Multora dintre noi le place să creadă că se nasc cu un fin „simţ gastronomic”, dar este posibil ca percepţia aromelor să ţină şi de alte elemente, nu doar de talentul fiecăruia. Un articol din Popular Science conţine o listă cu 7 factori care influenţează modul în care percepem gustul alimentelor.
Aceştia sunt: descrierea felului de mâncare, tacâmurile, temperatura, culoarea, aşteptările, memoria şi locul în care ne luăm masa. Un fel de mâncare împodobit cu un nume frumos şi o descriere pe măsură este mai apreciat decât altul prezentat simplu.
Dacă pofta ţi-a fost trezita de descrierea unor bucate şi eşti nerăbdător sa le guşti, înainte de a le potrivi de sare, uită-te la ce tacâmuri foloseşti. În funcţie de materialul din care sunt făcute acestea, se schimbă uşor şi percepţia despre gustul mâncării. Lingurile din zinc şi cupru ne dau iluzia că mâncarea este mai sărată, arată studii citate de Popular Science.
Revenind la categoria influenţelor culturale, aşteptările legate de calitatea produselor se regăsesc în judecăţile de gust. Un vin turnat dintr-o sticlă care pare mai scumpă este considerat mai bun decât atunci când este servit folosind o sticlă comună, iar cei „păcăliţi” în testele făcute de cercetători nu sunt simpli consumatori, ci somelieri, specialişti în degustarea şi servirea vinurilor.
Despre modul în care amintirile ne influenţează părerea despre un fel de mâncare sau altul nu are sens sa povestim prea multe şi trecem la un alt factor care schimba gustul alimentelor: culoarea. De exemplu, un pahar albastru ne va face sa credem ca băutura pe care o conţine este mai răcoritoare decât atunci când aceasta ne este oferită într-un recipient de altă culoare.
În final, spaţiul în care luăm masa are el un rol în perceperea gustului. Cei care au degustat acelaşi timp de whisky, au oferit descrieri diferite ale acestuia, în funcţie de felul în care a fost decorată camera în care a avut loc testul.