21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialS-a dovedit stiintific: creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor

S-a dovedit stiintific: creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor

Barbatii si femeile se comporta diferit deoarece creierele lor sunt deosebite din punct de vedere fizic, arata un nou studiu britanic. Creierul feminin si cel masculin par sa fie construite dupa modele genetice foarte diferite, potrivit ziarului britanic The Independent.

Cercetarile neurologice recente arata ca diferentele dintre sinapse si substantele care ajuta la trasmiterea informatiei sunt atat de mari intre sexe, incat duc la concluzia ca nu exista un singur tip de creier uman, ci doua.

Inca din 1992, cand psihoterapeutul American John Gray a publicat cartea "Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus", parerea ca barbatii si femeile provin de pe planete diferite, din cauza deosebirilor dintre ei, a devenit una foarte populara.

Pana de curand, aceste diferente erau adesea explicate ca fiind rezultatul hormonilor sau a presiunilor sociale, care ii determina pe reprezentantii celor doua sexe sa se comporte intr-un anume fel.

Potrivit unui nou studiu aparut in revista New Scientist, aceste teorii sunt din ce in ce mai mult contestate si devine evident ca, la nivelul creierului, femeile si barbatii prezinta numeroase diferente anatomice.

Aceste deosebiri ar putea explica unele mistere, cum ar fi de ce oamenii sunt mai predispusi la anumite probleme mentale in functie de sex, de ce unele medicamente functioneaza doar pentru femei si nu au efect la barbati, sau invers, si de ce durerile cronice afecteaza mai mult femeile decat barbatii.

Desi erau cunoscute unele diferente intre sexul masculin si cel feminin, se considera ca sunt limitate la nivelul hipotalamusului, partea creierului ce controleaza foamea, setea, emotiile si instinctele sexuale. Dar devine din ce in ce mai clar ca marimea unor structuri din creierul femeilor este diferita de cea a barbatilor.

Oamenii de stiinta din cadrul Facultatii de Medicina de la Harvard au descoperit  ca parti din lobul frontal, care sunt responsabile cu luarea de decizii si rezolvarea problemelor aparute, sunt mai mari in cazul femeilor, la fel si cortexul limbic, care regleaza emotiile. De asemenea, partea creierului care ne ajuta la memoria pe termen scurt si la orientarea in spatiu este considerabil mai mare la femei- ‘surprinzator, avand in vedere reputatia proasta a femeilor cand vine vorba de interpretarea unei harti", spune raportul din New Scientist.

Barbatii au, in schimb, cortexul parietal mai dezvoltat, adica zona care proceseaza semnalele primite de la organele de simt si este implicata in perceptia spatiala, la fel si regiunea care determina comportamentul sexual si social.

"Simplul fapt ca o structura celulara variaza ca marime sugereaza o diferenta in functionarea acelui organ", spune Larry Cahill, de la Centrul de Neurologie al Universitatii din California, Irvine.

Un alt aspect al cercetarii se refera la faptul ca mecanismele creierului care suprima durerea ar fi organizate diferit, in functie de sex. Acest lucru explica durerile prelungite ale femeilor, dar si raspunsul diferit in functie de sex al analgezicelor pe baza de opiu. Studiul noteaza: "Femeile simt o atenuare a durerii cand li se administreaza medicamente pe baza de opiu, in timp ce in cazul barbatilor este mai eficienta morfina". Este posibil ca aceste descoperiri sa duca la crearea unor medicamente in functie de sexul pacientului.

Diferenta dintre cele doua tipuri de creiere ofera explicatii si in cazul sanatatii mentale. Femeile sunt diagnosticate cu depresie de doua ori mai des decat barbatii, ceea ce ar putea fi corelat cu nivelul de serotonina din creier. Barbatii, pe de alta parte, sufera in numar mai mare de autism, sindromul Tourette, dislexie, deficit de atentie sau schizofrenie. Margaret McCarthy, de la Universitatea Maryland din Baltimore, crede ca substantele precum prostaglandina, care masculinizeaza creierul in apropierea nasterii, pot fi responsabile de aceste variatii.

Noile descoperiri au legatura si cu abuzul de droguri. Barbatii sunt de doua ori mai predispusi sa utilizeze cocaina, posibil si din cauza factorilor sociali. In schimb, cand femeile se drogheaza, devin mult mai repede dependente si reusesc sa se lase mai greu.

Unul dintre motivele pentru care diferentele dintre creierul barbatilor si cel al femeilor nu fost popularizate este acela ca marea majoritate a studiilor la nivelul acestui organ au fost realizate pe sexul masculin, animale sau barbati voluntari.

Jeff Mogil, profesor la Universitatea McGill din Montreal, Canada, care a demonstrat ca femeile si barbatii nu au aceeasi toleranta la durere, este foarte critic cu privire la aceasta greseala a cercetatorilor. "E scandalos. Femeile sunt cele care sufera cel mai des de dureri, si totusi, modelul nostru de baza in cercetari este cobaiul mascul", a spus Mogil.

Ce spun expertii despre acest nou studiu

Rosie Boycott, fondator al revistei Spare Rib
"Exista diferente reale intre creierul femeilor si cel al barbatilor. In anii ’70, feministele incercau sa isi educe copiii diferit, adica dadeau fetitelor masini sa se joace si incercau sa ii faca pe baietei sa le placa rozul. Acest lucru nu a functionat. Fetitele si baieteii au gusturi foarte variate cu privire la obiectele de joaca si culorile preferate".

Oliver James, psiholog
"Studiul nu aminteste nimic despre rolul genelor sau al mediului. Este pura speculatie. Marimea diferitelor parti ale creierului poate fi afectata de anumite experiente. De exemplu, o femeie abuzata sexual in copilarie are regiunea hipocampala cu aproape cinci procente mai mica decat o femeie care nu a avut astfel de traume".

A. C. Grayling, filosof
"Aceasta descoperire nu trateaza numai diferentele dintre sexe, ci si diferentele dintre etnii, care manifesta tendinte diferite la boli. De exemplu, in prezent tratam diferit copiii fata de adulti, si devine din ce in ce mai evident ca in viitor vom trata europenii diferit de asiatici sau femeile diferit de barbati".

Phillip Hodson, psihoterapeut
"Studiul ar putea realimenta stereotipurile, si acest lucru este ingrijorator. Oamenii trebuie sa fie usor de inlocuit- femeile sa fie capabile sa faca munci specifice unui barbat si invers. De exemplu, relatiile pe termen lung care functioneaza sunt acelea in care partenerii se asemana. Nu cred in sintagma ‘barbatii sunt de pe Marte si femeile sunt de pe Venus’. Suntem toti de pe Pamant".

Judi James, analist al limbajului corporal
"Nu ma surprind rezultatele acestei cercetari. Studii precum acesta s-au tot facut in ultimii ani. Totusi, cred ca, in loc sa incercam sa facem o clasificare a diferentelor, ar trebui sa celebram diversitatea si individualitatea oamenilor, fara sa tinem cont daca sunt barbati sau femei. Cred ca o astfel de descoperire tinde sa creeze stereotipuri".

Natasha Walter, scriitoare feminista
"Evident ca sunt niste diferente fizice intre creierul masculin si cel feminin, dar e posibil ca acestea sau nu fie innascute si ireversibile, ci produse de mediu sau circumstante".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă