt copii cu varste de pana la opt ani. Parintii i-au dus pe unde au apucat: pe la vecini, prieteni sau rude.

Solutii exista, insa costa enorm

Primaria Cernavoda a gasit o solutie pentru ca centrul istoric al orasului sa nu mai fie inundat de cate ori ploua si Dunarea depaseste cotele-limita. Este vorba despre un proiect extrem de costisitor ce consta in regularizarea intregului sistem de canalizare. Este vorba despre montarea de sisteme de inchidere si deschidere, cu pompari masive, fiecare strada avand propria conducta care se va deversa direct in canal. „Numai proiectul ne-a costat 1,5 miliarde lei vechi, iar executia lui va ajunge probabil la peste un milion de euro”, a explicat primarul orasului Cernavoda, Gheorghe Hansa. Acesta spera ca macar jumatate din strazi sa aiba propriile conducte pana in toamna acestui an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă