15.1 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialŞapte pădurari daţi afară, alţi nouă cercetaţi, după controale privind tăieri ilegale...

Şapte pădurari daţi afară, alţi nouă cercetaţi, după controale privind tăieri ilegale de lemn

Direcţia Silvică Cluj a desfăcut contractele de muncă a şapte pădurari din judeţ, în urma unor controale vizând tăierile ilegale de lemn, alţi nouă fiind trimişi în faţa comisiilor de disciplină, cu propunere de desfacere a contractelor de muncă, transmite Mediafax.

Directorul Direcţiei Silvice Cluj, Dorel Oros, a declarat, joi, într-o întâlnire cu primarii din judeţ, organizată la Prefectura Cluj, că notele de constatare ale controalelor privind tăierile ilegale de lemn din judeţul Cluj se găsesc la Regia Naţională a Pădurilor şi urmează să fie vizate de directorul general al instituţiei.

“Notele de constatare ale controalelor privind tăierile ilegale de lemn din judeţul Cluj se găsesc la Regia Naţională a Pădurilor şi urmează să fie vizate de directorul general, după care măsurile dispuse vor fi aplicate asupra vinovaţilor, respectând procedurile legale. Acei salariaţi care sunt şi vor fi găsiţi vinovaţi vor intra în comisiile de disciplină. Până acum s-au luat mai multe măsuri disciplinare. Astfel, la ora actuală au trecut de comisiile de disciplină şapte pădurari, cărora li s-au desfăcut contractele de muncă – doi de la Ocolul Silvic Turda, doi la Someşul Rece şi trei la Beliş. Mai sunt nouă pădurari în diferite faze la comisiile de disciplină cu propunerea mea pentru desfacerea contractelor de muncă”, a spus Oros.

Potrivit acestuia, au mai fost depuse şapte denunţuri penale faţă de şefi de ocoale silvice şi ingineri silvici.

“Urmează să fie clarificat şi nivelul sancţiunilor pentru şefii de ocoale silvice, care nu sunt efectiv gestionari de fond forestier”, a subliniat directorul Direcţiei Silvice Cluj.

În urma controalelor efectuate în domeniul silvic din judeţul Cluj, începute în primăvara acestui an, au fost inventariaţi aproximativ 5.000 de metri cubi de lemn tăiaţi ilegal. Controalele vor fi finalizate în luna septembrie.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, declarase în 14 iunie, la Cluj-Napoca, că a dat dispoziţie Regiei Autonome a Pădurilor Romsilva şi Direcţiei Silvice Cluj să dea afară aproape 20 de pădurari şi şefi de ocoale silvice şi să le întocmească acestora denunţuri penale pentru neglijenţă în serviciu sau complicitate în cazul furturilor de lemn din judeţ. Varga a mai precizat că se vor face demersuri administrative pentru verificarea activităţii foştilor directori ai Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Morar şi Dorin Ciucă, care “nu au intervenit pentru prevenirea tăierilor ilegale de lemn”.

“Am dispus Regiei Autonome a Pădurilor Romsilva şi Direcţiei Silvice Cluj ca, până în 15 iulie, să îi dea afară pe mai mulţi pădurari şi şefii de ocoale din judeţul Cluj şi să le fie întocmite denunţuri penale, pentru neglijenţă în serviciu sau complicitate în cazul furturilor de lemn din judeţ. Ar fi vorba de aproape 20 de persoane de la mai multe ocoale silvice care aparţin Direcţiei Silvice Cluj. Se fac demersuri administrative pentru verificarea foştilor directori ai Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Morar şi Dorin Ciucă, pentru că, potrivit unui audit, nu au intervenit pentru prevenirea tăierilor ilegale de lemn şi nu au luat, cu bună ştiinţă, măsurile care se impuneau. Este o lipsă de responsabilitate. În audit s-au constatat tăieri ilegale, şi vinovaţi erau doar pădurari, iar şefii de ocoale, de districte nu au păţit nimic, dar să fim serioşi, pădurarii nu puteau fi parte la furtul de lemn fără şefii lor”, a spus Varga.

Aceasta a subliniat că nu i se pare corect ca fostul director al Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Morar, care a condus instituţia în ultimii patru ani, să răspundă de investiţii în cadrul instituţiei, după ce a aprobat în 2008 o hotărâre care a transformat şefii de ocoale şi pădurarii “din păzitori ai pădurii în achizitori de lemn”.

“Au tăiat şi au vândut ilegal lemn. La Cluj s-a furat cu acte”, a menţionat Lucia Varga.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a mai spus că a discutat şi cu ministrul de Interne, Radu Stroe, în condiţiile în care furturile de lemn din judeţul Cluj ar fi trebuit să fie semnalate de poliţişti, iar acest lucru nu s-a întâmplat.

“Vom face o analiză în ce măsură există o complicitate şi la acest nivel. Nu prea se putea fura lemn fără ca poliţistul din zonă să nu ştie. Când am spus că vrem să facem ordine în pădurile din România am vorbit serios, vrem să facem lumină în acest domeniu. Nu va fi uşor, se amână finalizarea acestor anchete, se încearcă ştergerea urmelor, dar vinovaţii trebuie să fie pedepsiţi. Am constatat o inerţie în sistem, nimeni nu vrea să schimbe mare lucru”, mai spunea Lucia Varga.
Aceasta preciza că în urma unor controale s-au descoperit, doar în judeţul Cluj, prejudicii de milioane de lei şi mii de metri cubi de lemn tăiat ilegal, pe raza ocoalelor silvice Someşul Rece, Mărişel, Beliş, Măguri Răcătău, Turda sau Huedin.

Cele mai citite

Seiful Arctic pentru Ziua Apocalipsei primește un lot record de semințe de recoltă

O boltă arctică înghețată, construită pentru a păstra culturile agricole globale de la dispariție, a primit semințe marți (27 februarie) de la cel mai...

Seiful Arctic pentru Ziua Apocalipsei primește un lot record de semințe de recoltă

O boltă arctică înghețată, construită pentru a păstra culturile agricole globale de la dispariție, a primit semințe marți (27 februarie) de la cel mai...

PSD și PNL fac casă bună la guvernare… pentru Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu S-a demonstrat că Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) fac casă bună la guvernare, pentru președintele Klaus Iohannis. Șeful...
Ultima oră
Pe aceeași temă