19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRuth Madoff, muza celui mai mare escroc din istorie

Ruth Madoff, muza celui mai mare escroc din istorie

Daca in spatele fiecarui mare barbat exista o mare femeie, in spatele celui mai mare escroc al istoriei a stat… Ruth Madoff. Desi a fost timp de 50 de ani tovarasa lui sentimentala si profesionala, ea da asigurari ca nu stia nimic de afacerile necurate ale sotului. Pe el il asteapta o pedeapsa de 150 de ani de inchisoare, dar impotriva ei nu exista nicio acuzatie… Deocamdata, noteaza ziarul ABC consultat de Agerpres.

Pierre Michel este hair stilistul cel mai vestit din New York. Clientela lui este cea mai selecta: numai doamne din inalta burghezie a Manhattan-ului trec pragul salonului sau de coafura din Upper East Side. Ruth Madoff, de 67 de ani, este o clienta fidela de mai bine de zece ani. Aici si-a vopsit, coafat si tuns parul o data pe saptamana. Nu si de-acum incolo. Ruth Madoff a fost declarata persona non grata la celebrul coafor, Pierre Michel considerand ca "are consideratie fata de cei care au fost victime ale lui Madoff", drept pentru care sotia acestuia nu mai are ce sa mai caute acolo.

Dupa solemna proclamatie a coaforului sau, Ruth Madoff a devenit o paria pentru toata lumea. Cel mai mult deranjeaza ca ea pozeaza in victima, afirmand ca nu stia nimic de afacerile necurate ale sotului, Bernard Madoff, in varsta de 71 de ani, cel mai mare escroc din istoria Wall Street-ului: 65 de miliarde de dolari volatilizati (s-au recuperat doar 964 de milioane). Totusi, ceea ce a facut Ruth de cand a iesit la suprafata frauda pare sa dezminta versiunea ca era total nestituitoare si ca ramas surprinsa cand sotul i-a confesat adevarul despre miraculosul fond de investitii care timp de decenii le-a garantat dividende anuale de 15 la suta si care in final s-a dovedit a fi o structura piramidala.

Avocatii lui Ruth sustin ca, la 10 decembrie, Madoff, incoltit de datorii si riscand sa fie inculpat oficial de autoritati, si-a convocat familia cerandu-si iertare. Ruth l-a ascultat "uimita si profund dezamagita", iar cei doi fii s-ar fi indepartat de tatal lor cu care nu au mai vorbit de atunci. In fine, o drama domestica, dar care nu pare credibila. In primul rand, pentru ca cei care cunoscut cuplul stiu ca erau nedespartiti. Casatoriti de jumatate de secol, o casnicie perfecta. Bernie si Ruth mancau impreuna, calatoreau impreuna si munceau impreuna. Aveau birourile in aceeasi cladire din Midtown. Ruth era directoarea uneia din firmele conglomeratului Madoff. Cinau de cateva ori pe saptamana la Primola, un restaurant italian. La o masa mai in spate, departe de privirile indiscrete, intotdeauna singuri.

Ruth era cea care atragea clientii pentru fondul de investitii. Avea multe relatii, iar cand era vorba de afaceri stia sa fie amabila si sa-si vanda marfa ca nimeni alta, lucru pentru care Bernie, mai degraba taciturn, nu era bine dotat. Ruth a fost timp de multi ani maestra relatiilor publice ale firmei. Ea este cea care ducea greul conversatiilor presarate cu multe cockteiluri. Mereu a fost asa, din tinerete. A studiat psihologia si a absolvit in 1955. Patru ani mai tarziu s-a casatorit cu Bernie, taciturnul. O fire timida chiar daca a fost instructor de inot si a instalat sisteme de irigatii pentru gradini. In 1960 au pus pe picioare firma cu cativa dolari economisiti si care avea sa fie samburele lui Madoff Investment Securities. Au facut sa mearga firma muncind cot la cot, desi in primii ani investitiile mergeau greu. Pana cand Bernie a devenit un expert in inginerii financiare.

Stia sau nu stia Ruth? Procurorii nu o acuza de nimic. Deocamdata. Intre timp, sotul acuzat de 11 infractiuni marturisite de malversatiune si delapidare a fost condamnat la 150 de ani de inchisoare. Totusi, Ruth a fost nevoita sa predea pasaportul, desi se poate misca liber in tara. Bunurile lor sunt evaluate la 93 de milioane de dolari, niste firimituri daca ar fi impartite intre atatea victime (13.567 investitori). Statul ii va oferi o pensie lunara pentru cheltuielile de intretinere. Nu se cunoaste suma.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă