17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialSalvati sediul GDS!

Salvati sediul GDS!

Politicieni si artisti si-au manifestat, astazi, solidaritatea cu Grupul pentru Dialog Social (GDS), care risca sa fie evacuat din sediul de pe Calea Victoriei, dupa ce Parlamentul a votat Legea 350/2006 privind atribuirea respectivei cladiri Fundatiei Nationale pentru Tineret, informeaza Rompres.

Presedintele GDS, Radu Filipescu, este de parere ca partidele care au votat pentru trecerea imobilului ce gazduieste GDS si Clubul Green Hours in proprietatea Fundatiei Nationale pentru Tineret au facut o greseala. Radu Filipescu a precizat si ca exista doua fundatii cu acelasi nume care isi disputa imobilul de pe Calea Victoriei, iar GDS vrea sa pastreze in administrare cladirea rspectiva.

"GDS are o uriasa valoare simbolica. Au fost perioade in care o mare parte din prezentul Romaniei s-a consumat aici. Principalele dezbateri politice s-au desfasurat aici", a declarat fondatorul GDS, Stelian Tanase. El a afirmat ca "niciun om serios la cap" nu poate sa gandeasca scoaterea GDS din imobilul unde 17 ani s-au intamplat multe lucruri, s-au luat diverse decizii. Stelian Tanase este de parere ca evacuarea GDS ar reprezenta "o pierdere ireparabila".

"Va sustinem. Politicienii nostri vor vota ca aceasta cladire sa fie scoasa din anexa imobilelor ce vor fi date unor fundatii despre care va spun ca nu am auzit", a declarat Theodor Stolojan. El a spus ca "aceasta cladire a devenit, odata cu GDS, un simbol si nu ar avea ce cauta pe lista unor organizatii care azi sunt, maine nu sunt".

La randul sau, actorul Marcel Iures a catalogat situatia in care este pus GDS drept "o lipsa de bun simt ingrozitoare". El considera ca in acest caz ar trebui angajati niste avocati.

De asemenea, Florin Piersic jr., care a obtinut un premiu al UNITER pentru un spectacol de teatru sustinut la Green Hours (care functioneaza la subsolul cladirii), si-a exprimat regretul fata de o eventuala evacuare a GDS si a Green Hours din imobilul situat pe Calea Victoriei.

"GDS a fost un simbol al celor care gandesc si vor sa spuna adevarul", a declarat poeta Ana Blandiana. Ea a spus ca GDS a cautat adevarul dincolo de interesele sale. Nu in ultimul rand, poeta a declarat ca "GDS a fost folosit de fortele politice ca un detergent".

Liberalul Bogdan Olteanu a adresat, ieri, o scrisoare deschisa Grupului pentru Dialog Social, in care isi exprima sustinerea in legatura cu pastrarea sediului din Calea Victoriei, in care GDS isi desfasoara activitatea de 17 ani. Olteanu a precizat ca doreste, prin scrisoare, sa raspunda semnalelor de ingrijorare pe care le-a primit, in 17 aprilie si 13 iunie, din partea GDS, cu privire la stadiul de adoptare a Legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta nr. 105 din 2006. "Ca si dumneavoastra, apreciez ca sediul din Calea Victoriei nr. 120 a devenit in ultimii 17 ani o emblema a societatii civile, a dezbaterilor de interes national, a libertatii de exprimare si a luptei impotriva neocomunismului", spune Bogdan Olteanu in scrisoarea deschisa. El a mentionat ca procedura legislativa de transformare in lege a ordonantei "a intampinat piedici foarte mari, fiind respinsa de Camera Deputatilor in 21 martie". "Din fericire, Constitutia prevede posibilitatea reexaminarii acestei legi, iar pe 6 iunie, proiectul a fost prezentat Biroului permanent al Camerei Deputatilor. Am convingerea ca PNL va ramane fidel votului dat pe 21 martie si va sustine in continuare Ordonanta Guvernului" – a afirmat, in scrisoare, liderul liberal. El a adaugat ca, "din pacate", functia de presedinte al Camerei Deputatilor ii rezerva "un rol de moderator, fara a putea influenta votul colegilor sai deputati, care reprezinta 'o multitudine de optiuni politice". "Sunt sigur ca demersurile societatii civile in ansamblu, precum si cele ale Grupului pentru Dialog Social, in particular, vor fi de natura sa modifice radical structura optiunilor la urmatoare votare a legii, cu precadere in randurile grupurilor parlamentare mari, precum PD si PSD", a conchis Olteanu.

Guvernul a aprobat, prin Hotararea nr. 1.603/2004, darea in folosinta gratuita a imobilului din Calea Victoriei nr. 120 catre Asociatiei 'Grupul pentru Dialog Social', pentru o perioada de zece ani. Atribuirea GDS a imobilului s-a bazat si pe considerentul ca acesta era de multi ani sediul Asociatiei, declarata de utilitate publica prin HG 1.551/2004. Prin Legea tinerilor nr. 350/2006, imobilul a fost transmis in patrimoniul Fundatiei Nationale pentru Tineret, constituita abia la 27 ianuarie 2007 si avand deja sediu. Ordonanta de Urgenta nr. 105/2006 are in vedere revenirea la situatia juridica anterioara si repunerea in drepturi a Asociatiei 'Grupului pentru Dialog Social' prin reatribuirea sediului initial din Calea Victoriei.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă