9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialSarbatoare in lumea musulmana

Sarbatoare in lumea musulmana

Credinciosii musulmani au sarbatorit duminica prima dintre cele trei zile de Ramazan Bayram, cea mai importanta sarbatoare din Islam, dupa ce timp de 29 de zile au tinut post si s-au rugat in Luna Ramazan. Sarbatoarea de Bayram este denumita popular sarbatoarea dulce seker Bayram, datorita meniurilor specifice bazate pe prajituri cu miere si sucuri de fructe. Ea este petrecuta in familie, de copii, parinti si rude si este intampinata cu traditionala urare de sanatate si indestulare "Ramazan Bayraminiz Hayirli ve Mubarek Olsun". Pe parcursul celor trei zile, de pe mesele musulmanilor nu lipsesc preparatele culinare traditionale, la loc de cinste stand baclavalele si sarailiile. Potrivit sefului Cultului Musulman din Romania, muftiul Iusuf Murat, postul Ramazanului este un act de pietate si recunostinta fata de Allah, cel care i-a revelat Profetului Mahomed Cartea Sfanta, Coranul.

 

"Postul aspru urmareste primenirea spirituala, morala si trupeasca o data cu intrarea in cea de-a noua luna a anului islamic (higiri), cea mai importanta si sfanta pentru musulmani, numita si luna fericirii si iertarii – Ramazan, perioada ce comemoreaza inceputul revelarii Coranului de catre Dumnezeul Unic, Allah, catre Profetul Mahomed", a mentionat muftiul Iusuf Murat. Specific perioadei de Ramazan este si Iftarul, o masa de seara care este luata zilnic, de obicei alaturi de familie si prieteni, dupa apusul soarelui, pe parcursul celor 29 de zile, musulmanii cu posibilitati materiale oferind, prin traditie, daruri si alimente celor mai saraci membri ai comunitatii.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă