7.8 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialRușii încep să plătească pentru Crimeea: iPhone-uri mai scumpe la Moscova

Rușii încep să plătească pentru Crimeea: iPhone-uri mai scumpe la Moscova

Compania Apple a decis să scumpească iPhone-urile vândute în Rusia cu 35%, din cauza deprecierii rublei, după ce săptămâna trecută a suspendat temporar vânzările online, pentru a revizui preţurile, relatează Bloomberg. Moneda rusească, rubla, se depreciază puternic de la o zi la alta, în urma sancțiunilor impuse de comunitatea internațională după anexarea Crimeei și tulburările din Ucraina. De la începutul anului, rubla a scăzut cu 54% faţă de dolar.

Citește și: Puterea lui Putin, la cheremul rublei

Un iPhone 6 cu memorie de 16 GB costă, începând de luni, 53.000 de ruble (956 de dolari), în condiţiile în care, anterior, produsul costa 39.990 de ruble, se arată într-un comunicat Apple. Și preţul aplicaţiilor de bază disponibile în AppStore a crescut de la 33 de ruble anterior la 62 de ruble, potrivit agenţiei Tass.

Miercuri, Apple a anunţat că a suspendat vânzările online în Rusia, din cauza fluctuaţiilor "extreme" ale rublei. În deschiderea şedinţei de luni, dolarul era cotat la 56,28 ruble pe unitate, prin comparţie cu 58,55 ruble pe unitate la închiderea şedinţei de vineri.

Citește și: RUSIA: Rubla se depreciază puternic de la o zi la alta. De la începutul anului, moneda rusă a scăzut cu 54% faţă de dolar

Moneda rusă s-a depreciat cu aproximativ 30% faţă de dolar doar de la începutul lunii octombrie, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor impuse Moscovei de către Uniunea Europeană şi Statele Unite.

În acest context, atât Apple, cât şi competitorul său Samsung, au decis să majoreze preţurile în Rusia, întrucât veniturile lor în dolari pe aceată piaţă s-au redus considerabil. De asemenea, Cie. Financiere Richemont, care deţine mărci de lux precum Dunhill, Cartier sau Montblanc, a crescut preţurile produselor vândute în Rusia.

Aceasta este a doua creştere a preţurilor pe care Apple o efectuează în Rusia în mai puţin de o lună, după ce, la finalul lunii noiembrie, compania americană a majorat preţurile iPhone-urilor cu 25%. În ruble, cele două creşteri echivalează cu o urcare cu 69% a preţurilor.

Apple, cel mai mare furnizor de smartphone-uri în Rusia în funcţie de venituri, a înregistrat în primele nouă luni vânzări de 1,32 de miliarde de dolari pe acest segment. În 2013, vânzările de iPhone-uri s-au dublat faţă de anul trecut, ajungând la 1,57 de milioane de unităţi. La nivel global, Apple a livrat anul trecut 153,4 milioane de iPhone-uri, potrivit firmei de cercetare IDC.

Cele mai citite

Mircea Geoană, pentru El Pais: „Amenințarea nucleară a lui Putin este o încercare de intimidare psihologică, mai degrabă decât un plan real”

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, îi reamintește lui Trump, care a atacat principiul apărării comune pe care se bazează Alianța, că SUA...
00:01:04

CDC renunță la regulile de izolare COVID-19 de cinci zile

CDC(Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor ) din S.U.A. a renunțat vineri la recomandările de izolare COVID-19 de cinci zile sub o nouă orientare,...

Mircea Geoană, pentru El Pais: „Amenințarea nucleară a lui Putin este o încercare de intimidare psihologică, mai degrabă decât un plan real”

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, îi reamintește lui Trump, care a atacat principiul apărării comune pe care se bazează Alianța, că SUA...
Ultima oră
Pe aceeași temă