Directorul editorial al România Liberă, Sabin Orcan, discută, duminică seara, cu Teodor Paleologu, Cătălin Avramescu, Razvan Orășanu și Valentin Ionescu, despre colaborarea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, cu Securitatea.
„Mugur Isărescu insistă să stea în julțul de guvernator”, a spus Răzvan Orășanu.
„Depinde foarte mult ce a scris în note. Era foarte puțin probabil ca cineva care pleca din țară să nu fi avut legături într-o anumită măsură (n.r – cu Securitatea). Notele nu sunt toate la fel. Unii scriau foarte de bine, alții făceau critici. Trebuie văzute mai multe note, în care să vedem foarte clar ce scrie Mugur Isărescu în acele note (…) Isărescu era un tânăr ambițios, cu studii bune, care voia să facă și el carieră”, a spus Teodor Paleologu, care i-a explicat lui Răzvan Orășanu că părinții săi „au trecut printr-un infern înfiorător”.
La rândul său, Cătălin Avramescu a punctat că „situația lui Isărescu este mai specială”. „Ceea ce a făcut Isărescu înainte și după 1989 trebuie analizat foarte aspru. Mi se pare surprinzător că această clasă politică tace. Isărescu are o presă care îl menajează. Vă aduceți aminte de hiperinflația cumplită de la jumătatea anilor 90? Orice guvernator ar fi trebuit să zboare rapid de tot pe fereastră. Aceia sunt ani când milioane de români au fost jefuiți de economiile lor. Nu îmi spuneți că BNR nu a avut nimic de-a face. Eu sunt extrem de mirat că Isărescu mai e într-o funcție. Profit de situație și spun, asemenea a mai multor oameni: <<Domnul Isărescu, demisia!>>”.
Valentin Ionescu: „Cine îl verifică în afară de CNSAS? Cei care îl țin în funcție. Suntem într-o situație foarte complicată. Aici se pune problema legal”.
În replică, jurnalistul Sabin Orcan a precizat că RL solicită CNSAS să îl verifice pe Mugur Isărescu din nou. „Moral și politic știu că dl. Isărescu poate fi schimbat de Parlament. Dl. Isărescu a fost numit, aproape tot timpul, cu voturile stângii”.
Valentin Ionescu a continuat precizând că, în politică, „totul este pe bază de socoteli”, însă nu întotdeauna în inters public. „Dl. Isărescu are un talent extraordinar: cunoaște foarte bine arta compromisului, până când nu mai face niciun compromis”.
Protocol SRI-DNA
Un alt subiect abordat este cel al unui presupus protocol între SRI și DNA.
„Cum să circule în Parchet și Justiție un docoment cu ștampila SRI? Atenție, asta e tot o formă a colaborării. Lucru care nu prea se întâmplă în lumea civilizată”, a spus jurnalistul Sabin Orcan.
În replică, Răzvan Orășanu a precizat că, în aprilie 2005, CSAT a precizat că niște structuri – DNA, SRI, ANAF – vor conlucra pe probleme de natură financiară – cazuri de spălare de bani.. „Actualul SRI lucrează pe baza unor legi din 1991, pe care dl. Traian Băsescu a încercat să le schimbe și despre care dl. Țuțuianu vorbește acum”.
„Când creezi astfel de mecanisme în Justiție, pe baza unor astfel de hotărâri în CSAT, care sunt niște acte administrative, dacă sunt secrete, cum să știe oamenii ce să facă?”, a precizat jurnalistul Sabin Orcan.
La începutul săptămânii, „România Liberă” a dezvăluit că guvernatorul BNR a colaborat cu Securitatea, sub numele de cod „Manole”. Sub acest nume de cod s-a ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României. Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe.
Știre în curs de actualizare.