Cea mai importanta afacere a magnatului constantean Gheorghe Bosanceanu, Santierul Naval Constanta, se confrunta cu mari probleme. Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, societatea are datorii la plata impozitului pe venit din salarii, la bugetul asigurarilor sociale si al asigurarilor de sanatate. Cu o avere impresionanta, de circa 60 de milioane de euro, omul de afaceri nu-si plateste restantele, astfel incat mii de oameni necajiti risca sa ramana pe drumuri sau sa nu se mai poata trata cand sunt bolnavi.
Exista, in istoria economica postdecembrista, o serie de privatizari de succes. Chiar daca orice preluare de companie sau cumparare a unui pachet majoritar de actiuni este un prim pas in realizarea unui profit, acesta nu exclude asumarea obligatiilor pe care investitorul si le-a luat. Daca vorbim despre plata sumelor necesare catre bugetele de asigurari sociale, al asigurarilor de sanatate sau despre plata impozitului pe profit, acestea nu sunt numai obligatii constractuale, ci chiar de… bun-simt. Nu poti sa-ti lasi angajatii in voia Domnului atunci cand se imbolnavesc si se duc la spital. “Ne pare rau, angajatorul nu v-a platit asigurarile de sanatate”, risca acestia sa auda din gura doctorului. Si, nu-i asa, nici un doctor nu ar trebuie sa munceasca pe gratis pentru ca un patron nu-si plateste datoriile.
Dezinteres pentru cei cu probleme
Din cauza unor patroni care nu-si platesc datoriile au de suferit si oamenii care au nevoie ca de aer de o farama din banii adunati la bugetul de asigurari sociale. Persoanele cu handicap, pensionarii pe caz de boala, cei care traiesc (subzista, mai bine-zis) din venitul minim garantat, persoanele asistate in centrele sociale, bolnavii care nici macar nu se pot deplasa la spital, fiind nevoie de ingrijiri la domiciliu, cele cu dizabilitati de ordin fizic, somatic, auditiv, vizual, mintal si neuropsihic – cu totii traiesc din sumele stranse la bugetul asigurarilor sociale. Daca un angajator nu-si plateste datoriile, oamenilor acestia li se ucide si speranta unei zile mai bune.
Lista rusinii
Cifrele publicate de ANAF pe asa-numita lista a rusinii sunt elocvente. Potrivit ANAF, debitorul SNC are obligatii restante la bugetul de stat in valoare de 569.324, suma care reprezinta impozitul pe venitul din salarii. Obligatii catre bugetul de stat constituite in perioada precedenta, in care s-au inregistrat sume restante de 3.633.851. Obligatiile restante ale SNC catre bugetul asigurarilor sociale de stat sunt de 909.379 lei, din care 614.311 reprezinta contributia de asigurari sociale datorata de angajator si 295.068 contributia individuala de asigurari sociale retinuta de la angajati. Potrivit ANAF, conducerea SNC a facut cereri de compensare a acestor datorii.
Obligatiile catre bugetul asigurarilor sociale de stat constituite in perioada precedenta, in care s-au inregistrat obligatii restante, ajung la cifra impresionanta de 13.777.387 lei. In fine, SNC are si obligatii restante in valoare de 374.102 la bugetul asigurarilor de sanatate, din care 217.963 reprezinta contributia de asigurari de sanatate datorata de angajator si 156.139 contributia individuala de asigurari de sanatate retinuta de la angajati. Si in acest caz exista o cerere de compensare. Obligatiile catre bugetul asigurarilor sociale de sanatate constituite in perioada precedenta in care s-au inregistrat obligatii restante sunt de 5.001.643 lei.
Varful aisbergului
Datoriile acumulate de SNC la bugetele centrale sunt numai varful aisbergului. Santierul Naval Constanta nu trece printr-o perioada roz (spunem asta pentru a ne exprima eufemistic). Potrivit datelor publicate de bursa electronica Rasdaq, pe baza informatiilor primite de la conducerea societatii, SNC a raportat, in primele trei trimestre ale anului trecut, pierderi de aproape 20 milioane lei (circa 5,7 milioane euro).
25.000 lei = 1.600 lei?!
Privatizarea SNC a fost reglementata de Ordonanta de Guvern nr. 72/2002, initiata de fostul secretar general al Guvernului Nastase, Serban Mihailescu. Datoriile santierului au fost transformate, din condei, in actiuni. Astfel, cei care aveau de recuperat bani de la santier s-au trezit peste noapte cu actiuni la SNC, cu valoare nominala de 25.000 de lei. Lovitura de teatru a venit mai tarziu, cand statul a obligat creditorii sa vanda aceste actiuni noului patron, dar la pretul de 1.600 de lei bucata. Profitul inregistrat a fost de 600 de miliarde de lei vechi, 744.000 de metri patrati din Portul Constanta, cu toate instalatiile industriale aflate pe suprafata sa. Pierderile au trecut in contul bugetul Consiliului Local Constanta, care a inregistrat o gaura de 15 miliarde de lei vechi, suma care consta din datoriile santierului catre bu-getul local, plus dobanzile si penalitatile aferente.
Conducerea SNC raspunde
Conducerea SNC, reprezentata de directorul general Radu Rusen, nu avea cunostinta despre situatia prezentata de ANAF. “Pot sa va spun ca nu avem nici un leu datorie”, a precizat acesta. “O sa verificam aceasta situatie. Poate ANAF nu a operat inca ultimele declaratii pe care le-am trimis”, a precizat Rusen, care nu se afla la sediul societatii, fiind plecat in concediu. Referitor la pierderile inregistrate de santier, directorul SNC a spus ca, prin bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2006, era prevazuta o pierdere de aproximativ zece milioane de lei vechi. Desi datele finale nu au fost publicate inca, societatea s-a mentinut in aceste limite. Radu Rusen a declarat ca SNC va trece pe profit in urmatorii trei ani, societatea avand comenzi ferme pana in anul 2009.
Dupa ce s-a consultat cu directorul economic al SNC, Radu Rusen a revenit si a precizat ca, intr-adevar, aceste datorii exista evidentiate la ANAF, dar ele sunt “in curs de compensare”. “SNC are de recuperat sume importante din TVA si probabil cei responsabili nu au avut timp sa faca aceste compensari. Va pot spune insa ca sumele pe care trebuie sa le primim sunt mult mai mari decat cele pe care le datoram”, a conchis directorul general al Santierului Naval Constanta.