13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialS.O.S. Retezatul!

S.O.S. Retezatul!

Ecologiştii vor să salveze ultimul peisaj forestier intact din Europa de distrugerile provocate de construirea DN66 A. Aceştia au lansat o petiţie pentru salvarea muntelui.

Activiştii ecologişti de la Agent Green au lansat o petiţie publică prin care încearcă să salveze ultimul peisaj forestier intact (PFI) din Europa, aflat în Retezat, în zona unde urmează să fie amenajat ultimul tronson al Drumului Naţional 66 A. Destinatarul petiţiei intitulate „STOP DN 66A – Salvaţi Munţii Retezat de asfalt” este Ministerul Mediului, iar populaţia este invitată să o semneze. „Legislaţia naţională şi cea europeană sunt în favoarea protejării naturii şi nu permit construcţii în zonele de protecţie integrală. Construcţia tronsonului 3 al DN 66A ar urma să distrugă zona de protecţie integrală din Parcul Naţional Domogled Valea Cernei şi să compromită PFI, aria cu cele mai vaste si mai sănătoase habitate naturale pentru urşi, lupi şi râşi din Europa”, spun ecologiştii. Pentru aceste mamifere mari, tronsoanele de drum realizate până acum prin Parcul Naţional Retezat reprezintă o barieră de netrecut, pentru că drumul este mărginit de ziduri verticale de patru metri.

„Promisiune mincinoasă”

„DN 66A ar urma să lege direct Petroşani de Băle Herculane, deşi există rute ocolitoare prin Baia de Aramă sau prin Caransebeş”, se arată în petiţia activiştilor ecologişti. În plus, reprezentanţii Agent Green, atrag atenţia că lucrările de amenajare a drumului sunt extrem de costisitoare, în timp ce revigorarea economică a Văii Jiului prin construcţia DN 66A ar fi doar „o promisiune mincinoasă a autorităţilor locale şi centrale”. „Avem deja exemplul DN7A care leagă Petroşani de Valea Oltului, care reprezintă o crimă împotriva mediului şi valorilor naturale ale României. Aici principala preocupare este masacrul la drumul mare împotriva pădurii şi nici într-un caz asigurarea bunăstării locuitorilor din zonă, aşa cum ar trebui, prin dezvoltarea durabilă bazată pe conservarea specificului zonei şi cu cerinţele legale de protecţia naturii”, mai spun ecologiştii de la Agent Green. Aceştia îi cer ministrului Mediului să nu elibereze acordul de mediu pentru tronsonul 3 al DN 66A Câmpuşel-Lacul Iovanu, aşa încât să fie oprită construcţia DN 66A şi să fie protejat prin lege întregul teritoriu al PFI Retezat-Godeanu-Ţarcu.

Proteste repetate

Anul trecut, reprezentanţii Agent Green au protestat la Câmpuşel, adică locul unde s-a ajuns deja cu asfaltările, şi au reuşit să oprească hotărârea de guvern care viza defrişarea a 30 de hectare de pădure pentru lărgirea drumului. Ca să blocheze construirea acestei căi de acces, cei de la Agent Green au dat în judecată Administraţia Parcului Naţional Domogled şi au desfiinţat studiul de impact al beneficiarului construcţiei care conţinea zeci de erori şi omisiuni ştiinţifice, după cum spun activiştii ecologişti.

Drum forestier naţional

DN66 A ar urma să fie construit pe amplasamentul unui drum forestier vechi, ridicat la rangul de drum naţional în 1999 de către Guvernul României. Iniţial, lucrările pentru drumul care are o lungime de 110 kilometri trebuiau să fie gata în 2010, dar execuţia a fost oprită o bună perioadă de timp de către Garda de Mediu, după ce a descoperit, în urma protestelor activiştilor ecologişti, că nu existau toate avizele necesare. Până acum a fost finalizat tronsonul I şi la tronsonul II mai sunt doar mici lucrări de executat. Al treilea tronson are o lungime de aproximativ 19 kilometri şi se întinde de la Câmpuşel până la coada Lacului Cerna.

Cele mai citite

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...

Președintele Columbiei a oferit informații eronate. “A citit din coloana greșită”

Munițiile și armele care lipsesc din armata columbiană sunt mult mai puține decât cifrele raportate de președintele Gustavo Petro în această săptămână, se arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă