31.2 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialSalman Rushdie, vedeta fara concurenta

Salman Rushdie, vedeta fara concurenta

» Singura vedeta straina notabila de la aceasta editie este Salman Rushdie, care va veni miercuri la targ pentru o sesiune de autografe.

» Printre cartile nonfiction se remarca "Germanofilii" istoricului Lucian Boia, despre intelectualii romani de seama care s-au opus Marii Uniri, "Sinistra Doamna. Vaduva dictatorului albanez Enver Hoxha", de Fahri Balliu, si "Confesiunile unui om de publicitate", de David Ogilvy.

» La capitolul literatura, interes vor suscita reeditatea "Inca de pe atunci vulpea era vanatorul", de Herta Müller, pseudoreportajele lui Truman Capote din "Muzica pentru cameleoni" si, mai ales, al doilea roman al lui Nick Cave, "Moartea lui Bunny Munro".

Fiecare editie a targului are cel putin un invitat special; anul acesta este Salman Rushdie, care va participa in prima zi de targ la o sedinta de autografe, intre 8.00 si 20.00. Cu o zi inainte el va sustine o lectura publica din romanul "Seducatoarea din Florenta", in cadrul unei intalniri cu cititorii la Teatrul Odeon, de la ora 19.00. Parca inhibate de celebritatea romancierului englez de origine indiana sau, mai degraba, din cauza crizei, editurile nu s-au inghesuit sa aduca invitati din afara tarii.

Carte despre vaduva dictatorului albanez Enver Hoxha
Cartile bune nu lipsesc, insa. Humanitas vine cu "Jurnalul unui an prost", ultima aparitie din seria de autor J.M. Coetzee (Nobel 2003), o carte de batranete in care se combina fragmente de eseuri cu inserturi de proza despre un scriitor de 72 de ani obsedat de tanara sa secretara. Herta Müller este prezenta cu "Inca de pe atunci vulpea era vanatorul", "cartea cea mai romaneasca a acestei autoare" (Ernest Wichner), un volum care vorbeste despre mitul "fugii din tara" in timpul comunismului ceausist. Humanitas mizeaza si pe poezie, cu "Cartea lui Mos Oposum despre Pisicile Poznase" de T.S. Eliot, probabil cel mai ludic exercitiu al austerului poet modernist, o opera cu adevarat delicioasa. In zona nonfiction, un volum despre care se va vorbi este "Germanofilii.

 Elita intelectuala romaneasca in anii primului razboi mondial", apartinand profesorului Lucian Boia, care demonstreaza ca o parte insemnata a elitei romanesti a fost impotriva Marii Uniri, sustinand  cauza imperiala si opunandu-se intrarii Romaniei in razboi impotriva Austro-Ungariei. Vom descoperi cine au fost "germanofilii", care le-au fost argumentele, cum au actionat in timpul ocupatiei germane si cum au supravietuit politic si intelectual dupa triumful oarecum neasteptat al adversarilor lor. O alta carte cu tema istorica (insa din zona istoriei recente) este "Sinistra Doamna.

Vaduva dictatorului albanez Enver Hoxha" de Fahri Balliu, lansata in prezenta autorului. Dintre tarile din Est, Albania a avut parte de cea mai crunta dictatura, care a depasit-o in obtuzitate, izolationism si paranoia pe cea a lui Ceausescu. Cu siguranta ca cititorii romani vor citi aceasta carte facand o inevitabila comparatie cu Elena Ceausescu. O carte interesanta, venind din zona capitalismului liberal postmodern, se anunta a fi "Confesiunile unui om de publicitate" de David Ogilvy, fondatorul imperiului de publicitate Ogilvy, una dintre cele mai mari companii din lume pe acest domeniu.

Nick Cave, obsedat de pantalonii argintii ai lui Kylie Minogue
Editura Polirom  vine cu o oferta consistenta in special in domeniul literaturii. Un eveniment este cartea lui Truman Capote "Muzica pentru cameleoni",  constituind o culegere de "reportaje" fictionalizate: un criminal enigmatic trimite bilete viitoarelor victime, o aristocrata creola isi bea absintul intr-un peisaj atemporal din Martinica, un barbat intre doua varste devine obsedat de o fetita de doisprezece ani pe care n-a cunoscut-o niciodata. Aparuta de mai mult timp in librarii, lovitura editoriala franceza a anului 2008, "Inamicii publici", cuprinde un dialog intre reprezentantul "stangii caviar", Bernard Henry-Levy, si copilul teribil al literelor franceze, ultraconservatorul Michel Houellebecq. "Moartea lui Bunny Munro" este cel de-al doilea roman al cantaretului Nick Cave si poate fi considerat unul dintre volumele momentului in toata lumea, aparand in 31 de tari concomitent.

 Bunny Munro, un comis-voiajor de produse cosmetice, obsedat de sex si fascinat de pantalonii scurti argintii ai lui Kylie Minogue, incearca sa faca fata unei realitati in destramare. In zona literaturii postcoloniale (gen cu audienta in crestere si in Romania), trebuie semnalat "Baietii de pe strada noastra", romanul egipteanului Maghib Mahfuz (Nobel 1988), care a fost interzis timp de 50 de ani in tarile arabe. In ce tine de literatura romana, sunt asteptate "si Harms si Regretel", ultimul roman al lui Matei Florian, "Fugi din viata ta, revoltatoare si sluta, in cartea mea", mult asteptata (si amanata) carte a nouazecistului de profesie Daniel Banulescu.

Alexandru Andries, prezent cu doua carti
Editura Rao are o prezenta discreta la targ, nelansand nici una dintre cartile de fantasy sau horror prin care a cucerit piata ultimilor ani, la aceasta editie mizand mai mult pe carti de nisa, cum ar fi "Incertitudine. Gandire strategica si relatii internationale in secolul XXI" de George Cristian Maior. Poate "Cronologia evenimentelor din decembrie 1989" de Alex Mihai Stoenescu va suscita un interes mai larg. Editura Trei lanseaza la targ o noua colectie, "Acum pentru viiitor". Titlurile acestei serii dezbat, intr-o maniera extrem de accesibila, dar in acelasi timp "bazata", probleme fundamentale de actualitate ale individului, ale societatii si ale lumii de astazi. Colectia reuneste eseuri despre conditia omului contemporan, volume de stiinta popularizata, despre istoria ideilor, reflectii asupra impactului lumii virtuale asupra tehnologiei si vietii.

Fiecare titlu al seriei incearca sa raspunda unei intrebari ca, de exemplu, "Oare va fi posibil sa trecem prin ziduri?", chestiune la care incearca sa raspunda Michio Kaku prin "Fizica imposibilului". Curtea Veche vine si ea cu texte mai degraba teoretice; interesant suna "Cadavrul rasturnat. Stanga la rascruce" de Bernard-Henri Lévy. Filosoful francez incearca sa discute evolutia stangii in ultimii ani.
Discounturile oferite de editura merg anul acesta pana la 50%. Tritonic propune o analiza pe un fenomen de ultima ora – "Blogurile, Facebook si politica". Vellant vine cu trei titluri noi in colectia de arta: primele doua, "Petala" si "Desen si arhitectura", ii apartin lui Alexandru Andries, dezvaluind o latura a artistului mai putin cunoscuta publicului, aceea de profesor la Facultatea de Arhitectura si de pasionat de fotografie, grafica si desen. Cel de-al treilea titlu este "Arhitectura lumii. Capodoperele" (autor: Will Pryce), un album de arhitectura dedicat pasionatilor acestei arte.

Cele mai citite

Cum îți poți crea o imagine atractivă pentru potențialii angajați valoroși? Top 3 sfaturi pentru angajatori

O firmă de succes are în spate o echipă motivată și oameni profesioniști. Cu toate acestea, de multe ori se poate întâmpla să întâmpini...

Rusia și-ar putea restrânge relațiile diplomatice cu Occidentul

Rusia ia în considerare o posibilă scădere a nivelului relaţiilor sale diplomatice cu Occidentul din cauza implicării tot mai mari a SUA şi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă