Rusia consideră că statele NATO riverane Mării Negre nu au specialiștii necesari pentru a opera nave militare moderne.
O declarație în acest sens, aparținând unui analist rus – căpitanul de rangul I (comandorul) Mihail Nenașev – este prezentată de agenția de propangandă Sputnik News.
“Cu privire la înzestrarea cu nave suplimentare a țărilor NATO riverane Mării Negre – Bulgaria, România și Turcia, care doresc să evite limitările din Convenția de la Montreux, aceasta e o idee nefericită, pentru că statele balcanice nu au destui specialiști maritimi pentru a opera nave cu sisteme antirachetă sofisticate”, susține analistul Mihail Nenașev.
În opinia lui, suplimentarea forțelor navale ale statelor riverane Mării Negre contravine „spiritului” Convenției de la Montreux.
Pe de altă parte, strict cu privire la Turcia, specialistul rus afirmă că această țară are „o relație instabilă” cu NATO, care oscilează „de la prietenie la adversitate”. Cu toate acestea, întărirea prezenței militare a NATO în zona Mării Negre încurajează “politica agresivă” a Turciei.
Citește și: “Regele Ferdinand” şi “Regina Maria”, “amiralii” britanici ai Forţelor Navale Române
Dintre țările NATO est – europene, România a anunțat deja că dorește să-și modernizeze flota maritimă. Primul obiectiv urmărit de România este cea de-a doua etapă de modernizare a fregatelor Tip 22, “Regele Ferdinand” și “Regina Maria”. Acest obiectiv va demara chiar în anul 2016.
Ulterior, Ministerul Apărării Naționale va cumpăra patru nave noi, de tip corvetă. Viitoarele corvete multifuncționale vor înlocui patru nave vechi, două din clasa Tetal I și două din clasa Tetal II, care vor fi retrase din exploatare. De asemenea, va fi retrasă din exploatare fregata „Mărășești”.
Citește și: Ce nave de război vrea să cumpere România