13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialSaga unui film de Oscar

Saga unui film de Oscar

» Reteta clasica a unei povesti cu happy-end petrecute intr-o tara exotica pe un fond social dramatic, realizata de o echipa de cineasti puternica, va avea intotdeauna sorti de izbanda intr-o competitie cinematografica. Dar, cel mai important, va fi sigur pe gustul publicului, cel caruia i se adreseaza in cele din urma orice film. "Vagabondul milionar", distribuit de MediaPro Distribution, va avea avanpremiera joi, la Cinema Plaza si Hollywood Multiplex, iar vineri, premiera in cinematografele din tara.

Cum a pornit aventura celui mai premiat film din ultima perioada, "Vagabondul milionar", cum s-au filmat scenele si care au fost solutiile regizorale intr-o tara greu de imblanzit – acestea sunt cateva elemente ale unui alt "film", care ramane de obicei necunoscut cinefililor.
Pelicula incepe cu finalul unui concurs televizat, varianta indiana a emisiunii "Vrei sa fii milionar?", cand Jamal Malik, un orfan de 18 ani din mahalalele din Mumbai, ajunge la ultima intrebare, care il desparte de uluitoarea suma de 20 de milioane de rupii. Banuit ca ar trisa, Jamal este arestat, dar in loc de marturisirea asteptata, pustiul povesteste ce anume din experienta vietii sale i-a oferit raspunsurile corecte in timpul concursului si cat de mult iubeste o fata despre care stie ca destinul i-a harazit-o.

"Nu mai fusesem niciodata in India"
Lui Simon Beaufoy i-a revenit sarcina adaptarii romanului lui Swarup pentru cinema. Acesta spune ca de fapt cartea contine 12 nuvele de sine statatoare si cel mai dificil a fost sa le gaseasca numitorul comun. Cand s-a apropiat de un scenariu inchegat, a fost invitat Danny Boyle, prima optiune, de altfel, care a zis prompt: "Contati pe mine!"
Cand a ajuns in India, echipa de filmare a avut un impact naucitor asupra localnicilor, dar sosirea a insemnat si un soc cultural pentru aceia care pana atunci nu intrasera in contact cu nebunia si energia orasului Mumbai. "Nu mai fusesem niciodata in India", spune Boyle. "Tata a fost acolo in timpul razboiului si mi-a tot vorbit despre aceasta tara, asa ca mi-am dorit dintotdeauna sa merg acolo. Mi s-a parut un loc extraordinar datorita extremelor pe care le intalnesti acolo. Dar si mai important este faptul ca provocarile cu care te confrunti depasesc orice ti-ai putea imagina", rade el. Regizorul a fost fascinat de combinatia dintre saracia lucie si uriasul progres tehnic al tarii. "Am mai fost in mahalale si inainte, dar erau din alte parti ale lumii, cum ar fi Kibera din Kenya, insa aici era…

 

In primul rand, percepi un anumit miros… un amestec incredibil format din mirosul excrementelor noastre (ne apartin noua, tuturor) si sofran. Este un amestec dulce-acrisor", rade el. "Un aspect extraordinar in ceea ce priveste India este faptul ca aceasta e una dintre marile puteri nucleare ale lumii. Detine arme nucleare. Ca atare, se afla printre primele sase sau opt puteri nucleare din lume. Dar, pe de alta parte, nu exista toalete publice."
S-a stabilit o strategie: in timp ce fiecare departament se pregatea de filmare, Boyle si o mica parte a echipei au inceput sa repete, filmand "duble" normale pentru a mari timpul avut la dispozitie. Totul se petrecea chiar in locatiile prestabilite pentru scenele din film, in speranta ca o parte din duble vor putea fi folosite in varianta editata. "Cred ca unele dintre problemele specifice cu care ne-am confruntat au fost provocate de noi insine, avand in vedere ca am ales sa filmam cea mai mare parte a filmului in locuri reale, pe strazile unuia dintre cele mai aglomerate si haotice orase din lume." Multe dintre locurile care fusesera gasite cu luni inainte se schimbasera atat de mult incat au trebuit gasite altele.

 

Vizitele timpurii de cercetare ale lui Beaufoy i-au permis sa retina locurile-cheie din oras, unde isi inchipuia o anumita scena. "Ma gandeam: «Bun, uite un loc fantastic!», si peste sase luni ma intorceam acolo cu Danny si ii spuneam: «Uita-te la locul asta fantastic… Ah! A disparut!». Aici, in Regatul Unit, nu reusim sa reparam un lift nici in sase luni. Iar acolo au construit metropole intregi in acelasi timp. Am vrut sa captam spiritul acelui oras aflat intr-o combustie interna de energie, oameni, bani, praf si murdarie si, mai ales, miscarea oamenilor."

Provocari de regizor
Echipa a filmat in cea mai mare mahala din India, Dharavi, si intr-una dintre cele mai pline de viata, Juhu, situata langa aeroport, si care poate fi vazuta de orice om care soseste cu avionul la Mumbai. Nivelurile populatiei sunt estimate la peste un milion numai in aceasta zona. Populatia metropolitana a orasului Mumbai, de 22 de milioane (inclusiv periferiile), creste intr-un ritm alarmant si se estimeaza ca va depasi cifra de 20 de milioane pana in anul 2020. S-au folosit cat mai multi dintre oamenii care chiar traiau in acele mahalale.
Tehnic vorbind, locurile respective si agitatia din fiecare zona pe care a vizitat-o echipa de productie au avut drept rezultat faptul ca Boyle si echipa sa de cameramani, inclusiv premiatul director de imagine Anthony Dod Mantle, au trebuit sa ia in considerare mai multe tipuri de camere si metode de filmare. Camerele digitale, mai mici si mai flexibile, le-au permis sa filmeze rapid, deranjand mai putin comunitatile locale.

Secventele de fuga de la inceputul filmului au fost filmate treptat, construite asemenea unui montaj, in timp. Ori de cate ori aveau posibilitatea, membrii echipei se intorceau la locul de filmare si mai filmau inca o secventa a fugii. "Operatorul care tinea camera avea tot timpul un hard drive prins pe spate, care inregistra imaginile transmise de camera din mana sa. Anthony arata ca un turist danez cu multe bagaje care se plimba prin mahalale. Insa el, de fapt, filma", mai spune regizorul.

Echipa de actori cautata in patru zari
Boyle si Colson au strabatut toata America, apoi Canada, Regatul Unit al Marii Britanii si India in cautarea actorilor potriviti, care sa poata crea un rol convingator in engleza si sa se potriveasca bine cu cele trei varste ale personajelor din poveste: 7, 13 si 18 ani. Intentia a fost de la inceput ca filmul sa fie facut in limba engleza, desi copiii din mahalaua Juhu din Mumbai vorbeau, de fapt, maharati, un dialect hindi local.
"Am intervievat sute de tineri cu replicile in engleza si eram, pur si simplu, disperati", spune producatorul Christian Colson. "Nu credeam ca o sa putem reusi. Insa cineva a facut o sugestie: copiii mai mici sa spuna replicile lui Beaufoy in limba lor materna si, cumva, personajele sa se transforme in vorbitori de engleza in actul al doilea." "Regizorul nostru secund, care se ocupa de distributie, le-a facut o traducere rapida. Cred ca era scena toaletei de la inceputul filmului si a gasit cativa copii de pe strazi, din zona respectiva, sa joace rolurile in hindi, si ei au fost extrem de comici. Dintr-odata, parca prinsesera viata. Ne-am dat seama ca trebuia neaparat sa adoptam aceasta cale." Metoda nu numai ca a dat roade,  dar a dus si la descoperirea celor trei actori-copii incredibili.

Dev Patel, actor britanic crescut in Harrow, in nord-vestul Londrei, interpretul lui Jamal, a venit, de asemenea, mai devreme in Mumbai, experienta fiindu-i de mare ajutor pentru a intra in pielea personajului si pentru a invata accentul. Pe Dev Patel nu l-a gasit Boyle, ci fiica sa, Caitlin, o fana a serialului britanic pentru adolescenti "Skins". Ea i-a sugerat sa-l coopteze pe Dev. De fapt, el a fost unul dintre putinii londonezi care au fost inclusi in distributie. Cei mai multi actori erau din Mumbai.
Pentru a putea imprumuta si pastra manierismele fizice si de caracter, cele trei randuri de actori au fost puse sa se urmareasca unele pe altele in timpul repetitiilor, iar rolurile au fost inversate pentru exersare.
si Patel, si Freida Pinto au dat probe pentru rolul adolescentilor maturi. Patel, in varsta de 18 ani, posesorul unei centuri negre la taekwondo si medaliat cu bronz la Campionatul Mondial din 2004, a dat cinci probe care l-au lasat cu lacrimi in ochi si cu convingerea ca nu a mers. Pinto, in varsta de 24 de ani, fotomodel de meserie, a aflat abia dupa sase luni de la casting ca a fost aleasa.

» Cartea se va lansa de doua ori
"Vagabondul milionar", de Vikas Swarup, se va lansa in Romania astazi, ora 12.00, la magazinul Diverta Magheru, in prezenta ambasadorului Indiei in Romania, Debashish Chakravarti, coleg de breasla cu autorul, care la randul sau este diplomat de cariera. A doua lansare va fi vineri, 13 martie, intr-o "Seara indiana", la Cinema Studio, de la ora 20.00, inaintea vizionarii filmului. Volumul a fost tradus in peste 40 de limbi, iar pentru Romania traducerea ii apartine Irinei Margareta Nistor. Romanul "Vagabondul milionar" este publicat de Editura Taj Books & Media, iar editor este Adelina Patrichi. Volumul lui Swarup a obtinut o serie de premii literare.

STIATI CA?
» Azharuddin Mohammed Ismail, care joaca rolul micului Salim, este talentat la desen?
» si el, si Rubiana Ali, care joaca rolul micutei Latika, au fost inscrisi, dupa filmari, la o scoala de catre echipa de productie?
» Madhur Mittal, interpretul lui Salim, fratele mai mare al lui Jamal, la maturitate, a suferit un grav accident de masina imediat dupa ce a fost acceptat in distributie?
» Mittal s-a nascut langa Palatul Taj Mahal, este un talentat dansator si vedeta a televiziunii indiene?
» Un numitor comun pentru copiii care il interpreteaza pe Jamal in copilarie si adolescenta sunt urechile usor clapauge, ca cele ale lui Dev Patel?
» La lansarea din India, concursul "Vrei sa fii milionar?" a fost prezentat de o legenda a filmelor de la Bollywood, actorul Amitabh Bachchan? In film, personajul lui este idolatrizat de micul Jamal.
» Actorul Anil Kapoor, care-l interpreteaza pe moderatorul concursului, este o celebritate in India?
» Cand i s-a propus rolul, habar n-avea cine e Danny Boyle si ezita sa accepte, dar copiii lui i-au povestit despre filmele "Trainspotting" si "Plaja"?
» Totusi, cand a primit scenariul, potrivit obiceiului indian, Kapoor nu l-a citit. Fiul sau insa l-a citit si l-a amenintat: "Daca nu faci rolul acesta, eu parasesc aceasta casa!"?
» Bugetul filmului a fost estimat la 15 milioane de dolari?

Cele mai citite

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă