10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia va livra gaze Ucrainei în aprilie, indiferent de litigiul referitor la...

Rusia va livra gaze Ucrainei în aprilie, indiferent de litigiul referitor la datorii

Rusia va livra gaze Ucrainei în aprilie în sistem de preplată, indiferent de situaţia legată de datoriile pentru gazele furnizate anterior, a declarat ministrul rus al Economiei, Alexandr Novak, transmite Sputnik.

"Indiferent de plata datoriilor, pentru care avem un proces cu Ucraina, în prezent există un sistem de preplată de gazelor. După câte ştiu, au plătit 30 de milioane de dolari, ceea ce însemnă că vor primi gaze de această sumă", a spus Novak.

În iunie 2014, grupul rus Gazprom a impus Ucrainei un sistem de preplată a gazelor, din cauza datoriilor care la acea dată se ridicau la 5 miliarde de dolari.

În urma acelei decizii, compania ucraineană de stat Naftogaz a cerut curţii de arbitraj de la Stockholm să analizeze controactul cu Gazprom, solicitând recuperarea unei sume de ordinul miliardelor de dolari, pentru că ar fi plătit prea mult pentru gazele primite.

Gazprom a reacţionat cu un proces împotriva Naftogaz, la aceeaşi instanţă, solicitând recuperarea datoriilor. Prima audiere în acest caz a avut loc la începutul acestei săptămâni.

După o jumătate de an în care livrările de gaze ruseşti destinate Ucrainei au fost oprite, autorităţile de la Moscova şi Kiev au încheiat în octombrie 2014 un acord preliminar, mediat de Comisia Europeană, pentru acoperirea perioadei de iarnă.

Miercuri, Gazprom şi Naftogaz au semnat un acord suplimentat referitor la livrările de gaze, pentru trimestrul al doilea.

Părţile implicate în negocieri urmează să se întâlnească din nou până la sfârşitul lunii aprilie, pentru a discuta despre continuarea livrărilor, ca şi despre tranzitul către Europa.

Cele mai citite

SUA sunt gata să ofere un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina

Statele Unite(SUA) pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din proiectul de lege Ucraina-Israel,...

Armata israeliană neagă acuzațiile că ar fi îngropat cadavre ale unor palestinieni în gropi comune

Armata israeliană a negat marţi acuzaţiile palestiniene "neîntemeiate" potrivit cărora ar fi îngropat cadavre ale unor palestinieni în gropi comune în incinta unui spital...

Dinamo, victorie la limită în prima manșă a sferturilor de finală din EHF European League

Formația de handbal masculin Dinamo Bucureşti s-a impus cu scorul de 28-27 în fața danezilor de la Skjern Handbold, pe teren propriu, în prima...
Ultima oră
Pe aceeași temă