19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRusia va prelua sistemul de alertă teroristă folosit de SUA

Rusia va prelua sistemul de alertă teroristă folosit de SUA

Sistemul de alertă teroristă din SUA va fi introdus în Rusia, a anunţat trimisul special al preşedintelui pe chestiuni de contraterorism, relatează RIA Novosti, potrivit NewsIn.

Planul Rusiei de a introduce un sistem de alertă teroristă a fost anunţat în martie 2008 de directorul FSB, Nikolai Patruşev. „Din câte ştiu, chestiunile tehnice au fost rezolvate. Acum rămân doar chestiunile legale şi politice. Este aproape gata”, a spus Anatoli Safonov, în Washington.

Sistemul de alertă teroristă a fost implementat de SUA după atentatele din 11 septembrie 2001, în replică la plângerile populaţiei, care spunea că statul nu dă suficiente avertismente cu privire la ameninţări teroriste cunoscute.

Sistemul are cinci nivele – verde este cel mai scăzut, însemnând „aproape niciun pericol”, iar roşu este cel mai ridicat, însemnând „un risc sever”. Nivelul de alertă este stabilit de serviciile de securitate.

Răspunsurile la ameninţările teroriste depind de culoarea ce se impune. În timp ce la nivelele cele mai scăzute de risc nu se acordă răspunsuri, la cele ridicate se impune o prezenţă sporită a poliţiei, verificări atente la graniţe, securitate sporită la bazele militare şi aeroporturi. Nivelul roşu duce la închiderea agenţiilor publice şi guvernamentale şi la evacuarea personalului către zone desemnate, inclusiv buncăre.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă