26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialRuină şi investiţii blocate la Câineni Băi

Ruină şi investiţii blocate la Câineni Băi

Autorităţile de la Brăila, care ţin în paragină Lacu Sărat, blochează investiţiile şi la staţiunea Câineni Băi.

Pe hărţile turistice, locaţia Câineni Băi, de pe teritoriul comunei Vişani, încă mai figurează ca Staţiune balneoclimaterică în judeţul Brăila. În realitate, clădirile sunt în ruină, iar investiţiile lui George Dobrică, cel care a concesionat lacul, sunt blocate la agenţia de mediu şi la Consiliul Judeţului (CJ) Brăila.

Proprietăţile terapeutice ale nămolului lacului sărat au fost descoperite în urmă cu un secol, iar Staţiunea Câineni Băi a fost construită în anii ’30-’40. Înainte de 1989, staţiunea a aparţinut Oficiului Judeţean de Turism Brăila, iar după ’90, a intrat în patrimoniul FPS, care a scos la vânzare activele. Consiliul Local Vişani ar fi vrut să cumpere clădirile, dar nu a avut cele 18 milioane de lei, preţul cerut de FPS în 1994. La licitaţie au participat firma lui George Dobrică, un fost locuitor al comunei, cu afaceri la Bucureşti, şi „Cony Sat” SRL Galaţi, firma miliardarului Cătălin Chelu.

Chelu a câştigat licitaţia, devenind proprietarul spaţiilor de cazare şi bazei de tratament, dar după ce le-a cumpărat, le-a abandonat în ruină. George Dobrică a reuşit să concesioneze lacul de la Agenţia Resurselor Naturale şi a făcut un schimb de terenuri cu o moştenire de la părinţi, primind la schimb un teren în spaţiul fostului parc al staţiunii, unde în urmă cu 2-3 ani a construit o pensiune.

Prima investiţie ar fi fost urmată şi de altele, dar planurile omului de afaceri sunt blocate de funcţionarii de la Brăila, care nu îi eliberează avizele şi autorizaţiile necesare. „Dl. Dobrică a făcut demersuri din 2003, dar nu i s-a dat avizul de la mediu din cauză că nu avea studiul de impact. A fost bolnav o perioadă şi a fost şi plecat din ţară, dar acum s-a întors şi a reluat demersurile, dar a apărut acelaşi impediment. Cei de la mediu nu vor să îi dea avizul ca să i se elibereze autorizaţia de construire de la Consiliul Judeţean Brăila, pentru că este pe domeniul public”, ne-a declarat Ştefana Nazâru, fosta secretară a Primăriei Vişani.

Investiţii blocate

„Ne uităm că Amara şi Balta Albă merg bine, iar la noi baza de tratament şi spaţiile de cazare au fost lăsate în paragină de cei de la Galaţi. Sunt aşa cum le-au cumpărat. Pe când dl Dobrică şi-a făcut construcţia proprie, dar nu poate să primească autorizaţia, ca să primească fonduri din afară. Şi dumnealui ar investi, dar spune «investesc, dar nu am o autorizaţie pe numele meu, nu este proprietatea mea, investesc dar nu ştiu pentru ce investesc». Şi deja a investit foarte mulţi bani, pentru că are o construcţie foarte frumoasă, cu vreo 50 de locuri de cazare. E păcat, pentru că dau telefoane oameni de la Bacău, de la Bucureşti, care întreabă cum pot să vină la tratament şi n-ai ce să le răspunzi”, spune Ştefana Nazâru.

Dacă în urmă cu 80 de ani era staţiune balneo-climaterică, astăzi Câineni Băi este ţinut la stadiul de sat de Bărăgan

Cele mai citite

Categoria Păi să nu spun vorba aia?!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, despre acuzațiile liberalilor aduse lui Ciolacu: „Sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic...

Alerte meteo de ploi torențiale și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă

Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente și torențiale pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, precum și Carpații Meridionali...

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...
Ultima oră
Pe aceeași temă