Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ce nave de război vrea să cumpere România

Ministerul român al Apărării va cumpăra patru corvete multifuncționale, care vor înlocui patru nave militare vechi, din clasa Tetal, aflate încă în exploatare. O informație în acest sens este prezentată în catalogul „Surface Warships 2014 – 2015”, care analizează situația actuală și planurile de viitor ale Forțelor Navale din peste 60 de țări de pe toate continentele.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 18.04.2015 - 22:40

Ministerul român al Apărării va cumpăra patru corvete multifuncționale, care vor înlocui patru nave militare vechi, din clasa Tetal, aflate încă în exploatare.

O informație în acest sens este prezentată în catalogul „Surface Warships 2014 – 2015”, care analizează situația actuală și planurile de viitor ale Forțelor Navale din peste 60 de țări de pe toate continentele.

În acest catalog, Marina Militară a României figurează cu șapte nave de suprafață. Trei dintre acestea sunt fregate. Una este Mărășești, iar celelalte două nave sunt prezentate ca fiind „de tip Regele Ferdinand” - este vorba, desigur, de fregatele Tip 22, Regele Ferdinand și Regina Maria, care sunt identice.

Navele tip Tetal I și Tetal II vor fi înlocuite

Celelalte patru nave de război ale României sunt corvete – două din clasa Tetal și două din clasa Tetal modernizate, precizează catalogul „Surface Warships 2014 – 2015”. Planurile de viitor ale României sunt înlocuirea celor patru corvete, Tetal I și Tetal II, cu patru corvete multifuncționale.

Navele tip Tetal I sunt corvetele Amiral Petre Bărbuneanu și Viceamiral Eugeniu Roșca. Ele au fost lansate la apă în anul 1983, respectiv 1987. Navele Tetal modernizate (Tetal II) sunt corvetele Contraamiral Eustațiu Sebastian, lansată în 1988, și Contraamiral Horia Macellariu, lansată în 1991.

Deși doresc să le înlocuiască, oficialii români nu au demarat încă programul de achiziție a celor patru nave noi. Ținând cont de durata unui asemenea program de achiziție, este evident că noile nave nu vor intra în dotarea României în acest an.

Teoretic vorbind, corvetele multifuncționale care vor fi cumpărate ar putea proveni de la furnizorii cu care România a mai avut relații de acest gen. O variantă ar fi corveta din clasa Nakhoda, produsă de firma britanică BAE Systems. Firma britanică a produs și fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, aflate acum în dotarea Marinei Militare românești.

O altă variantă de achiziție ar putea fi corveta multifuncțională din clasa SAAR S-72. Producătorul acesteia este compania Israel Shipyards Ltd. Avantajul acestei firme ar fi faptul că a livrat vedetele din dotarea actuală a Poliției de Frontieră a României.

Al doilea upgrade pentru navele Tip 22

Pe de altă parte, înainte să înceapă procesul de achiziție a noilor corvete multifuncționale, Forțele Navale vor începe, în anul 2015, cea de-a doua etapă de modernizare a fregatelor Tip 22. „Intenția noastră actuală este să realizăm un sistem modern de conducere a acțiunilor de luptă, prin introducerea unui radar de supraveghere 3D”, declara șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrșu.

De asemenea, cele două fregate Tip 22 vor beneficia de o protecție îmbunătătțită, atât împotriva navelor de suprafață cât și împotriva aviației.

Cele două fregate, Regele Ferdinand și Regina Marina, au fost cumpărate în anul 2003 din Marea Britanie. În flota britanică, ele au purtat numele Coventry și London. Înainte să fie livrate României, în anii 2004 – 2005, ele au suferit o primă etapă de modernizare în Marea Britanie.

Fregatele din Marea Britanie rămân în exploatare. Fregata Mărășești va fi retrasă

După cel de-al doilea proces de modernizare, fregatele Tip 22 vor rămâne în exploatare încă 10 – 20 de ani.

Pe timpul derulării celei de a doua etape de modernizare a fregatelor Tip 22, România va menține în exploatare fregata Mărășești, în configurația ei actuală. Ulterior, fregata Mărășești va fi scoasă din uz și va fi înlocuită cu o navă nouă – fie o fregată ușoară, fie o corvetă grea.

Citește totul despre:

Comentarii