7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRusia redeschide schimburile economice cu Iranul. Kremlinul vinde sisteme de rachete S-300...

Rusia redeschide schimburile economice cu Iranul. Kremlinul vinde sisteme de rachete S-300 statului iranian

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care va permite intensificarea schimburilor economice cu Iranul, inclusiv vânzarea sistemelor de rachete S-300, anunţă Kremlinul, potrivit Mediafax

Potrivit decretului, Rusia va livra grâu şi materiale de construcţii în Iran, o ţară vizată de sancţiuni internaţionale, în schimbul petrolului furnizat de regimul de la Teheran, potrivit Reuters.

Decretul prezidenţial va permite şi onorarea contractului care prevede vânzarea de către Rusia a unor sisteme de rachete de tip S-300 în Iran, o măsură care va deranja Statele Unite şi alte ţări occidentale. Contractul privind sistemele de rachete era blocat din anul 2010, pe fondul presiunilor Occidentului.

Citeşte şi: Foto: În ciuda sancțiunilor, exporturile de arme ale Rusiei au crescut

Acordul cu Iranul a fost explicat de Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe. “În schimbul petrolului iranian, vom oferi Iranului anumite tipuri de produse. Nu este vorba de produse vizate de actualul regim de sancţiuni impuse Iranului”, a explicat oficialul rus.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat luni că embargoul asupra armelor impus Iranului nu mai este necesar, după acordul preliminar de la Lausanne (Elveția) la care au ajuns puterile occidentale și Teheranul pe tema programului nuclear iranian, informează Agerpres.

„Suntem convinși că, în această etapă, nu mai are niciun sens necesitatea unui embargou de acest fel, îndeosebi a unui embargou rus separat, voluntar”, a declarat Lavrov cu referire la decretul semnat de Putin.

Citeşte şi: Ministerul rus al Apărării: Relaţia dintre Rusia şi NATO este profund compromisă

Prin acest decret, care nu înseamnă modificarea în vreun fel a sancţiunilor internaţionale, Rusia speră să facă un pas înaintea Occidentului, în relaţia cu Iranul. Marile puteri din grupul P5+1 (Rusia, SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Germania) au ajuns la un acord de principiu cu Iranul în domeniul nuclear şi ar putea atenua regimul de sancţiuni impus Teheranului.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă