25 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia: Livrările de gaze către Ucraina au fost reluate

Rusia: Livrările de gaze către Ucraina au fost reluate

Livrările de gaze din Rusia către Ucraina au fost reluate marți, după o întrerupere de şase luni cauzată de disputa privind preţul gazului şi datoria neplătită de guvernul de la Kiev către compania rusă Gazprom.

"Ucraina a început să primească gaz din Rusia. Volumul importurilor este de aproximativ 43,5 milioane de metri cubi pe zi", a declarat Maxim Beliavski, purtător de cuvânt al companiei de stat ucrainene Ukrtransgaz, care operează transportul şi înmagazinarea de gaze naturale în Ucraina, scrie Mediafax.

Săptămâna trecută, compania de stat Naftogaz din Ucraina a anunţat că a plătit gigantului rus Gazprom 378 de milioane de dolari în avans pentru livrarea a aproape un miliard de metri cubi de gaze naturale ruseşti.

În luna iunie, Rusia a întrerupt livrările de gaze naturale către Ucraina, care refuza o creştere de preţ decisă de Gazprom. Compania rusă a introdus un sistem de plată în avans a gazelor furnizate Ucrainei, din cauza datoriilor de 5,3 miliarde de dolari ale acesteia.

Ulterior, în urma mai multor runde de negocieri, Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord asupra reluării livrărilor de gaze ruseşti pentru această iarnă, în luna octombrie, mai scrie Mediafax.

Ucraina a plătit Rusiei o parte a datoriei – în valoare de 3,1 miliarde de dolari – la începutul lui noiembrie, achitând o tranşă în valoare de 1,45 miliarde de dolari. A doua tranşă, în valoare de 1,65 de miliarde de dolari, urmează să fie achitată până la sfârşitului anului.

Cele mai citite

Monica Macovei, condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare! Fostul ministru al Justiției va presta muncă în folosul comunității

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a fost condamnată vineri la şase luni de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă în dosarul...

Fernando Alonso rămâne la Aston Martin până în 2026

Dublu campion mondial de Formula 1 Fernando Alonso şi-a prelungit contractul cu Aston Martin până la sfârşitul sezonului 2026. „Acest acord multianual cu Fernando (al...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eșec la limită în prima manșă a „sferturilor” Conference League

PAOK Salonic, echipă pregătită de Răzvan Lucescu, a pierdut la limită, cu scorul de 1-0, meciul disputat pe terenul belgienilor de la FC Bruges,...
Ultima oră
Pe aceeași temă