-3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialRuşii reiau investiţiile în metalurgia românească

Ruşii reiau investiţiile în metalurgia românească

Într-o perioadă în care, tot mai multe companii concediază, o companie care să angajeze câteva sute de muncitori este greu de întâlnit. Şi asta în condiţiile în care, la această oră, în Caraş-Severin, sunt disponibile numai şapte locuri de muncă.

Venit direct la Oţelu Roşu cu elicopterul, magnatul rus Igor Zyuzin şi-a făcut timp să inaugureze un cuptor unic pe continent, între întâlnirea avută cu premierul Emil Boc şi cea cu preşedintele Traian Băsescu. Imediat după întrevederea de la Palatul Victoria, Igor Zyuzin a venit la Oţelu Roşu unde a inaugurat cel mai mare şi modern cuptor de topire al oţelului din Europa.

Investiţie de 50 de milioane de dolari

Compania rusească Mechel a va gestiona cuptorul care va funcţiona în combinatul siderurgic Ductil Steel Oţelu-Roşu. Volumul total al investiţiei, realizată în acest proiect, se ridică la 50 de milioane de dolari. Noul complex, care include un cuptor electric şi o maşină de turnare continuă a ţaglei, este a treia din lume, după Indonezia şi China, datorită sistemului inovator instalat, care permite creşterea semnificativă a producţiei oţelului brut, reducerea costurilor şi îmbunătăţirea calităţii produselor. Tehnologia dată va permite scăderea consumului de energie electrică cu 200 kW-h/t, a electrozilor din grafit cu 1 kg/t, şi a duratei topirii cu 80 de minute. Capacitatea cuptorulu va fi de 810.000 tone de oţel lichid pe an în 2012, faţă de capacitatea proiectată iniţial, de 450.000 tone. Până la finele acestui an, capacitatea de producţie va ajunge la 600.000 de tone.

,,De la stadiul de fier vechi până la turnatul în forme durează două ore şi jumătate, după care ţagla ia drumul celor trei mari beneficiari combinatele de la Câmpia Turzii, Brăila şi Buzău pentru laminare”, a precizat Nicolae Micşa, directorul de producţie al combinatului. Acesta a specificat că, odată cu noul cuptor, a fost modernizată maşina de turnare continuă, secţia de şarşabilizare a fost echipată cu utilaje noi şi a fost îmbunătăţită infrastructura uzinei.

Cum a decurs inaugurarea

Directorul general al holdingului Mechel, Stali Andrey Deyneko, a apăsat butonul pentru efectuarea în mod oficial a primei şarje în cuptorul modernizat.

În ultimii opt ani, Mechel a investit în România peste 200 de milioane de euro. Investiţia de la combinatul siderurgic de la OţeluRoşu include instalarea noului cuptor cu arc electric, precum şi îmbunătăţirea infrastructurii, respectiv, a fost construit un pod peste râul Bistra. Desigur că o mărire a capacităţii de producţie atrage după sine şi creşterea numărului de angajaţi, care s-ar putea dubla la Mechel Oţelu Roşu.

Momentul inaugural de marţi a avut şi o parte amuzantă: sticla de şampanie s-a spart abia la a treia încercare, la fel cum, au declarat cei prezenţi la eveniment, abia a treia privatizare a combinatului siderurgic de la Oţelu Roşu, în 2005, a fost una de succes.

Cine sunt ruşii de la Mechel

Grupul Mechel este un holding international care cuprinde capacităţi de producţie în Rusia, Kazahstan, SUA, România, Lituania şi Bulgaria. Este unul dintre cele mai mari grupuri industriale din Rusia, pe segmentele: minerit, siderurgie, feroaliaje şi energie electrică. Mechel se află în primele 10 companii din lume după volumul şi exportul de cărbune cocsificabil. În Rusia compania deţine locul I în ceea ce priveşte rezervele de cărbune cocsificabil, producţia de sârmă, producţia de oţeluri speciale şi locul 2 în producţia de oţel beton. În România, Mechel este prezent din august 2002 şi deţine şase unităţi metalurgice cu peste 7.000 de salariaţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă