Toti consumatorii de apa bransati la sistemul centralizat vor fi obligati sa plateasca apa calda pe care o deverseaza la canalizare, conform unui proiect de hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Bucurestenii erau taxati pentru acest serviciu si in urma cu cativa ani, dar s-a renuntat la aceasta plata pentru ca nu a mai fost cuprinsa in contractul de concesiune a serviciului public de alimentare cu apa. In prezent, Apa Nova a cerut ca acest serviciu sa fie din nou platit, lucru care va fi posibil daca proiectul de hotarare va fi aprobat de consilierii generali. „Inca din 2001-2002 s-a discutat acest aspect de catre reprezentantii Primariei Capitalei, cei de la Apa Nova si RADET. Noi nu am fost de acord sa se factureze cu coeficientul de deversare, ci numai cantitatea consumata”, a declarat Stefan Agache, director executiv adjunct la Directia de Utilitati Publice din Primaria Capitalei.
Modul de calcul este ceva mai complicat, pentru ca include un coeficient „K”, stabilit printr-o formula matematica. Cantitatea de apa uzata se va determina, pana la finalizarea contorizarii tuturor clientilor RADET, prin inmultirea cantitatii de apa rece consumate cu coeficientul „K”. Valoarea acestui coeficient va fi stabilita anual, pe baza datelor furnizate de Apa Nova si RADET privind volumele de apa rece si calda menajera facturate in cursul anului calendaristic anterior aplicarii. Se va mai tine cont de volumele facturate si neincasate de Apa Nova in perioada februarie 2003-aprilie 2005. Coeficientul cu pricina va fi avizat de Autoritatea tehnica de reglementare a serviciilor de apa-canal a municipiului Bucuresti in termen de 15 zile de la primirea informatiilor privind volumele facturate. Vestea buna este ca nu cetatenii vor efectua calculele respective, ci ele vor fi cuprinse in factura si li se va spune exact cat au de platit. Oricum, modalitatea de calcul complicata nu ar fi fost la indemana cetatenilor, ci mai rau i-ar fi dezorientat.
Proiect supus dezbaterii publice
Dupa instalarea contoarelor de apa calda la toti clientii RADET si compatibilizarea sistemelor informatice privind clientii regiei si ai societatii Apa Nova, cantitatea de apa uzata facturata va fi aceeasi cu cea consumata, la care se adauga cantitatea de apa uzata de recuperat pentru perioada februarie 2003-aprilie 2005. Recuperarea sumelor facturate si neincasate de la consumatori pentru perioada respectiva se va face de catre Apa Nova intr-o perioada de pana la 30 de luni de la intrarea in vigoare a hotararii. Aceasta inseamna ca vom fi obligati sa platim retroactiv, masura care nu este tocmai in regula. Edilii au promis sa discute si cu specialistii de la Finante inainte sa voteze aceasta masura, pentru ca ar putea sa fie ilegala. In mod cu totul ciudat, in proiect se prevede ca Apa Nova renunta la sumele pe care ar fi trebuit sa le incaseze in perioada 17 noiembrie 2000-30 ianuarie 2003, desi nici in aceasta perioada consumatorii nu au platit serviciul. Suma de plata pentru o familie care consuma o cantitate de 5 metri cubi de apa calda lunar va fi de aproximativ 20.000 de lei, dupa cum a precizat directorul Stefan Agache.
Proiectul de hotarare care cuprinde si formula de calculare a indicelui „K” a fost postat pe site-ul Primariei Capitalei, www.pmb.ro, si poate fi consultat de toti cei interesati. Ei isi pot exprima si opiniile referitoare la acest proiect, pentru ca el a fost supus dezbaterii publice.