25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialŞantajul boss-ului: Preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, reţinut pentru 24 de ore

Şantajul boss-ului: Preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, reţinut pentru 24 de ore

Dimitriu, care este şi preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, este acuzat de constituire de grup infracţional, iar procurorii DNA susţin că, alături de alţi complici, a obligat câţiva subordonaţi să cedeze bani din salariu, în caz contrar ameninţându-i cu destituirea.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Sorin Dimitriu, fost şef al FPS în Guvernul CDR, a fost reţinut pentru 24 de ore, iar procurorii DNA au cerut Tribunalului Bucureşti arestarea acestuia pentru 29 de zile. Aceeaşi măsură a fost cerută de anchetatorii anticorupţie şi pentru Dan Gabriel Mihu, director general al Camerei de Comerţ Bucureşti, şi Gabriel Dumitriu, consilier personal al lui Sorin Dimitriu. Aceştia sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional, opt infracţiuni de şantaj în formă continuată şi trei fapte de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Gruparea şi-ar fi însuşit ilegal din salariile angajaţilor în jur de 300.000 de lei.

Taxe de protecţie de la salariaţi

Potrivit DNA, în perioada iunie 2010 – martie 2012, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Sorin Dimitriu, în asociere cu alte persoane cu funcţii de conducere în cadrul aceleiaşi instituţii, între care Gabriel Dan Mihuţ, director general al CCI Bucureşti şi Dumitriu Gabriela, consilier al preşedintelui CCIB, au constrâns opt angajaţi ai instituţiei, prin ameninţarea cu încetarea contractului de muncă, să dea lunar o sumă de bani cuprinsă între 30% şi 70% din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum şi să semneze, lunar, un „contract de sponsorizare” cu instituţia, având ca obiect aceste sume de bani. Până în prezent s-a stabilit că sumele reţinute nejustificat totalizează peste 300.000 lei.

În cazul a trei dintre salariaţii care au solicitat plata integrală a drepturilor băneşti cuvenite, conducerea CCIB a procedat la desfacerea contractelor de muncă, fără a invoca un motiv plauzibil.

Fost consilier prezidenţial

Preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti propus pentru arestare de DNA este un personaj care a deţinut de-a lungul timpului mai multe funcţii importante în administraţia centrală. În 1996 a fost ales deputat pe listele PNŢCD de la Hunedoara. La scurt timp, a devenit pentru o perioadă de doi ani chiar consilier al preşedintelui de atunci, Emil Constantinescu. În 1998 a părăsit Palatul Cotroceni pentru a deveni preşedinte al Fondului Proprietăţii de Stat, instituţia care a coordonat privatizarea în România. FPS s-a transformat în Ministerul Privatizării chiar în acel an, portofoliul acestui minister fiind preluat tot de Sorin Dimitriu. După o perioadă în care dispăruse de pe scena publică, Sorin Dimitriu a revenit în 2008 când a ajuns preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României.   

Angajaţii Camerei de Comerţ erau obligaţi să cedeze între 30 şi 70% din salariul lor lunar către Sorin Dimitriu, consilierul acestuia şi directorul general al asociaţiei. Suma colectată se ridică la aproape 300.000 lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă