27.5 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăSpecialŞansa extremă a fotbalului ardelean

Şansa extremă a fotbalului ardelean

Pentru două cluburi de tradiţie ale României, Universitatea Cluj şi Gloria Bistriţa, intrarea în insolvenţă a devenit singura şansă de salvare.

Anul 2013 nu pare a fi deloc unul norocos cel puţin pentru câteva cluburi de fotbal din Liga I. Universitatea Cluj şi Gloria Bistriţa, două dintre echipele de tradiţie ale Ardealului, sunt la un pas să o urmeze pe Poli Timişoara şi să dispară de pe scena fotbalului românesc. Dacă „şepcile roşii” au cerut deja intrarea în insolvenţă, oficialii Gloriei au ales deocamdată să amâne inevitabilul. Acţionarul majoritar al Universităţii, Ioan Mărginean, şi-a pus în practică ameninţarea de la finalul anului 2012, iar cererea de intrare în insolvenţă a fost înregistrată încă de săptămâna trecută la Tribunalul Comercial Cluj. Cei de la Alexandrion Group s-au retras din cursa de cumpărare a clubului, după ce au aflat că datoriile au o valoare cel puţin dublă faţă de ce ştiau ei iniţial, astfel că, apăsat tot mai tare de problemele financiare, clubul „studenţesc” a ajuns la mâna judecătorilor.

Şedinţa de judecată a început ieri la tribunal. Spre seară judecătorul care s-a ocupat de acest caz a refuzat cererea făcută de către Ioan Mărginean, însă decizia poate fi atacată cu recurs. Ziua de ieri a fost, de altfel, destul de agitată la instanţa clujeană, mai ales după ce avocatul acţionarului minoritar Oncos SA, Elisabeta Retegan, a încercat să obţină anularea procedurii de intrare în insolvenţă. Motivul a fost faptul că Ioan Mărginean a depus de unul singur această cerere, fără să se consulte şi cu acţionarii minoritari ai clubului, în condiţiile în care „Limoniu” a lipsit de la ultimele şedinţe interne. De altfel, cei mai mulţi dintre aceşti acţionari nu sunt de acord cu pasul făcut de către Ioan Mărginean, tocmai din acest motiv. Tribunalul a respins iniţial cererea lui Retegan, dar mai apoi ea pare că a stat la baza refuzului insolvenţei lui „U”. O motivare completă a acestei decizii va fi dată peste câteva zile.

Datorii de peste 
6,5 milioane de euro

Mai apoi, o solicitare a firmei „Scutul Negru” a fost respinsă de Tribunal. Avocatul acestei societăţi a solicitat, la rândul său, intrarea în insolvenţă a clubului, în condiţiile în care „Scutul Negru” nu şi-a încasat banii pentru munca depusă la „U” Cluj. Pe de altă parte, în motivaţia depusă la Tribunalul Comercial apare şi faptul că Universitatea are datorii de aproximativ 30 de milioane de lei, adică peste 6,5 milioane de euro. În aceste condiţii, şansele ca echipa să mai fie preluată de către un investitor sunt aproape nule. Chiar dacă datoriile nu sunt la fel de mari şi la Gloria Bistriţa, totuşi formaţia care şi-a măsurat forţele cu Fiorentina marelui Gabriel Batistuta pare că va urma aceeaşi cale. Ieri a avut loc o şedinţă la sediul clubului bistriţean, la finalul căreia conducerea a amânat redactarea cererii de intrare în insolvenţă. Totuşi, un prim semnal că lucrurile nu vor mai putea intra pe un făgaş normal a fost dat de retragerea preşedintelui Jean Pădureanu de la conducerea clubului. „Juriştii noştri studiază acum ce este de făcut şi avem în vedere şi varianta insolvenţei, pentru că am înţeles că aceasta ar fi cea mai bună decizie. Nu ştim când vom lua hotărârea de intrare în insolvenţă, poate peste două zile, 12 sau o lună”, a declarat, pentru România Liberă, Jean Pădureanu, noul preşedinte onorific al Gloriei. 

Insolvenţa poate salva

Intrarea în insolvenţă poate reprezenta salvarea celor două cluburi, în ciuda problemelor mari financiare. Astfel, acestea vor avea câte un administrator judiciar desemnat de instanţa de judecată, care va ajuta la reorganizarea cluburilor. Acest lucru se va face în „linişte”, pentru că intrarea în insolvenţă înseamnă, printre altele, că furnizorii nu îşi pot cere banii înapoi, cluburile nu pot fi executate silit, nu vor mai exista penalităţi de întârziere, iar reeşalonarea tuturor datoriilor poate fi făcută pe minim trei ani.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă