19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSaracia trimite la inchisoare doi batrani

Saracia trimite la inchisoare doi batrani

» La cativa kilometri de Husi, in satul vasluian Gura Vaii, doi batrani, de 77, respectiv 75 de ani pandesc zi si noapte politia, cu bagajele facute. Batranii se asteapta sa fie arestati pentru ca n-au putut plati o amenda.

» In iulie 2006, in Vaslui doua batrane din satul Vetrisoaia au ajuns la puscarie tot pentru neplata unei amenzi. Femeile au fost gratiate de presedintele Traian Basescu.

Cei doi batrani din Gura Vaii, Culina si Gheorghe Tartacuta, care au fost implicati intr-un conflict cu vecinii, trebuie sa plateasca fiecare 600 de lei in urma unei decizii a Judecatoriei Husi. Batranii au depus pana acum 60 de lei in conturile amenzii pe care o au de achitat, pentru ca, spun ei, nu au avut mai multi bani. Au pensie mica si ca sa nu moara de foame lucreaza cu ziua pe unde apuca. Batranii au ajuns in aceasta situatie dupa ce au avut un conflict cu doi vecini, Maranda si Ilie Tartacuta, mama si fiu. "Noi ne-am dus cu ei la judecata. Maranda si Ilie ne-au batut la noi in curte si i-am dat pe mana legii pentru violare de domiciliu. Dar judecatorii au spus ca nu avem dreptate nici noi, nici cei care ne-au batut. Desi am adus martori, a spus ca ne amendeaza pe toti, cu cate 6 milioane de lei, fiecare. si batuti la noi in ograda, si amendati. Asta e dreptate?", se intreaba tanti Culina. Conflictul cu vecinii a pornit de la un… gansac, ce ar fi intrat in cardul de gaste al vecinilor. Batranii asteapta acum in fiecare zi sa fie arestati.

 

"Visez noaptea ca vine politaiul si ne ia pe amandoi si ne duce, cum am vazut ca a dus babele de la Vetrisoaia. Am facut rugaciuni la biserici. si cei 60 de lei care i-au facut, i-am dus la Husi, la Fisc. Macar sa vada judecatorul ca am vrut sa ne achitam de amenda. Dar, n-am avut mai mult. Ca, pensiile noastre le dam la o nepoata, pe care o tinem la Iasi, la facultate", plange batranul Tartacuta. Batranul a vrut sa-i scrie presedintelui Traian Basescu despre necazul lor. Nu stie insa sa scrie. Ne spune ca a invatat doar sa se semneze in armata. IPJ Vaslui nu a eliberat pana acum mandat de arestare pe numele celor doi. "Conform legilor in vigoare, daca amenda nu este platita in termen de trei luni se poate decide transformarea in inchisoare. Am facut verificari si nu sunt primite mandate pe numele celor doi batrani. Nu stim cand vor fi emise", a spus inspector Mihaela straub, purtator de cuvant al inspectoratului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă