5.8 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialRotary a devenit un mod de viata

Rotary a devenit un mod de viata

Organizatia Rotary se implica din ce in ce mai mult in viata sociala a Constantei. Priviti, de multe ori, cu suspiciune de catre oameni, rotarienii si-au facut din ajutorarea oamenilor un tel. Inalti functionari publici, primari, directori de hoteluri, doctori, manageri Ð toti fac parte, pe baza de voluntariat, din Rotary pentru a incerca sa faca lumea inconjuratoare putin mai buna. Numai in Romania, au fost organizate proiecte in valoare de patru milioane de euro. A venit momentul ca organizatia sa „joace” cu cartile pe fata. Proiectele derulate sunt publice, membrii sai sunt postati pe pagini de internet. Departe de misterul cu care au fost invaluiti, rotarienii dau dovada de o deschidere totala. Chiar astazi, in fata presei, toate cluburile locale organizeaza un mare bal, in care comunitatea rotariana se intalneste, o data pe an.

Clubul este entitatea de baza a organizarii administrative a Rotary. Un club se formeaza de la minimum 20 de membri, la propunerea altui club deja infiintat. Cluburile sunt adunate in districte, care nu reprezinta insa frontierele geografice ale unei tari. De exemplu, districtul 2241, activ in Constanta, are in subordonare cluburile care se gasesc in Romania si in Republica Moldova.
Districtele sunt administrate la nivel de zona, 2241 facand parte din zona 14, cu sediul administrativ la Zurich. Zona este o entitate organizatorica. Conducerea absoluta este la Rotary International, in Chicago. Exista acolo de 101 ani. Cele mai multe conferinte se tin in SUA, iar in fiecare an din Romania pleaca guvernatorul.
La nivel de Dobrogea exista trei cluburi. Cel mai vechi este Clubul Rotary International Constanta. In urma cu cinci ani s-a infiintat Rotary Mangalia si apoi Rotary Pontus Euxin. Incepand cu 2007, mandatul de guvernare a districtului revine Constantei.

Adevarul despre masonerie

Paul Harris, fondatorul Rotary, a fost intrebat, direct, daca este mason sau nu. Acesta a raspuns raspicat: nu este nici mason, nu are contacte cu masoneria si nici ceea ce face Rotary nu este egal cu masoneria.
„Cati masoni sunt in Parlamentul Romaniei sunt si in Rotary”, sintetizeaza raspunsul Petrisor Diculescu, secretarul general al Rotary districtul 2241 Romania-Republica Moldova. O mare parte din fundamentul filosofic al masoneriei il gasesti ca aplicatii pe piata in ceea ce inseamna Constitutia Europeana. Sunt asemanatoare cu cele patru principii ale lui Rotary, pe care le regasesti si in ceea ce inseamna cei patru ani de acasa.

Implicarea in viata comunitatii

Rotary ajuta atat copiii care sunt dotati, prin crearea unor burse, cat si pe cei care au nevoi speciale. „Avem burse permanente pentru studentii eminenti care nu au resurse financiare. Un exemplu au fost acele concrete Jeunesses Musicales. O parte din bani au fost folositi pentru refacerea statiunii Costinesti, o parte pentru aceasta bursa”, a precizat Petre Diculescu. In prezent se deruleaza programul Alexandra, care prevede ca la Constanta sa se puna bazele unui centru de zi pentru copiii handicapati neuromotor. Copiii sunt dependenti de miscare, deoarece kinetoterapia si gimnastica medicala intarzie evolutia bolii. Ei au nevoie de mijloace speciale de transport. Ei ar trebui ca, in acelasi timp cand fac orele, sa faca si terapia respectiva. Este un program national, pentru ca incercam sa dezvoltam, cu ajutorul celorlalte cluburi din tara, un prim centru-pilot. Un alt proiect, in care sunt inclusi 40 de copii bolnavi de hemofilie, se desfasoara in Mangalia. Tot aici este in derulare un program care prevede ca toate salile de chirurgie din spital sa fie dotate cu mese chirurgicale noi. Ambele proiecte sunt derulate cu parteneri rotarieni americani. Rotary colaboreaza cu autoritatile statului. Nu exista un refuz in aceasta directie. „Este insa poate si vina noastra ca nu ne-am facut simtita prezenta direct. Am dus la Saraiu, in perioada inundatiilor, bunuri de aproape un miliard de lei, inclusiv materiale de constructii”, a precizat Diculescu. Din pacate insa, activitatea Rotary nu se cunoaste inca in totalitate. S-au dat televizoare la casa de copii, sau computere la Harsova, la Ostrov s-a facut o mica scoala profesionala cu masini de cusut. Principiul dupa care s-a actionat insa a fost „Fapte, nu vorbe”.

Programe de milioane de euro

Cotizatia unui rotarian este de 117 de dolari pe an si cuprinde atat cheltuielile pentru nevoile districtului, pentru cheltuielile administrative, cat si pentru fondurile care pleaca la Fundatia Rotary International. Banii care pleaca la fundatie se intorc pentru finantarea programelor elaborate, intr-un interval de doi sau trei ani. Peste doi ani se intorc banii pentru un program dezvoltat pentru tineret sau pentru schimbul de profesionisti. O data la trei ani, ai dreptul sa participi la un mathcing grant, care poate sa atinga o suma considerabila, pana la 50.000 de dolari, in care doua cluburi sau doua districte participa la un program comun. Exista si programe care depasesc 100.000 de dolari Ð sunt programe mari, pentru apa, mediu, sanatate. La Cluj se deruleaza un program de acest gen, care a atins deja doua milioane de dolari. Agricultorii au primit vaci de lapte din Elvetia si Irlanda, cu conditia ca o parte din laptele produs sa fie donat. Acestia au primit si instalatii de muls. Taurasii obtinuti prin reproducere au fost valorificati, cu banii obtinuti deschizandu-se o cantina a saracilor in Cluj, un fel de restaurant frecventat si de cadre universitare pensionate.

Cum se infiinteaza un grup

Primul pas este alcatuirea unui grup de initiativa, format din minimum 20 de persoane, condus de un lider. Acesta devine presedinte interimar si se ocupa de cartare. Pontus Euxin, de exemplu, a fost „nas” la Calarasi. In Rotary poate intra oricine, dar un om care nu are disponibilitatile financiare sa calatoreasca sau sa participe la actiunile locale va face greu fata. Rotary este elitist in sensul imposibilitatii unei paturi de a accede la cheltuiala respectiva. Sunt acceptati oameni de orice religie, de orice orientare politica. Una din cerinte este varsta de minimum 30 de ani. Mai mult, in cluburile constantene sunt si cetateni norvegieni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă