6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialŞapte falsuri despre alegeri

Şapte falsuri despre alegeri

Ce e de învăţat de fapt din aceste alegeri? Nu locurile comune care circulă. Iată o colecţie sumară a celor mai răspîndite pseudo-idei colportate zilele astea. Dacă mi-au scăpat vreunele, completaţi dvs.

1. „S-a plătit preţul austerităţii”. Fals. Alegerile parţiale la Piatra Neamţ şi Baia Mare nu arătaseră asemenea diferenţe acum un an de zile cînd austeritatea se simţea mai din greu. Nici nu avea de ce primul ministru Emil Boc, cel mai identificat cu austeritatea să fie aproapre singurul care să supravieţuiască acestor alegeri, dacă aceasta ar fi fost tema principală. Resursele au fost un element secundar, sau nu s-ar fi destrămat bazele clientelare solide de la Craiova sau la Suceava. Nu banii, ci felul în care au fost cheltuiţi banii, atitudinea faţă de cheltuieli a contat enorm. Să închizi spitale CU SATISFACŢIE, în vreme ce cheltuieşti pe patinoare, gale de box şi parcuri rurale e costisitor electoral şi să sperăm că nu va mai îndrăzni nimeni. Această atitudine a fost atît de sfidătoare, de absurdă, de lipsită de elementară sensibilitate şi instinct de conservare încît nici adevăruri uşor de demonstrat, cum ar fi că suma totală alocată pentru cheltuieli clientelare de PDL a fost mai mică decît cea de sub Călin Popescu Tăriceanu nu mai interesează pe nimeni. Chestie de stil.

2. „Nu USL a cîştigat, PDL a pierdut”.
Fals. USL a cules dividendele după cel mai bun lucru făcut de ei -aproape singurul- construcţia unei alternative unitare la puterea Băsescu, care să ofere alegătorului care voia schimbarea o opţiune şi clară, şi eficientă în a realiza acest scop. Avînd în vedere că au tot existat voci – totdeauna sînt- care pledau pentru participare separată, acest lucru e important. USL a oferit ciocanul cu care votanţii să dea peste degetele cu care PDL apucase puterea şi o ţinea bine. Acesta e un mandat popular limitat, care se încheie cu cucerirea puterii legislative şi prezidenţiale, dar e suficient. E ca în acel X-file în care monstrul ia forma fobiei private a fiecăruia şi e prosper doar cît oamenii se tem. Forţa USL e în dezamăgirea faţă de puterea PDL şi a lui Băsescu. Ceasul se va reseta după ce puterea pedelistă va fi complet eliminată- de atunci încolo USL va trebui să şi merite, va începe un contract. Deocamdată e un credit fără dobîndă.

3. „Votanţilor le plac primarii corupţi”.
Fals. Cînd au de ales între candidaţi corupţi, votanţii aleg pe aceia care sînt cît de cît eficienţi. Nu e vina lor că legea, într-o ţară altfel hiperreglementată, în care un ONG cu un angajat primeşte amenzi că aceeaşi persoană este însărcinată şi cu prevenţia incendiilor şi cu cea a spălării de bani, uităm să precizăm în legea electorală că un om aflat în arest sau urmărit penal nu poate fi ales primar. În ţara în care legea nu face asemenea diferenţe, e superfluu să le ceri votanţilor să fie mai pretenţioşi. Votanţii se mai uită şi la calitatea oamenilor, sau Boc nu cîştiga în faţa baronului local Nicoară. Arătaţi-mi vreun campion al statului de drept care a pierdut în alegerile astea.

4. „Dreapta se va regrupa”. Nu. Dreapta e o vorbă de dînşii inventată, că acest terci ,limitare a deciziei individuale prin intervenţia statului, de la avort la renovat faţade în acelaşi timp cu scăderea României în clasamentele Băncii Mondiale la capacitatea de a face afaceri ,nu are nici o legătură cu dreapta. Orice dreaptă populist cretină (pardon, creştină) de genul „sîntem de dreapta că susţinem statul de drept” a fost compromisă de proasta propagandă condusă de marxistul Volo şi trupa sa de fluieraşi de genul Cristi Pătrăşconiu. Ce ne trebuie e o dreaptă care să reducă cele 223 de zile şi şapte proceduri necesare unei noi firme să îşi pună energie electrică (locul 164 mondial din 183 ţări monitorizate), sau să scadă la 37 numărul de taxe plătite de investitori (media din Europa de Est şi Asia Centrală), faţă de 113 cît plăteşte acum (locul 154 din 183, asta însemnînd că există 153 de locaţii mai atrăgătoare pentru investitori). Nu prea ai cum să rezolvi problemele astea dacă nici nu ţi le pui.

5. „Băsescu va găsi o soluţie”.
Fals. Băsescu e problema, cel puţin din punct de vedere politic, nu soluţia. Oricine e perceput că e cu Băsescu, partid, alianţă sau nouă Convenţie Democratică, cu sau fără MRU, e vechi şi va avea soarta vechii Convenţii democratice. Băsescu a făcut mari greşeli, nu doar cele omeneşti, că şi-a avansat favoritele şi a făcut din partid o gospodărie personală, ci mai ales politice. Cea mai mare a fost ameninţarea continuă că nu va numi un premier de la USL orice scor ar lua în alegeri. De asta Ponta şi Antonescu au trecut la uninominalul într-un tur, că atunci cînd vor lua 70% nu vor mai putea fi ocoliţi de nici un artificiu constituţional. Să speri că un lider care te-a condus aşa te va scoate tot el de unde te-a băgat nu arată decît cît de lipsită de orice resurse e această tabără. Şi e normal: acolo unde s-au adunat pleşcarii nu vei găsi mare capacitate de supravieţuire odată pleaşca epuizată. Instinctele vînătoreşti nu se dezvoltă la cine primeşte mură în gură.

6. „Antena 3 a câştigat alegerile”.
Fals. Forţa Antenei 3 a fost cea a unei atitudini de contestare prezentă în opinia public pe care oamenii o voiau reflectată în media. De asta industria de propagandă creată de PDL a fost atît de contraproductivă, că nu a intuit starea de spirit generală, s-a luptat cu morile de vînt cînd de fapt lupta era în altă parte, iar pe cîmpul real de bătaie nu s-a prezentat nimeni. Antena 3 a crescut în audienţă datorită nemulţumirii oamenilor, nu a avut ea o platformă de mare audienţă de pe care să stimuleze nemulţumirea. Pe măsură ce creştea o întreţinea, dar realitatea a fost întîi, şi audienţa după. A te lupta cu o televiziune, în loc să te lupţi în mod concret cu nemulţumirea care îi dăduse aripi a fost o mare greşeală. Finalmente, draparea acestei strategii greşite într-o contrapropagandă agresivă cu „criminalii” Ponta şi Antonescu menţionaţi non-stop şi închiderea ochilor la mecanismul de extracţie sistematică dezvoltat sub Blejnar la Fisc, în ochii tuturor, a fost de o mare nepricepere. Ce credibilitate are o industrie de propagandă care trăieşte din anticorupţie ca material principal dar închide ochii la aşa ceva? Niciuna. Şi totul degeaba. De cum vor fi ai lor la putere, Antena 3 se va dezumfla uşor, ca Academia Caţavencu după ce a cîştigat CDR alegerile. I-aţi umflat voi, cu Udrea şi altele.

7. „USL nu a cîştigat nici pe departe cît avea nevoie, şi nici PDL nu a pierdut aşa catastrofal”.
De, ce se mai poate spune la aşa ceva? Cît de rău trebuie să o ia cineva ca să înceapă să gîndească? În subsidiar, iluzia că USL a cîştigat că „ai noştri” au fost demobilizaţi- toată lumea a fost mobilizată, au votat mai mulţi oameni ca niciodată, au ieşit şi toţi clienţii care apărau regimul din casă- dar erau prea puţini faţă de mobilizarea celor care voiau schimbarea. Anul acesta se poartă schimbarea, pricepeţi odată. Cu cît mai multă participare, cu atît mai multă schimbare.
Asta e. După extincţia totală din noiembrie sau cînd o fi, iarăşi va cădea în sarcina societăţii civile, nu doar să fie ea însăşi opoziţia – cu asta ne-am învăţat- ci să construiască nişte alternative politice care să confere măcar aparenţa pluralismului politic- cît oamenii politici se transferă dintr-o parte în alta tot timpul nu sperăm la mai mult de atît. Dar nici asta nu e nou pentru noi. Ar fi nou dacă am reuşi să înjghebăm din frînturile de activişti care au strîns voturi pentru Nicuşor Dan şi Peter Eckstein, candidaţi de fapt ai societăţii civile, o construcţie modestă, dar de viitor, un alt fel de asociaţie politică.

Comentariile la textele Alinei Mungiu Pippidi au fost desfiintate la cererea autoarei si vor fi reintroduse dupa alegerile din 2012. Puteti comunica cu Alina Mungiu-Pippidi prin intermediul paginii ei personale la http://www.sar.org.ro/amp/. Puteti da o nota articolului mai jos.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă