8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialSantajul austriac si principiile uitate ale Europei

Santajul austriac si principiile uitate ale Europei

Inceperea negocierilor de aderare a Turciei la UE a fost decisa luni noapte, la schimb cu cea privind inceperea negocierilor cu Croatia. Aceasta hotarare este rezultatul unui santaj practicat de Austria, care a blocat lucrarile Consiliului UE de la Luxemburg pana cand si-a vazut obiectivul atins.
Ethosul european (daca exista asa ceva) vorbeste despre valori cum ar fi pacea, libertatea, democratia, drepturile omului, egalitatea, toleranta, solidaritatea, economia de piata, comertul liber. Nu se vorbeste nicaieri despre rasa, religie, diferente culturale, geografie, pondere demografica sau raporturi de putere. Asadar, toate obiectiile ridicate de Austria sunt neeuropene din principiu. Faptul ca majoritatea populatiei se opune continuarii extinderii in general si aderarii Turciei in special este irelevant in raport cu principiile europene.
Din acest punct de vedere, Croatia nu este mai indreptatita decat Turcia sa inceapa negocierile de aderare la UE, oricat de scandaloasa li s-ar parea multora aceasta afirmatie. Ba, daca luam in considerare ca Turciei i s-a promis la Consiliul European din decembrie 2004 ca va incepe negocierile luni, 3 octombrie 2005, indreptatirea Turciei era chiar mai mare.
Ambele tari au un dosar catastrofal in materie de drepturile omului. Argumentul ca Turcia are o istorie mai veche de calcat in picioare drepturile omului nu tine pentru ca actuala Croatie nu are istorie. Ceea ce avea Croatia era obligatia de a coopera pe deplin cu Tribunalul Penal International al Natiunilor Unite de la Haga, unde trebuia sa il predea pe criminalul de razboi Ante Gotovina. Aceasta a fost conditia pentru deblocarea negocierilor de aderare, o conditie care nu a fost respectata. Faptul ca procurorul TPI, Carla del Ponte, a declarat sambata, 30 septembrie, ca este dezamagita de felul in care Croatia nu coopereaza cu TPI, iar marti, 4 octombrie, ca Croatia coopereaza pe deplin cu TPI, chiar daca Gotovina se odihneste bine mersi intr-o manastire franciscana, este o rusine pentru Carla del Ponte, o lovitura grea data ONU si ideii de justitie internationala si o pata pe obrazul Europei.
O data creat precedentul croat, UE transmite un mesaj dezastruos Serbiei, Bosniei si celorlalte tari din Balcani care adapostesc criminali de razboi, anume ca nu mai trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru crimele trecutului, cum nu o face nici Croatia. Reconcilierea in Balcani este amenintata. La cate probleme are, aderarea Turciei este o chestiune de decenii, daca se va produce vreodata. O stia toata lumea. Ceea ce nu stia este ca unul dintre membrii UE, Austria, s-a aratat dispusa sa arunce peste bord toate principiile europene doar pentru a introduce pe usa din dos a UE un fost supus imperial. Si Austria, tara care n-a mai avut o politica externa de aproape un secol – si atunci se stie cu ce rezultat -, va prelua de la 1 ianuarie 2006 presedintia UE. Vin vremuri de… kakania.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă