21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialROŞIA MONTANĂ. Protestatarii din Iaşi au BLOCAT circulaţia tramvaielor

ROŞIA MONTANĂ. Protestatarii din Iaşi au BLOCAT circulaţia tramvaielor

Participanţii la protestul din Iaşi faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au blocat circulaţia tramvaielor în Piaţa Unirii din oraş, informează Mediafax.

Manifestanţii au deblocat în jurul orei 20.45 circulaţia rutieră pe bulevardul Copou, îndreptându-se către centrul municipiului Iaşi. Ajunşi în Piaţa Unirii, locul în care a început protestul, oamenii s-au aşezat pe liniile de tramvai, blocând circulaţia mijloacelor de transport în centrul oraşului.

Citeşte şi Cluj-Napoca:Peste 6.000 de protestari au BLOCAT traficul în centrul oraşului

În urma unor negocieri cu forţele de ordine, protestatarii au acceptat la un moment dat să permită câtorva tramvaie să circule către gară. La ora 21.30 însă, mai multe tramvaie continuau să staţioneze în zona centrală a oraşului.

În prezent, în Piaţa Unirii din Iaşi se mai află aproximativ o sută de manifestanţi.

Aproximativ 350 de persoane s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Iaşi, purtând pancarte cu mesaje precum „Vrem natură, nu cianură”, „Consultare, nu sfidare”, „Tâcerea e de aur”.

Ulterior, manifestanţii au plecat în marş prin centrul oraşului, pe traseul Bulevardul Ştefan cel Mare – sediul Prefecturii – Bulevardul Independenţei – Copou. Aici, protestatarii au blocat circulaţia rutieră, aşezându-se pe carosabil şi scandând „Nu cedăm, nu capitulăm” şi „Nu corporaţia face legislaţia”.

Citeşte şi PROTESTE în Bucureşti: Manifestanţii au BLOCAT bulevardul Nicolae Bălcescu

Pe traseu, manifestanţilor li s-au alăturat alte câteva sute de persoane, numărul acestora ajungând la 700.

Organizatorii acţiunii de la Iaşi au avut autorizaţie pentru miting între orele 17.00 şi 18.45, însă nu şi pentru marşul din centrul municipiului.

Proteste similare au loc duminică în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj-Napoca, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Suceava, Sfântu Gheorghe, precum şi în Capitală.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă