Romeo Ionuţ Comăniciu, un tânăr director al Astra Asigurări în vârstă de 35 de ani, a fost validat de comisiile de specialitate ale Parlamentului şi are toate şansele să devină noul preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Când doi se bat, al treilea câştigă. Astfel poate fi definit în câteva cuvinte deznodământul luptei pentru conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
După ce preşedintele în funcţie, Angela Toncescu, şi fostul preşedinte al Allianz-Ţiriac, Cristian Constantinescu, au fost văzuţi de toată lumea ca principali pretendenţi la şefia Comisiei, PDL şi membrii Comisiilor de Buget-Finanţe-Bănci din cele două Camere ale Parlamentului au surprins pe toată lumea nominalizând şi, respectiv, validând pentru postul de preşedinte al CSA un tânăr de 35 de ani. Este vorba despre Romeo Ionuţ Comăniciu, în prezent director al sucursalei Astra Asigurări din Braşov. Acesta a nu a putut fi contactat pentru declaraţii, însă directorul general al Astra, Radu Mustăţea, îl caracterizează ca „un om cu rezultate deosebite”.
Astra Braşov a avut în 2010 venituri de 107 milioane de euro. Comăniciu a primit, după audieri, 21 de voturi pentru şi 12 împotrivă. Conform procedurii, noul şef al CSA urmează să fie validat prin vot şi de plenul Parlamentului, însă probabilitatea unei noi răsturnări de situaţie este destul de mică în contextul în care posturile în conducerea CSA au fost negociate politic. Un alt nume aproape cert din conducerea Comisiei este cel al lui Tudor Baltă, susţinut ca vicepreşedinte de către parlamentarii PSD. Un al doilea vicepreşedinte va fi desemnat de către UNPR.
Constantinescu, respins de parlamentari
Propunerea şi validarea lui Comăniciu au venit la nici o zi după ce cele două Comisii de Buget-Finanţe au respins candidatura lui Cristian Constantinescu, fost preşedinte al Allianz-Ţiriac şi al Uniunii Naţionale a Asigurătorilor şi Reasigurătorilor din România (UNSAR), cu 25 de voturi împotrivă şi doar 14 pentru, ceea ce arată că nu a avut nici măcar susţinerea tuturor parlamentarilor PDL. Unul dintre motivele pe care membrii comisiei l-au invocat, se pare, în sensul respingerii candidaturii lui Constantinescu este incompatibilitatea dintre statutul de şef al CSA şi acela de acţionar şi membru în Consiliul de Administraţie al Allianz-Ţiriac. De asemenea, Constantinescu ar fi implicat într-o cercetare în care este acuzat de mai multe nereguli pe care le-a comis pe perioada cât a condus compania Allianz-Ţiriac. Printre acestea se numără şi numirea unor rude şi apropiaţi în posturi-cheie din companie.
Angela Toncescu, pe de altă parte, ieşise din cărţi încă din urmă cu două săptămâni, când cele două Comisii de Buget-Finanţe-Bănci l-au chemat la audieri pe Cristian Constantinescu, confirmând la acea vreme că acesta este propunerea PDL, adică a partidului căruia i-a fost alocată prin negociere politică funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor. În ultimele două luni, de când Cristian Constantinescu şi Angela Toncescu şi-au anunţat opţiunea pentru postul de preşedinte al CSA, pe piaţă au circulat şi alte nume, cum ar fi cel al Mihaelei Cojocaru, membru în boardul de conducere al Certasig, sau al Violetei Ciurel, CEO al Axa România.