23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialSalariile sucevenilor – cele mai mici din Moldova

Salariile sucevenilor – cele mai mici din Moldova

O statistică înşelătoare – agricultorii suceveni, cei mai bine plătiţi n salariile din agricultură – printre cele mai mari din judeţ, conform statisticii din birou n datele furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică, sunt surprinzătoare, atâta vreme cât nimeni nu mai vrea să lucreze în acest sector n explicaţia este simplă – statistica preia date doar de la instituţiile statului care se ocupă de agricultură, unde salariile bugetare sunt consistente n agricultorii de rând trăiesc de pe o zi pe alta fără să fie măcar înregistraţi statistic n conform datelor oficiale, veniturile celor care lucrează în agricultură ar fi crescut în decurs de un an, cu peste 21% n salariile sucevenilor sunt cele mai mici din regiunea Nord – Est

Evoluţia salariilor angajaţilor din judeţul Suceava, conform datelor statistice furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică pentru luna august a anului 2011 este surprinzătoare. Conform acestei situaţii, cel mai bine s-ar fi câştigat în agricultură, sector în care se ştie deja că o situaţie de supraproducţie a dus preţul produselor agricole sub costurile necesare înfiinţării şi recoltării acestora. Cazul cel mai elocvent – suma derizorie de 30 de bani pentru un kilogram de cartofi la poarta producătorului, sumă care nu acoperă deloc banii cheltuiţi anterior pentru producerea acestora.

Conform datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică, câştigul salarial mediu brut în luna august 2011 în judeţul Suceava a fost de 1345 lei/persoană, în scădere cu 11 lei faţă de luna precedentă. Câştiguri salariale medii brute peste media judeţului în luna august 2011 au realizat salariaţii din agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură – 1636 lei/persoană şi servicii – 1354 lei/persoană iar sub media judeţului au realizat salariaţii din industrie şi construcţii – 1296 lei/persoană.
Pe sectoare de activitate, comparativ cu luna iulie 2011, câştigul salarial mediu brut a crescut cu 0,7% în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură, cu 1,3% în sectorul industriei şi construcţiilor şi a scăzut cu 1,8% în sectorul servicii. Faţă de aceeaşi lună a anului 2010 câştigul salarial mediu brut în judeţul Suceava a crescut cu 71 lei.

Comparativ cu luna august 2010, pe sectoare de activitate, câştigul salarial mediu brut a crescut cu 21,7% în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură, cu 3,0% în sectorul industriei şi construcţiilor şi 6,1% în sectorul servicii.

Suceava, pe ultimul loc în clasamentul salariilor din regiunea Nord Est
De remarcat că nici cu aceste creşteri salariale mari din domeniul agriculturii, silviculturii şi pisciculturii, nu am reuşit să ne poziţionăm decât pe ultimul loc la nivelul salariilor în topul celor şase judeţe din regiunea Nord – Est.
Astfel, luna august 2011, la nivelul regiunii Nord-Est, judeţul Suceava este situat pe locul 6 din punct de vedere al câştigului salarial mediu brut, fiind devansat de celelalte judeţe astfel: Iaşi cu 1784 lei/persoană, Bacău cu 1717 lei/persoană, Neamţ cu 1444 lei/persoană, Vaslui cu 1418 lei/persoană, Botoşani cu 1405 lei/persoană.
Câştigul salarial mediu brut în luna august 2011 a fost cu 32,9% sub nivelul câştigului salarial mediu brut la nivel naţional, acesta fiind de 2005 lei/persoană.

În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu net în luna august 2011 în judeţul Suceava a fost de 988 lei/persoană, cu 5 lei mai mic faţă de câştigul salarial mediu net din luna iulie 2011. Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu net a înregistrat o creştere cu 5,4%. Pe sectoare de activitate, faţă de luna august 2010, câştigul salarial mediu net a crescut cu 21,1% în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, silvicultură şi piscicultură, cu 2,7% în industrie şi construcţii şi cu 6,0% în servicii.

Indicele câştigului salarial real, calculat ca raport între indicele câştigului salarial mediu net şi indicele preţurilor de consum, în judeţul Suceava, în luna august 2011 faţă de luna iulie 2011, a fost de 99,8%.
Comparativ cu luna august 2010, indicele câştigului salarial real în luna august 2011, în judeţul Suceava, a fost de 101,1%.

La nivel de ţară, indicele câştigului salarial real, în luna august 2011 faţă de luna iulie 2011 a fost 99,2%; faţă de luna august 2010 indicele câştigului salarial real a fost 104,3%.
Câştigul salarial mediu net în luna august 2011 în judeţul Suceava a fost cu 32,1% sub nivelul câştigului salarial mediu net la nivel naţional, acesta fiind de 1455 lei.

Doar salariile specialiştilor bugetari din agricultură intră în statistică
Încă de acum trei ani ziarul Obiectiv arăta că din munca efectivă în agricultură nu se câştigă aşa cum scriu statisticile. Practic cei aproximativ 3000 de angajaţi din agricultură şi alte sectoare conexate statistic, care câştigă lunar în medie mult mai mult decât lucrătorii din industrie şi construcţii în judeţul Suceava care sunt în număr de aproape 40.000, sunt cei care sunt într-un fel sau altul angajaţi cu contracte de muncă. Este vorba despre cei aproximativ 1400 de angajaţi ai Direcţiei Silvice Suceava, cei 140 de salariaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, 100 ai Direcţiei Agricole, la care se adaugă alţi câteva sute ai Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă, Oficiului de Studii Pedologice, Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Staţiuni de Cercetări Agricole. La aceştia se mai adaugă lucrători care îşi desfăşoară activitatea în sistemul privat, fie acesta silvic sau agricol. Dar marea majoritate a salariilor prelucrate prin calcul statistic pentru a se obţine un salariu mediu de 1636 lei/persoană în domeniu la nivelul judeţului Suceava provin din structurile mai degrabă administrative, unde personalul este retribuit de la bugetul de stat, cel puţin în cazul agriculturii şi încă nu s-a pus problema cuantificării veniturilor pe care le acumulează lunar un agricultor în adevăratul sens al cuvântului. Îndeletnicirea de lucrător efectiv în agricultură încă nu este cuprinsă în analizele statistice naţionale şi judeţene.

Cele mai citite

Copil în vârstă de patru ani, snopit în bătaie de un vecin. Micuțul a ajuns în stare gravă la spital

Un copil de patru ani, din municipiul Adjud, a ajuns la spital în stare gravă, marţi, după ce a fost bătut de un bărbat...

CSM Oradea își continuă drumul în Liga Campionilor la baschet masculin

CSM Oradea a obținut o victorie convingătoare în preliminariile Ligii Campionilor la baschet masculin, în fața echipei Caledonia Gladiators. Meciul, desfășurat marți, a fost...

Legenda fotbalului italian, Salvatore Schillaci, a murit la 59 de ani

Salvatore „Toto” Schillaci, eroul Italiei de la Campionatul Mondial din 1990, a murit la vârsta de 59 de ani, după o lungă luptă cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă