9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCe nave de război vrea să cumpere România

Ce nave de război vrea să cumpere România

Ministerul român al Apărării va cumpăra patru corvete multifuncționale, care vor înlocui patru nave militare vechi, din clasa Tetal, aflate încă în exploatare.

O informație în acest sens este prezentată în catalogul „Surface Warships 2014 – 2015”, care analizează situația actuală și planurile de viitor ale Forțelor Navale din peste 60 de țări de pe toate continentele.

În acest catalog, Marina Militară a României figurează cu șapte nave de suprafață. Trei dintre acestea sunt fregate. Una este Mărășești, iar celelalte două nave sunt prezentate ca fiind „de tip Regele Ferdinand” – este vorba, desigur, de fregatele Tip 22, Regele Ferdinand și Regina Maria, care sunt identice.

Navele tip Tetal I și Tetal II vor fi înlocuite

Celelalte patru nave de război ale României sunt corvete – două din clasa Tetal și două din clasa Tetal modernizate, precizează catalogul „Surface Warships 2014 – 2015”. Planurile de viitor ale României sunt înlocuirea celor patru corvete, Tetal I și Tetal II, cu patru corvete multifuncționale.

Navele tip Tetal I sunt corvetele Amiral Petre Bărbuneanu și Viceamiral Eugeniu Roșca. Ele au fost lansate la apă în anul 1983, respectiv 1987. Navele Tetal modernizate (Tetal II) sunt corvetele Contraamiral Eustațiu Sebastian, lansată în 1988, și Contraamiral Horia Macellariu, lansată în 1991.

Deși doresc să le înlocuiască, oficialii români nu au demarat încă programul de achiziție a celor patru nave noi. Ținând cont de durata unui asemenea program de achiziție, este evident că noile nave nu vor intra în dotarea României în acest an.

Teoretic vorbind, corvetele multifuncționale care vor fi cumpărate ar putea proveni de la furnizorii cu care România a mai avut relații de acest gen. O variantă ar fi corveta din clasa Nakhoda, produsă de firma britanică BAE Systems. Firma britanică a produs și fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, aflate acum în dotarea Marinei Militare românești.

O altă variantă de achiziție ar putea fi corveta multifuncțională din clasa SAAR S-72. Producătorul acesteia este compania Israel Shipyards Ltd. Avantajul acestei firme ar fi faptul că a livrat vedetele din dotarea actuală a Poliției de Frontieră a României.

Al doilea upgrade pentru navele Tip 22

Pe de altă parte, înainte să înceapă procesul de achiziție a noilor corvete multifuncționale, Forțele Navale vor începe, în anul 2015, cea de-a doua etapă de modernizare a fregatelor Tip 22. „Intenția noastră actuală este să realizăm un sistem modern de conducere a acțiunilor de luptă, prin introducerea unui radar de supraveghere 3D”, declara șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrșu.

De asemenea, cele două fregate Tip 22 vor beneficia de o protecție îmbunătătțită, atât împotriva navelor de suprafață cât și împotriva aviației.

Cele două fregate, Regele Ferdinand și Regina Marina, au fost cumpărate în anul 2003 din Marea Britanie. În flota britanică, ele au purtat numele Coventry și London. Înainte să fie livrate României, în anii 2004 – 2005, ele au suferit o primă etapă de modernizare în Marea Britanie.

Fregatele din Marea Britanie rămân în exploatare. Fregata Mărășești va fi retrasă

După cel de-al doilea proces de modernizare, fregatele Tip 22 vor rămâne în exploatare încă 10 – 20 de ani.

Pe timpul derulării celei de a doua etape de modernizare a fregatelor Tip 22, România va menține în exploatare fregata Mărășești, în configurația ei actuală. Ulterior, fregata Mărășești va fi scoasă din uz și va fi înlocuită cu o navă nouă – fie o fregată ușoară, fie o corvetă grea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă