20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSa taca "armele"! Incepe Olimpiada!

Sa taca „armele”! Incepe Olimpiada!

Australienii au fost cei mai duri cu chinezii si modul in care acestia au organizat Olimpiada, comparand ceea ce se intampla acum la Beijing cu evenimentele de la Berlin din 1936, cand cele cinci cercuri olimpice au slujit propagandei regimului nazist. Nici americanii nu au fost mai blanzi, chiar in Congres fiind lansate avertismente privind faptul ca majoritatea hotelurilor in care sunt cazati turistii straini sunt supravegheate video chiar in interiorul camerelor, iar corespondenta purtata cu ajutorul internetului este violata. Mai mult, traversand Oceanul in Europa, si aici au fost luari de pozitie extrem de dure, presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, cerand sportivilor sa protesteze fata de incalcarea drepturilor omului in Tibet.

Cea mai controlata editie din istoria Jocurilor Olimpice incepe azi la Beijing. Totul merge spre un triumf al sportivilor din tara-gazda, insa e clar ca, daca acesta va avea loc, se va petrece cu sprijinul total al Comitetului International Olimpic. In timp ce sportivii celorlalte delegatii sunt hartuiti zi si noapte cu controale antidoping, chinezii nu au aceasta grija, ei fiind ocoliti mai mereu de cei care recolteaza probele de sange sau urina. CIO a primit asigurari din partea Chinei privind diminuarea poluarii, dar lucrurile sunt departe de a fi rezolvate, iar singurii avantajati de aceasta situatie sunt tot chinezii, cei care sunt obisnuiti cu conditiile de concurs din Beijing. Asadar totul pare pregatit pentru triumful Chinei.

Organizatorii au incercat sa faca totul pentru ca imaginea Chinei sa fie una idilica. Stadioane minunate, cu tehnologie de ultima ora, bazine de natatie uimitoare, care se incalzesc singure, sute, mii de fabrici oprite pentru ca cerul de deasupra Beijingului sa redevina albastru, mii de cladiri in constructie acoperite cu afise imense pentru a masca santierele de dupa cortina, zeci de mii de muncitori din alte zone trimisi acasa din Beijing pentru a nu aglomera capitala, jumatate din cele 3,3 milioane de masini trase pe dreapta pentru a nu polua, sute de autobuze noi pe strazile orasului s.a.m.d. Toate acestea nu pot masca insa controalele militarizate de pe strazi, rachetele situate chiar in apropierea stadionului olimpic, soldatii care pazesc fiecare colt, restrictiile impuse celor care acceseaza internetul, orele petrecute de turistii straini pe aeroport pentru a fi controlati pana in cele mai mici amanunte, favorizarea clara a sportivilor chinezi.

Cand toate marile puteri isi doresc Olimpiada pentru a face bani, China o foloseste doar pentru imagine. Totusi, e clar ca este o arma cu doua taisuri. Jocurile nici nu au inceput si au aparut protestele, iar autoritatile chineze nu pot interveni in forta pentru a le stopa pentru ca toata lumea este cu ochii pe Beijing. In aceste conditii, e de asteptat ca militantii pro-Tibet, dar si cei care vizeaza alte subiecte sensibile in opinia Chinei sa se foloseasca de prezenta masiva a mass-media straine la Beijing pentru a-si spune punctul de vedere. Ce pot face autoritatile chineze?
Astazi incepe Olimpiada. Din pacate, una in care pana acum s-a vorbit mai mult de politica decat de sport. Ar fi momentul ca Jocurile sa revina la intelesul lor de baza, la competitia sportiva, iar "armele", indiferent de forma in care se manifesta, sa taca. Incepe Olimpiada!

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă