19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSalt in Mississippi de pe podul groazei

Salt in Mississippi de pe podul groazei

Populatia orasului american Minneapolis se afla in stare de soc dupa prabusirea podului rutier de pe fluviul Mississippi, bilantul provizoriu al tragediei fiind ieri de 4 morti.totul s-a petrecut ca in filmele de groaza realizate la Hollywood: miercuri, ora locala 18.00, ora de varf. Podul peste Mississippi, cu opt benzi (doua erau inchise din cauza unor lucrari de reparatii), parte a autostrazii 35, s-a prabusit intr-un zgomot asurzitor in mai multe bucati, antrenand in apele fluviului zeci de masini aflate pe artera care face legatura intre centrul Minneapolisului si zona Universitatii. O precipitare de la 18 metri, segmentele de pod cazand partial in apa, partial pe uscat. Cel putin 4 persoane si-au pierdut viata, 20 sunt date disparute si peste 60 au fost spitalizate. Imaginile difuzate de televiziuni prezentau o inclestare de beton si metal, vehicule incastrate in structura podului, masini oprite pe marginea unei sosele care disparuse in fata lor in apele fluviului. Depasind panica si socul, oameni obisnuiti si apoi sute de salvatori veniti la locul catastrofei au plonjat in apa pentru a veni in ajutorul celor aflati prizonieri sub apa in masini sau sub bucatile de pod. Operatiunile de salvare au fost oprite dupa lasarea intunericului, ceea ce a determinat autoritatile sa aprecieze ca bilantul ar putea fi mult mai grav, probabilitatea de a gasi supravietuitori fiind slaba.

Pompierii au decis ca echipele de salvare nu pot lucra pe intuneric din cauza numeroaselor deseuri ale podului aflate in apa, existand riscul ranirii celor ce cauta printre ruine. Se presupune ca cel putin 50 de vehicule se aflau pe pod in momentul catastrofei. Un autobuz care transporta 60 de copii si care se afla pe pod a reusit sa nu cada in apa, micutii pasageri au fost salvati, numerosi fiind insa spitalizati.
Podul din otel, construit in 1967, se ridica la o inaltime de aproape 20 m deasupra fluviului Mississippi, pe o lungime de circa 580 m. Constructia era realizata dintr-o singura piesa in ideea de a evita montarea de piloni, care ar fi putut perturba navigatia. In 2005 si 2006 fusese inspectat de specialisti, nefiind gasite nici un fel de probleme structurale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă