21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSaptamana diversitatii in scolile constantene

Saptamana diversitatii in scolile constantene

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Constanta a inaugurat, ieri, manifestarea intitulata „Saptamana diversitatii” ce se va desfasura in toate institutiile de invatamant preuniversitar de pe raza judetului nostru. Scopul este reprezentat de o mai buna cunoastere a traditiilor si culturii minoritatilor etnice convietuitoare.

„Judetul Constanta este un model de convietuire in deplina armonie cu toate minoritatile etnice si culturale, iar copiii nostri trebuie sa invete sa pretuiasca aceasta diversitate a firii umane”, a declarat inspectorul scolar general, prof. Narciz Amza. La deschiderea proiectului au participat atat inspectori scolari generali, profesori si elevi, cat si reprezentanti ai administratiei locale, directori de deconcentrate, consulii generali ai Turciei si Ungariei precum si reprezentantii minoritatilor. Din programul incarcat al Saptamanii diversitatii mentionam: mese rotunde pe diferite teme precum „Minoritati nationale, minoritati europene”, „Comunicare interconfesionala”, „Educatia interculturala si valentele formative”, „Traditii si obiceiuri de iarna”; expozitii de port popular si arta culinara precum si diferite spectacole.

Lansari de carti

Cu ocazia deschiderii Saptamanii diversitatii, la sediul ISJ Constanta au avut loc si trei prezentari de carti. Prima dintre ele, „Dobrogea, spatiu geografic multicultural”, apartine prof. Vasile Nicoara. „Este o onoare de a dedica minoritatilor care au locuit in Dobrogea lucrarea mea de doctorat pe care am sustinut-o in urma cu doi ani la Cluj, referitoare la contributia lor in ceea ce priveste evolutia asezarilor din acest spatiu. Am creionat, in cartea mea, un model dobrogean de convietuire interetnica si interculturala. Am pornit de la urmele ardelenilor care au venit in Dobrogea”, a declarat prof. Vasile Nicoara. Cea de-a doua carte il are ca autor pe prof. Petrica Miu, fost inspector scolar general adjunct. Tema diversitatii a fost si este in permanenta dezbatuta si de catre istorici. „Diversitatea etnica in Dobrogea, careia i se adauga tolerenta, a devenit un model european in domeniul promovarii acestei regiuni”, a precizat prof. Petrica Miu. Cea de-a treia aparitie editoriala prezentata este un manual de geografie semnat de prof. Virgil Dumitru. „Geografia judetului Constanta” este, potrivit aprecierilor inspectorului scolar general, un instrument, cat se poate de eficient care ii face pe copii sa-si iubeasca judetul. „Manualul de fata se adreseaza in special elevilor din clasa a IV-a, insa poate fi utilizat si de ceilalti copii din ciclul gimnazial”, a explicat prof. Virgil Dumitru. Manifestarile dedicate Saptamanii diversitatii se vor incheia pe data de 22 decembrie. Tema zilei va fi „Traditii si obiceiuri de iarna”, iar programul va cuprinde un spectacol cu acelasi titlu, sustinut la Colegiul National de Arte „Regina Maria”, incepand cu orele 17.00.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă