19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialS-a lansat primul proiect naţional pentru învăţarea permanentă

S-a lansat primul proiect naţional pentru învăţarea permanentă

Planul se adresează atât grupurilor de risc de pe piaţa muncii, cât şi angajatorilor, formatorilor şi reprezentanţilor instituţiilor guvernamentale, şi însumează activităţi complexe, de la seminarii locale la conferinţe, grupuri de lucru şi campanii mass-media.

„Este primul proiect de o asemenea anvergură şi sperăm ca prin participarea deschisă, el să devină o oglindă a realităţii şi o platformă de pragmatism în schimbarea de mentalităţi, dar şi de politici”, a spus Cezar Birzea, preşedintele Asociaţiei Observator pentru Dezvoltarea Învăţării Permanente.

Peste 60% dintre angajaţii din România nu conştientizează că învaţă şi în afara sistemului formal de educaţie, cum ar fi la locul de muncă, în familie sau în comunitate, conform rezultatelor preliminare ale anchetei realizate în cadrul proiectului,

În plus, lista profilurilor ocupaţionale este incompletă. Din aproximativ 1200 profiluri ocupaţionale recunoscute la nivel european, în România există în prezent puţin peste 300.

Noua lege a educaţiei, aflată în prezent în dezbatere în Parlament, trebuie să ofere cadrul legislativ necesar pentru stimularea accesului la învăţarea permanentă pentru toate categoriile de populaţie.

„Legislaţia şi programele în domeniul învăţării continue trebuie să ţină seama de realitatea arătată de statistici care demonstrează că, deşi sub 20% din învăţarea folosită în mod curent provine din surse formale, peste 80% din bugetul educaţiei la nivel internaţional este alocat doar acesteia”, a spus Graham Attwell, cercetător şi expert european pe temă formării continue.

Proiectul se va desfăşura pe o durată de doi ani şi va fi sprijinit de Organizaţia Observator pentru Dezvoltarea Învăţării Permanente, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Gnosos Consult şi Tbwa/Merlin.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă