Construita in 1959, cladirea cunoscuta ca Sala Mare a Palatului, sala in care isi tineau congresele Nicolae Ceausescu, si multi dintre cei aflati astazi in functii importante, delegati din intreaga tara, dadeau din palme si behaiau lozinci, se afla astazi intr-o stare deplorabila. Bucati intregi au cazut si cad din plafon, in asa fel incat a fost necesara montarea unei plase, ca in arena circului.
Este ceea ce l-a facut pe ministrul Culturii si Cultelor, dl Adrian Iorgulescu, sa spuna in conferinta de presa de ieri: „Daca aveti vreun dusman, cumparati-i bilete la Sala Palatului!”. De vina este, dupa parerea dlui ministru, si ca s-a cedat sala pentru fel de fel de manifestari culturale de necalificat, caracterizate prin multi decibeli, cum ar fi cele de manele sau pop-rock.
Pe de alta parte, Bucurestiul, viitoare capitala europeana, este lipsit in continuare de o sala moderna de concerte. Asa ca se va incerca remedierea situatiei prin transformarea cladirii intr-un centru cultural, intr-un spatiu public echivalent celor occidentale, care sa contina o sala mare de concerte, plus alte functionalitati: sali de cinema, spatii de expozitie, librarii, cafenele.
Axa culturala
O idee ar fi si mutarea Centrului National al Dansului aici, fiindca acolo unde e acum nu e bine deloc. De fapt, va fi vorba de o axa culturala si de sali de muzica, in care ar intra Sala Auditorium (500 de locuri, functionala in prezent), noua Sala a Palatului, o alta sala din laterala cladirii (circa 400 de locuri), in care acum se afla, spre rusinea proprietarului, un bingo, terminand cu Sala Omnia, la care s-au inceput lucrarile pentru ca, cu ajutorul a 7-8 mil. euro, sa fie transformata in sala a Teatrului de Opereta. Prezenta Ateneului in apropiere, proaspat renovat si pus pe picioare, face totul un centru cultural plasat in plin centrul orasului (o alta veste buna este obtinerea unei sume foarte importante pentru refacerea frescei Ateneului). Primul pas: o hotarare de guvern, saptamana viitoare, va trece Sala Palatului din administrarea RAAPS in cea a MCC. Proiectul se afla la faza de schite si idei generoase, dar se spera ca pana pe 1 septembrie 2007, data inceperii Fesativalului Enescu, cele trei sali sa fie functionale.