21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRusia şi SUA îşi menţin poziţiile cu privire la sistemul antirachetă

Rusia şi SUA îşi menţin poziţiile cu privire la sistemul antirachetă

Rusia şi Statele Unite nu şi-au schimbat poziţiile cu privire la instalarea sistemului american antirachetă în Europa, dar încă mai există timp pentru negocieri, a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev la Seul, în urma unei întâlniri cu preşedintele Barack Obama, relatează Mediafax.

„Am discutat despre faptul că mai este timp, cooperarea şi negocierile tuturor aspectelor legate de implementarea ideii unei apărări antirachetă europene trebuie să fie mai active. Am fost de acord că acum este momentul să se implice experţii. În orice caz, desigur, poziţiile noastre rămân aceleaşi, însă dialogul asupra acestui subiect nu este doar posibil, ci şi necesar. Vorbind foarte răspicat, încă mai avem timp să negociem şi să ajungem la o decizie echilibrată, având în vedere experienţa pe care Barack şi eu am acumulat-o în cursul pregătirii Tratatului START”, a spus Medvedev.

Preşedintele american Barack Obama a subliniat că Rusia şi Statele Unite au multe de făcut în privinţa multor probleme. „Acum este momentul în care tehnicienii noştri, echipele noastre, vor începe negocierile asupra problemelor tehnice”, a declarat el cu privire la apărarea antirachetă.

Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică au hotărât în noiembrie 2010, în cadrul Consiliul NATO-Rusia organizat la summitul NATO de la Lisabona, să coopereze în privinţa unui sistem european de apărare antirachetă. Rusia crede că este necesar ca dezvoltarea conceptului şi arhitecturii sistemului european de apărare antirachetă să fie implementate pe baze egale şi să ofere măsuri de construire a încrederii adecvate şi transparenţă în termeni de apărare.

Oficiali americani au anunţat în mai multe rânduri că sistemul american de apărare antirachetă din Europa nu este îndreptat împotriva Rusiei şi că Statele Unite, NATO şi Rusia vor beneficia de capacitatea sa strategică şi cooperare.

Însă Moscova vrea ca Washingtonul şi NATO să semneze un acord constrângător juridic potrivit căruia sistemul american de apărare antirachetă din Europa nu va fi îndreptat împotriva Rusiei. De asemenea, Kremlinul a căutat să obţină clarificări cu privire la rolul pe care Washingtonul crede că îl va avea în sistemul de apărarea antirachetă din Europa. NATO şi Washingtonul insistă că sistemul nu va fi utilizat împotriva Rusiei şi au refuzat, până în prezent, să ofere garanţiile scrise cerute de Moscova.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă