12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialRusia „Emirul Caucazului“ promite război la malul mării

Rusia „Emirul Caucazului“ promite război la malul mării

Atentatul sinucigaş comis de un militant islamist în sudul Rusiei în urmă cu câteva zile a readus în atenţie spectrul atentatelor teroriste în perioada Jocurilor Olimpice de iarnă din februarie, de la Soci, staţiune balneară situată la Marea Neagră, la circa 350 km sud de zona unde s-a petrecut atentatul djihadist.

Media rusă citează un analist specializat în securitate, Ruslan Milcenko, potrivit căruia atentatul de la Volgograd este „debutul unui lanţ planificat de atacuri teroriste”. Şase persoane au fost ucise şi alte 30 rănite când o femeie-kamikaze a detonat o bombă plină cu piese metalice într-un autocar cu pasageri. Potrivit anchetatorilor, autoarea atacului este Naida Asivalova, 30 de ani,originară din Daghestan, republică din regiunea Caucazului de Nord, majoritar musulmană, situată chiar în faţa munţilor de la Soci.

Ea era căsătorită cu Dmitri Sokolov, de origine rusă, dar care s-a alăturat djihadiştilor din Daghestan şi a devenit fabricant de bombe. În Caucazul de Nord militanţii se bat pentru stabilirea unui stat islamic, „Emiratul Caucaz”, şi împreună cu şeful lor, Doku Umarov, supranumit „emir al Caucazului”, au jurat de mult că vor avea drept ţintă JO de iarnă, o marotă a preşedintelui rus, Vladimir Putin. Cu un cost estimat la 50 miliarde dolari, JO de la Soci sunt considerate cele mai scumpe din istorie.

În vară, Departamentul de Stat american a avertizat că cei ce vor să asiste la JO din Soci trebuie să-şi asume riscul atentatelor teroriste, subliniind că Emiratul Caucazului, „umbrela” sub care luptă în regiune facţiunile djihadiste, a anunţat o campanie de terorism pentru a perturba evenimentele. Dar Departamentul de Stat american a precizat că Jocurile vor avea loc „în interiorul unui perimetru de securitate specială” şi că „probabilitatea unui atac terorist reuşit într-o locaţie olimpică în timpul JO este minimă”, însă teroriştii ar putea încerca să acţioneaze altundeva în Rusia în timpul JO pentru a capta atenţia media.

Într-un discurs din 2007 la Comitetul Olimpic Internaţional, care a creditat securitatea evenimentului sportiv din Rusia, Putin a oferit un „angajament naţional” că Soci va fi în siguranţă. Autorităţile ruse au în vedere asigurarea securităţii cu drone, detectoare de bombe robotizate şi vedete-patrule de mare viteză pentru supravegherea litoralului Mării Negre, iar în oraş vor fi desfăşuraţi zeci de mii de militari şi poliţişti.

Dar în sudul Rusiei au avut loc trei atentate sinucigaşe în ultimele luni şi un expert rus şi-a exprimat incertitudinea că autorităţile ruse vor fi în măsură să împiedice toate atacurile proiectate în timpul JO. El a sugerat că explozia de la Volgograd ar putea fi o acţiune de „diversiune” înaintea unui atac mai spectaculos.

Cele mai citite

Linia STB 311 va avea traseul prelungit

Începând de mâine, linia 311 va funcționa pe un traseu prelungit până la Sala Palatului, anunță Societatea de Transport București (STB). “În vederea optimizării serviciului...

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă