37 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăSpecialRusia vrea să-și extindă teritoriul în ARCTICA. Sunt vizate rezerve uriașe de...

Rusia vrea să-și extindă teritoriul în ARCTICA. Sunt vizate rezerve uriașe de petrol și de gaze

Rusia a înaintat la ONU o cerere pentru extinderea frontierelor sale continentale în zona Arcticii, a declarat vineri ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, informează agenția TASS.

Lavrov a estimat că această cerere va fi analizată la ONU “în următoarele șase luni sau într-un an”.

Ministrul de Externe a făcut aceste precizări în cadrul unui forum național al tineretului din Rusia. El a fost rugat de participanți să comenteze posibilitatea ca SUA, Canada și Rusia să cedeze o parte a teritoriilor lor arctice către China.

“Dacă SUA și Canada vor să cedeze cuiva o parte a zonelor lor arctice – sunt adulți”, a spus râzând Lavrov. “Dar zona noastră arctică este zona noastră arctică, iar singura ajustare posibilă este prin extinderea ei”, a subliniat șeful diplomației ruse.

Notificarea Rusiei către ONU, pentru extinderea teritoriului, se bazează pe o prevedere internațională care afirmă că este posibilă extinderea zonei economice a unei țări, dacă noua zonă este adiacentă zonei sale continentale, informează TASS. Rusia vrea să se extindă în zona Lomonosov, unde s-ar găsi rezerve uriașe de gaze naturale, de țiței și –potrivit anumitor surse – de diamante.

Totuși, încă de acum câțiva ani, oficiali ruși recunoșteau că zona Lomonosov are un potențial enorm nu doar economic ci și strategic.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bacalaureatul continuă cu evaluarea competențelor digitale

Prima sesiunea a examenului de Bacalaureat continuă astăzi cu evaluarea competenţelor digitale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.Elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor susţine, miercuri...

Justin Timberlake a fost arestat și pus sub acuzare pentru conducere sub influența alcoolului

Justin Timberlake a fost arestat pentru conducere sub influența alcoolului în Long Island, New York. Un reprezentant al Departamentului de Poliție Sag Harbor a declarat...

Alegerile anticipate din Franța i-au oferit Londrei titlul de cea mai mare piață de capital, după valoare

Scena politică din Franța, unde vor avea loc alegeri anticipate la finalul lunii iunie, a ajutat Bursa de Valori din Londra să detroneze Parisul...
Ultima oră
Pe aceeași temă