5.9 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialSăftoiu: TVR va accesa un ÎMPRUMUT de 15-20 milioane euro pentru investiţii...

Săftoiu: TVR va accesa un ÎMPRUMUT de 15-20 milioane euro pentru investiţii şi refinanţare de credite

TVR va accesa un împrumut de 15-20 milioane de euro pentru “menţinerea unui flux de numerar pozitiv”, banii urmând să fie folosiţi pentru investiţii şi refinanţarea creditelor bancare existente, după cum a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director genral al SRTv.

Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, joi, Raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, potrivit căruia actuala conducere a instituţiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (134,3 de milioane de euro, la cursul leu-euro afişat joi de Banca Naţională a României, n.r.).

Raportul a fost aprobat cu opt voturi “pentru” (Claudiu Săftoiu, Claudiu Brânzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Nicoleta Nicolicea, Gabriel Tufeanu, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente) şi cinci “împotrivă” (Radu Carp, Romina Surugiu, Valentin Nicolau, Sorin Burtea, Ada Meseşan).

În raport se precizează şi faptul că: “În vederea menţinerii unui flux de numerar pozitiv, în intervalul de 36 de luni care urmează, grevat în primele 10 -12 luni şi de plata salariilor compensatorii generate de încheierea procesului de selecţie în urma căruia vor fi concediaţi peste 800 de angajaţi, se impune obţinerea unui credit bancar pe termen de 5 ani, în valoare de maxim 20.000.000 euro”.

Potrivit raportului, acest credit are o dublă destinaţie: refinanţarea creditelor bancare existente: la RBS, în valoare de 6 milioane de euro – rata 1.000.000 euro/lună, şi la BRD linia de credit – 8.000.000 lei (garanţii 200%), dar şi pentru finanţarea activităţii curente (producţii noi performante, achiziţii de licenţe sportive lei/an – 9.600.000 lei/an, achiziţii de filme şi programe – 8.400.000 lei/an, plata datoriilor fiscale lunar şi a ratelor aferente datoriilor reeşalonate).

Contactat de MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat că a fost aprobată de Consiliul de Administraţie al TVR “achiziţionarea de servicii de consultanţă financiară pentru obţinerea unui credit operaţional în valoare cuprinsă între 15 şi 20 de milioane de euro”.

Potrivit lui Săftoiu, Televiziunea Română este în prezent în faza finală a acestei etape de obţinere a acestui credit operaţional. “Pe ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, n.r.) este (anunţată, n.r.) licitaţie deschisă şi rămâne ca plicurile să fie deschise pe 8 ianuarie”, a explicat Săftoiu.

El a mai spus că banii din acest credit vor fi folosiţi şi pentru acele investiţii care, “o dată cu redefinirea grilelor în noua Televiziune Română, prin organigramă, vor constitui elemente care să aducă mai mută audienţă, o mai mare credibilitate”. “În Televiziunea Română, deşi s-au făcut an de an investiţii în retehnologizare, fiind o societate atât de mare, întotdeauna au rămas lucruri în urmă. În aşa fel încât acum lucrăm cu unele echipamente noi, încă neuzate moral, dar şi cu foarte multe echipamente vechi, care trebuiau de mult să fie înlocuite”, a explicat el.

Claudiu Săftoiu a mai spus că cele 15-20 de milioane de euro nu vor fi folosite şi pentru plata salariilor compensatorii în urma procesului de concediere colectivă din TVR.

“Salariile compensatorii nu ţin de destinaţia acestor bani. E vorba doar de investiţii în televiziune şi de operaţiuni curente. Salariile compensatorii vor fi susţinute din cash flow-ul pe care îl avem, practic din taxă, care este cash flow-ul cel mai sigur. Nu vom lua credit. Salariile compensatorii vor fi susţinute prin acest efort de eficientizare a activităţilor curente. Salariile compensatorii pot fi plătite, eşalonat, din taxa TV şi evident din profitul din publicitate atât cât e. Nimeni nu te împrumută pentru a plăti salarii sau salarii compensatorii. Se dau bani pentru dezvoltare, într-un credit operaţional”, a explicat Claudiu Săftoiu.

El a precizat că în prezent nu există o estimare a sumei necesare TVR pentru plata salariilor compensatorii. “Chiar acum am ieşit din şedinţa comisiei de soluţionare a contestaţilor. Ea a început activitatea acum zece zile, va continua şi după Anul Nou, în aşa fel încât contestaţiile să fie soluţionate în timp util, iar decizia referitoare la concedierea colectivă să poată fi aprobată în CA, spre sfârşitul lunii ianuarie”, a mai spus Săftoiu.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă.

Un număr total de 309 locuri de muncă nu sunt afectate de procesul de restructurare din Televiziunea Română, la sfârşitul căruia TVR va avea un număr de 2.395 de angajaţi, dintr-un total actual de 3.235 salariaţi. Procesul de restructurare ar urma să se finalizeze în luna ianuarie 2013.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Pentru TVR Info, conducerea Televiziunii Române a găsit o soluţie. Astfel, Societatea Română de Televiziune a primit, pe 13 noiembrie, aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de a transforma TVR Info în TVR News. Noua televiziune a început să emită din 15 noiembrie şi difuzează în mare parte programe ale Euronews, dar şi conţinut produs de Televiziunea Română.

În schimb, SRTv a informat Consiliul Naţional al Audiovizualului că renunţă la licenţa TVR Cultural, ca urmare a situaţiei financiare critice a televiziunii publice. Licenţa TVR Cultural a expirat pe 15 decembrie.

Cele mai citite

Un nou acord UE continuă măsurile de reducere voluntară a consumului de gaze naturale încă un an

Miniștrii Energiei au ajuns la un acord politic pe marginea propunerii Comisiei Europene pentru o Recomandare a Consiliului de continuare a măsurilor de reducere...

Kamala Harris și-a exprimat „îngrijorarea profundă” către Benny Gantz cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza

Vicepreşedinta Statelor Unite Kamala Harris şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza în timpul unei întâlniri, luni, cu Benny...

Ciolacu crede că România intră în Schengen rutier până la finalul anului

România intră în Schengen rutier până la finalul anului, iar de anul viitor românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru America-acestea sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă