13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia amenință misiunea diplomatică SUA pentru blocarea unei plăți prin transfer bancar

Rusia amenință misiunea diplomatică SUA pentru blocarea unei plăți prin transfer bancar

JPMorgan Chase a blocat o tranzacţie între ambasada Rusiei în Kazahstan şi compania Sogaz Insurance, unul dintre partenerii Bank Rossiya, invocând sancţiunile SUA împotriva băncii, decizie caracterizată de ministerul Afacerilor Externe de la Moscova drept "ilegală şi absurdă", transmite Bloomberg, conform Mediafax.

Cea mai mare bancă americană a blocat o remitere de la ambasada Rusiei la Astana către Sogaz Insurance "sub pretextul sancţiunilor împotriva Rusiei impuse de Statele Unite", potrivit unui comunicat al ministerului rus al Afacerilor Externe.

"Orice acţiuni ostile împotriva misiunii diplomatice ruse sunt o încălcare extrem de gravă a legii internaţionale şi presupun consecinţe serioase, care vor afecta în mod inevitabil activităţile ambasadei şi consulatelor SUA în Rusia", a afirmat Lukaşevici în comunicat.

Printre partenerii strategici ai Sogaz Insurance se numără Bank Rossiya, instituţie de credit cu sediul la Sankt Petersburg vizată de sancţiunile adoptate de SUA împotriva Rusiei în contextul tensiunilor din Ucraina şi anexării Peninsulei Crimeea.

Perturbarea tranzacţiei "o decizie absolut inacceptabilă, ilegală şi absurdă", a declarat în comunicat Alexander Lukaşevici, purtător de cuvânt al ministerului Afacerilor Externe de la Moscova.

Tranzacţia blocată are o valoare mai mică de 5.000 de dolari, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei. Sursa citată a adăugat că JPMorgan ar putea procesa în cele din urmă tranzacţia, cu condiţia să primească avizul autorităţilor SUA.

Preşedintele SUA Barack Obama a anunţat în luna martie o serie de sancţiuni care vizează mai mulţi oficiali ruşi şi apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, inclusiv acţionari ai Bank Rossiya.

"Asemenea tuturor instituţiilor financiare americane care operează la nivel global, ne supunem unor reguli şi reglementări specifice. Vom continua să urmăm îndrumările guvernului SUA în ceea ce priveşte implementarea sancţiunilor pe care le-a adoptat recent", a replicat banca JPMorgan într-un comunicat.

Ministerul rus al Finanţelor a avut colaborări cu JPMorgan. Banca a fost selectată pentru a îmbunătăţi relaţiile Rusiei cu agenţiile de rating din Statele Unite. Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat în 2011 că ratingurile atribuite Rusiei sunt scandaloase şi cresc costurile de finanţare suportate de companii şi de guvern. JPMorgan a fost de asemenea una dintre băncile contractate drept consilieri pentru un program de privatizări de 1.000 miliarde ruble (28,5 miliarde de dolari) derulat de guvernul de la Moscova.

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Florin Roman(PNL): „ Noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi metehne, ameninţări, şantaj, mizerie”

Deputatul PNL Florin Roman, coordonatorul campaniei partidului pentru alegerile locale, a declarat miercuri, la Târgovişte, că "noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă