9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSpecialSancțiunea dată de Ambulanța București unui medic din echipajul care a ajuns...

Sancțiunea dată de Ambulanța București unui medic din echipajul care a ajuns la Ioan Gyuri Pascu înainte ca artistul să decedeze, anulată de Tribunalul București

Sancțiunea dată de Ambulanța București-Ilfov în cazul medicului Anca Dobre, cea care a răspuns primului apel de urgență în cazul artistului Ioan Gyuri Pascu, a fost anulată, marți, de Tribunalul București, informează Mediafax.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis contestaţia medicului şi au dispus anularea deciziei de sancţionare emisă de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov. Totodată, instanţa a decis obligarea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov la plata sumei de 3.500 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată tot la tribunal în termen de 10 zile de la comunicare.

„Am atacat decizia de sancţionare a doamnei doctor Anca Dobre, deoarece a fost emisă cu încălcarea condiţiilor de legalitate prevazute de Codul Muncii. În plus, decizia de sancţionare este deopotrivă lipsită de temeinicie: doamna doctor nu a încălcat obligaţiile prevăzute de contractul de muncă, fişa postului şi regulamentul intern. Referitor la faptul dacă doamna doctor Anca Dobre va da în judecată Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov pentru prejudicii de imagine: nu cred că va promova o astfel de acţiune. Anca Dobre este un medic pasionat, care îşi respectă profesia, pacienţii, colegii. Scopul urmarit prin această acţiune a fost îndreptarea unei greşeli, respectiv această sancţionare nedreaptă”, a declarat Dragoş Iordache, avocatul medicului.


Citește și:  INTERVIU cu dr. Victor Costache. Ioan Gyuri Pascu putea fi salvat: Este şocant că un pacient de 55 de ani a murit de infarct într-o capitală UE 

În ultimele şase luni, două decese intens mediatizate au scos la lumină, din nou, lacunele sistemului de urgenţă din România, dar şi pericolul reprezentat de bolile cardiovasculare, care ucid anual un sfert de milion de români.


Medicul Anca Dobre a făcut parte din echipajul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov care s-a deplasat în dimineaţa zilei de 26 septembrie, la ora 03.40, la adresa lui Ioan Gyuri Pascu, ambulanţa fiind chemată de fosta soţie a artistului. Potrivit avocatului, nici pacientul, nici fosta soţie a pacientului nu au menţionat antecedentele cardio-vasculare şi nu au prezentat documentaţia medicală. De asemenea, întrebat despre istoricul medical, Ioan Gyuri Pascu ar fi menţionat că suferă de diabet zaharat pe care îl ţinea sub control. Medicul Anca Dobre a părăsit locuinţa pacientului în momentul în care acesta se simţea bine şi avea parametrii vitali normali.

Ulterior, ca urmare a decesului lui Ioan Gyuri Pascu, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov a audiat-o în data de 29 septembrie pe Anca Dobre în cadrul comisiei de Disciplină. Medicul a explicat în faţa comsiei modul în care s-au desfăşurat intervenţia la domiciliul pacientului şi i-a fost comunicat verbal că nu există motive pentru a fi sancţionată, potrivit avocatului acestuia, care a mai precizat că decizia de sancţionare a fost transmisă la solicitare, după ce aceasta a constatat că i-a fost diminuat salariul.

Pe de altă parte, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a acuzat atunci medicul care a intervenit iniţial în cazul artistului Ioan Gyuri Pascu că nu a avut cu el întregul echipament şi că nu a putut face dovada consimţământului pacientului pentru refuzul de transport la spital, potrivit medicului Alis Grasu. Întrebată dacă medicul ar fi trebuit să-i facă o electrocardiogramă lui Ioan Gyuri Pascu, Alis Grasu a precizat la acea vreme că ea ar fi făcut o electrocardiogramă, dar că este "mai exagerată ca alţi medici".

„Medicul nu are în fişa de intervenţie consimţământul pacientului în ceea ce priveşte refuzul de a fi transportat la spital, deşi declară că a propus acest lucru, dar a fost refuzat. (…) Pentru aceste abateri, comisia a solicitat comitetului director al Serviciului de Ambulanţă sancţionarea disciplinară a medicului, în conformitate cu prevederile codului muncii", a declarat atunci Alis Grasu.


 Citește și: Scandalul morții lui Ioan Gyuri Pascu. STS contrazice Serviciul de Ambulanță: Soția artistului a sunat la 112 de trei ori, nu de două. Un al doilea medic de la Ambulanță este cercetat de autorități 

Poliția din cadrul Serviciului Omoruri ridică, vineri, documente de la SMURD și de la Serviciul de Ambulanță, în cazul morții artistului Ioan Gyuri Pascu. Totodată, Serviciul de Telecomunicații Speciale contrazice informațiile oferite de Serviciul de Ambulanță, precizând că soția actorului la numărul unic de urgență de trei ori.


Totodată, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat atunci că, în cazul morţii lui Ioan Gyuri Pascu, primul medic venit pentru intervenţie a decis să nu facă o electrocardiogramă, dar „poate că alt medic făcea", precizând că oficialii Colegiului Medicilor trebuie să stabilească vinovatul.

Cele mai citite

5 Motive pentru care sunt o Alegere Perfectă pentru Copiii Dumneavoastră

În lumea modei, UGG este un nume binecunoscut pentru confortul și calitatea sa inegalabilă în ceea ce privește încălțămintea, dar ar trebui să...

Inspectorii ANAF primesc statut special și vor fi înarmați

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va fi reorganizată, iar după această procedură, inspectorii de la Antifraudă Fiscală vor avea un statut special și...

Zâmbete fără frontiere: Dr. Andrei Stan, alegerea pacienților de pe patru continente pentru tratamentul cu dantură fixă pe implanturi dentare

An de an, tot mai mulți români plecați în străinătate aleg să vină acasă în România pentru rezolvarea problemelor dentare și refacerea danturii pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă