20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: S-a dat startul la Festivalul George Enescu. Klaus Iohannis și soția...

FOTO: S-a dat startul la Festivalul George Enescu. Klaus Iohannis și soția lui, printre invitații de la deschidere

Festivalul Internaţional “George Enescu” s-a deschis, duminică seară, la Sala Palatului din Bucureşti, printre invitaţi fiind preşedintele Klaus Iohannis, care a venit împreună cu soţia sa, potrivit Mediafax

Președintele Klaus Iohannis și soția sa au ajuns la Sala Palatului cu câteva momente înainte de începerea concertului de deschidere a Festivalului Enescu.

La sosirea președintelui, în faţa Sălii Palatului au fost prezente câteva persoane care au huiduit.

Preşedintele a venit împreună cu soţia sa, care purta o rochie lungă, de culoare turcoaz.

La eveniment participă atât politicieni, cât şi persoanlităţi ale vieţii culturale şi ale mediului de afaceri. Printre cei prezenţi se numără ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, și primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Orchestra Română de Tineret a deschis Festivalul 

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional “George Enescu” s-a deschis cu “Rapsodia Română Nr. 1”, de George Enescu, în interpretarea Orchestrei Române de Tineret, formată din cei mai valoroşi tineri muzicieni din România, sub bagheta dirijorului Kristjan Järvi, renumit în întreaga lume pentru repertoriul transcultural.

În continuare, programul serii o va include pe violnista Sarah Chang, despre care The New York Times a scris că “talentul ei este la un nivel atât de înalt, încât nu ne rămâne decât să îl venerăm”, pentru a interpreta “Concertul pentru Vioară”, de Jean Sibelius, chiar în anul în care se sărbătoresc 150 de ani de la naşterea compozitorului finlandez. După care, va urma celebra “Carmina Burana”, de Carl Orff, avându-l în distribuţie pe unul dintre cei mai bine cotaţi contratenori ai momentului, Max Emanuel Cenčić.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional “George Enescu” are loc între 30 august şi 20 septembrie, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la nașterea marelui compozitor român și 60 de ani de la moartea sa. Festivalul aduce publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Astfel, publicul va putea urmări reprezentaţiile unora dintre cele mai bune orchestre la nivel mondial în acest moment: Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena și London Symphony Orchestra, aceasta urmând să concerteze sub bagheta cunoscutului dirijor român Ion Marin și cu participarea fraților Renaud Capuçon (vioară) și Gautier Capuçon (violoncel).

3.000 de artiști, pe scene Festivalului ”George Enescu” 2015

Aproximativ 2.500 de artiști străini și 500 de artiști români vor fi prezenţi la Festivalului “George Enescu” 2015, considerat a fi cel mai mare eveniment cultural internațional organizat de România și cel mai puternic promotor al creației și valorilor marelui compozitor român, intrat în patrimoniul mondial, George Enescu. Vor avea loc peste 70 de concerte în săli, precum şi multe alte evenimente în aer liber, timp de 22 de zile.

Premiera absolută este prezenţa în Festivalul Enescu şi în România, după 15 ani de discuții, a Orchestrei Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Sălii Palatului pe 3 septembrie, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle O altă orchestră americană de prestigiu vine în premieră în Festival – San Francisco Symphony.

Cea mai bine cotată violonistă la nivel internaţional, Anne-Sophie Mutter, va concerta, de asemenea, în premieră în Festival. Revin Israel Philharmonic Orchestra, care îl va avea la pupitru pe dirijorul Zubin Mehta și pianiștii Murray Perahia, Fazil Say, Elisabeth Leonskaja, Christian Zacharias, Yuja Wang și Maria-João Pires.

Ediția 2015 include și pe unii dintre cei mai importanți artiști români ai momentului. Astfel, Orchestra Naţională de Tineret deschide Festivalul, duminică seară, Corul şi orchestra Filarmonicii “George Enescu” prezintă în premieră opera în concert “Wozzeck”, de Alban Berg, Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio interpretează Simfonia Nr. 8, de Gustav Mahler, iar dirijorul Tiberiu Soare va dirija un concert de muzică contemporană românească.

Printre cele 22 de lucrări ale compozitorului George Enescu care vor fi interpretate se numără: Simfonia a III-a, în viziunea dirijorului Vasily Petrenko, cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, pe 18 septembrie, la Sala Palatului; Balada pentru vioară și orchestră (1895), cu violonistul David Garrett, celebru pentru că a depășit recordul mondial la vioară – 13 note pe secundă; Șapte lieduri pe versuri de Clement Marot, în interpretarea sopranei Valentina Naforniță; Voix de la Nature, interpretată de San Francisco Symphony.

De asemenea, în ediţia 2015, evenimentele tematice din Bucureștiul Creativ pornesc de la compoziția “Impresii din copilărie”, de George Enescu. Au fost încurajate abordările interactive, în care publicul este implicat activ în procesul de descoperire a lui George Enescu și a muzicii sale prin orice mijloace creative, fiind în același timp binevenite și acele proiecte în care publicul este spectator la această descoperire. Pe lângă aceste evenimente tematice, organizate în urma unui apel de proiecte, pe aceeași hartă a Bucureștiului transformat de magia Festivalului Enescu intră și o serie de evenimente care au loc în piețe, inclusiv Piaţa Festivalului, în galerii de artă, precum și în alte săli de spectacol.

Piața Festivalului, cu acces liber la concerte, se va desfășura între 10 şi 20 septembrie, iar programul complet se găseşte pe http://festivalenescu.ro/series/festival-2015/piata-festivalului/.

Totodată, transmisii ale concertelor din weekend, în aer liber, precum și expoziții cu istoria Festivalului Enescu și viața lui George Enescu transformă Bulevardul Unirii în “Bulevardul Artelor”.

În premieră în Bucureştiul Creativ, publicul se va bucura de Turul Enescu, pietonal sau cu bicicleta, aflând detalii despre viaţa şi opera compozitorului român. Pe traseu se află Academia Română, Palatul Regal, Ateneul Român şi Muzeul “George Enescu”.

Mai mult decât atât, coregraful Gigi Căciuleanu sărbătoreşte 50 de ani de carieră pe scena Teatrului Mic, iar, la Teatrul Odeon, este prezentat spectacolul pentru copii “Copilăria lui Enescu”.

Numeroase lucrări de artă şi instalaţii inspirate de muzica lui George Enescu vor putea fi admirate în spaţiile verzi de la Ateneu, Sala Palatului, dar şi în alte puncte centrale ale Capitalei, iar Muzeul “George Enescu” prezintă mai multe expoziţii şi evenimente cu informaţii inedite despre marele compozitor.

Cei care nu pot merge la concertele din sălile de spectacole le pot urmări live, gratuit, pe site-ul Festivalului:www.festivalenescu.ro. Mai mult decât atât, în cadrul unui parteneriat cu Grand Digiplex Băneasa, concertele Festivalului Enescu sunt transmise live în mai multe cinematografe din ţară: Timişoara, Cluj, Constanţa, Piteşti şi Braşov.

În plus, timp de trei săptămâni, cel mai important eveniment cultural al anului va fi prezent zilnic, în direct sau înregistrat, în programele TVR şi online, pe tvrplus.ro şi enescu.tvr.ro. Publicul va putea urmări 51 de concerte (dintre cele 55 ale festivalului), peste 3.000 de minute de spectacol fiind difuzate exclusiv online pe site-ul dedicat enescu.tvr.ro.

 

 

Cele mai citite

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă