14.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecial"Sambata lucram impreuna si azi le sapam groapa"

„Sambata lucram impreuna si azi le sapam groapa”

Ancheta in cazul tragediei de la Exploatarea Miniera Petrila a scos la iveala faptul ca minerii au intrat intr-o zona total nesigura, unde exista un foc endogen. La Petrila si Petrosani a fost instituita ieri zi de doliu.

O echipa formata din patru procurori, dintre care doi cu experienta in minerit, reprezentanti ai ITM Hunedoara si ofiteri criminalisti, coordonati de adjunctul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, incearca sa stabileasca in ce conditii s-a produs tragedia de la Petrila. "Au fost audiate peste 40 de persoane care au cunostinta de circumstantele in care s-a produs evenimentul", a declarat Augustin Lazar. Deocamdata nu se poate vorbi decat despre date preliminare, iar rezultatul cercetarilor va putea fi anuntat abia dupa ce se va realiza o expertiza tehnica de catre reprezentantii Institutului National de Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INSEMEX) Petrosani. Totusi se poate aprecia ca minerii au lucrat in conditii de totala insecuritate.

 

"Deocamdata nu putem spune cu certitudine ce s-a intamplat. Cu siguranta au fost insa o explozie si un foc endogen, cauzate de autoaprinderea carbunelui. Este o ancheta vasta", a declarat seful ITM Petrosani, Ileana Bodea. La Petrila activitatea este in continuare sistata, iar salvatorii minieri monitorizeaza atent zona unde s-a produs accidentul colectiv de munca, in care 12 mineri si salvatori au murit, iar alti 14 au fost grav raniti. Parchetul a anuntat ca a fost deschis un dosar penal care vizeaza infractiunile de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si incalcarea normelor de protectie a muncii.

Ieri, la Petrosani si la Petrila a fost zi de doliu si mii de oameni i-au condus pe ultimul drum pe primii patru mineri scosi din subteran dupa explozia devastatoare de sambata dupa-amiaza. Ei sunt Stoian Vasile (38 de ani), Alecsa Alin (36 de ani), Matan Adrian (27 de ani) si Holingher Doru (39 de ani). La ora 11, sirenele de la exploatarile miniere din Valea Jiului au sunat sfasietor, comemorand tragedia, iar ortacii celor 12 mineri ucisi de devastatoarele explozii au pastrat un moment de reculegere. Printre chipurile incremenite de durere, la Petrila, chiar langa capela unde erau depuse trupurile neinsufletite, zambea Alin Simota.
Dintr-un poster frumos colorat care anunta candidatura liberalului la Senatul Romaniei. Peste drum, fostul ministru al Muncii, deputatul Gheorghe Barbu, privea peste multime de pe un mash imens.

» Amintiri
"Sambata lucram impreuna si acum ii sapam groapa. Noi am scapat…", spunea ieri un miner la Petrila. Cele patru gropi au fost sapate de fostii colegi de munca ai victimelor, supravietuitori ai tragediei. Mii de oameni au tinut sa le aduca un ultim omagiu, iar o mare de coroane le-a imbracat mormintele. Fanfara a sunat sfasietor, iar lampasele s-au aprins pentru ultima data pentru cei patru.

Cele mai citite

Capcane digitale: Falsificatori de pagini web care dau asistență juridică

Rețeaua înșelătoriilor online promite asistență juridică falsă pentru recuperarea fondurilor pierdute în investiții Poliția Română avertizează asupra unor noi modalități de înșelăciune în mediul online....

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Studiu: Disponibilizările la nivel global în scădere în 2024, dar îngrijorarea privind epuizarea angajaților crește

Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări...
Ultima oră
Pe aceeași temă