13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia către Occident: colaborăm sau ne confruntăm

Rusia către Occident: colaborăm sau ne confruntăm

Rusia şi Occidentul trebuie să ajungă în următorii 10 ani la un acord privind apărarea antirachetă, iar SUA trebuie să ratifice tratatul de dezarmare nucleară START, în caz contrar va începe o nouă cursă a înarmării, avertizează Moscova.

„Ne confruntăm cu următoarele posibilităţi în următorii 10 ani: fie ajungem la un acord privind apărarea antirachetă şi creăm un mecanism comun de cooperare, fie, dacă nu reuşim, va începe o nouă cursă a înarmării şi va trebui să adoptăm decizii privind desfăşurarea de noi arme strategice”, a spus preşedintele rus, Dmitri Medvedev, în discursul său anual în faţa Legislativului federal.

Mesajul privind colaborarea în privinţa scutului antirachetă – formulată ca propunere la Summitul NATO de la Lisabona – a fost dublat de un apel al premierului Vladimir Putin pentru ratificarea tratatului ruso-american de reducere a arsenalelor nucleare strategice START.

Rusia va fi nevoită să-şi consolideze forţele nucleare dacă noul tratat START nu va fi ratificat de Statele Unite până la sfârşitul anului, a declarat premierul rus, Vladimir Putin, într-un interviu difuzat ieri de CNN. „Nu este alegerea noastră. Nu vrem să se întâmple aşa ceva…”, a spus Putin în interviul acordat jurnalistului Larry King. „Nu facem decât să spunem că la aşa ceva se aşteaptă toată lumea, dacă nu ajungem la un acord privind un efort comun”, a adăugat premierul rus.

Liderii rus şi american au semnat noul tratat de reducere a arsenalelor nucleare pe 8 aprilie, la Praga, pentru a înlocui acordul anterior, care a expirat în decembrie 2009. Tratatul START nu poate intra însă în vigoare decât după ratificarea în legislativele rus şi american.

Moscova a precizat că va ratifica noul tratat numai după ce acesta este aprobat de Legislativul Statelor Unite, Partidul Republican american declarând public că va face tot ceea ce îi stă în putere pentru a bloca ratificarea. Republicanii au obţinut o majoritate solidă în urma alegerilor din noiembrie, iar administraţia preşedintelui Barack Obama trebuie să încerce să obţină aprobarea până în ianuarie, înaintea inaugurării noului Congres în care ratificarea START va deveni, practic, imposibilă. 

Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă