19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRusii construiesc focoasele nucleare iraniene

Rusii construiesc focoasele nucleare iraniene

» Intr-o vizita secreta la Moscova, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a prezentat conducerii bicefale de la Kremlin o lista cu savanti rusi despre care serviciile israeliene afirma ca ajuta Iranul sa construiasca focoase nucleare, scrie Sunday Times. Dezvaluirile vin in momentul in care un raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica a conchis ca Iranul dispune "de toate informatiile necesare pentru construirea unei bombe nucleare".

Netanyahu a zburat la moscova impreuna cu consilierul sau pentru securitate nationala, Uzi Arad, cu un avion privat, aminteste cotidianul britanic, in conditiile in care pozitia oficiala exprimata de cabinetul prim-ministrului a fost ca acesta viziteaza o baza militara secreta. Motivul pentru care vizita a fost tinuta secreta, a declarat o sursa din Ministerul rus al Apararii, a fost acela de a nu pune Kremlinul intr-o pozitie dificila, ci, mai curand, sa il convinga sa actioneze. Potrivit aceleiasi surse, intr-o reuniune "scurta si tensionata", Netanyahu le-ar fi prezentat presedintelui Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin  o lista de "dovezi concrete" care atestau ca rusii ii ajuta pe iranieni sa construiasca o bomba.

Intrebarea este daca savantii rusi actioneaza ca "agenti liberi" sau cu aprobarea Moscovei. Un raport al IAEA publicat cu peste un an in urma ridica deja intrebari despre experti rusi care actioneaza fara aprobare oficiala. David Albright, fost inspector in domeniul armamentului si presedinte al Institute for Science and International Security, este sigur ca "a existat ajutor rusesc. Dar nu este guvernul, sunt indivizi – cel putin unul care a ajutat Iranul cu militarizarea activitatilor nucleare". Pe de alta parte, israelienii insista asupra faptului ca orice savant rus care lucreaza in Iran nu poate face acest lucru decat cu aprobarea oficiala a Moscovei.

Dupa dezvaluirea, saptamana trecuta, a existentei unei fabrici secrete de imbogatire a uraniului, construita intr-un munte situat in interiorul unei baze militare apartinand Gardienilor Revolutiei din orasul Qom, nervozitatea israelienilor a crescut. ONU a anuntat ieri ca va inspecta instalatia de la Qom pe 25 octombrie, dar, potrivit lui Ephraim Sneh, fost adjunct al ministrului israelian al Apararii, "daca nu sunt introduse sanctiuni impotriva Iranului pana la Craciun, Israelul va ataca!".
"Daca suntem lasati singuri, vom actiona singuri!", a avertizat oficialul israelian. Tel Aviv-ul se teme ca negocierile incepute saptamana trecuta la Geneva intre Iran si puterile occidentale nu se vor solda cu intreruperea programului nuclear iranian. De altfel, nici intre serviciile occidentale de informatii nu exista un consens in privinta capacitatii Iranului de a construi o arma nucleara. Daca americanii cred ca programul dezvoltarii unui focos nuclear a fost oprit in 2003, britanicii, francezii si germanii cred ca acesta a fost continuat sau reluat, iar israelienii sunt convinsi ca Teheranul a testat deja un focos fara material fisionabil.

» Iranienii au tot ce le trebuie pentru bomba
Teheranul a obtinut "suficiente informatii care ii permit sa construiasca o bomba atomica functionala", se arata intr-un raport confidential redactat de expertii IAEA si citat de New York Times. Analiza se bazeaza atat pe date provenite de la serviciile secrete, cat si pe propriile investigatii ale expertilor ONU. In aceste conditii, scrie NYT, Statele Unite sunt silite "sa reevalueze concluziile la care au ajuns in 2007", potrivit carora programul militar Iranian ar fi fost oprit in 2003. Potrivit raportului, Iranul nu s-a multumit sa adune informatii despre constructia bombei de la diversi experti straini "renegati", ci a realizat "cercetari si teste extinse" pentru a realiza componentele unei arme nucleare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă